DIVJA POMARANČA – Citrus sinensis (Wild orange)

Ni ga človeka, ki mu ta vonj ne bi bil všeč! Pomaranča izvira iz JV Azije, tam velja za simbol sreče in poroke. Hladno stiskano olje iz lupinice divje (oz sladke, jedilne) pomaranče poživi telo in dviga razpoloženje! V času sezonskih prehladov deluje kot močan antioksidant, dviga imunski sistem, zaradi visoke vsebnosti monoterpenov, predvsem limonene-ov,  stimulira telo in ga čisti. Doma ga najpogosteje dodajamo v naše sladice, redčenega v rollonu na zapestju uporabljam kot parfum, svojima dojenčicama pa sem ga ob prehladu redčenega nanašala na podplate v podporo imunskemu sistemu. Deluje proti depresiji, antiseptično, proti krčem, spodbuja prebavo in hkrati ureja diarejo, uspava in je tonik za celotno telo! Prav tako spodbuja zdrav apetit, ugodno vpliva na skelet in okostje. Res odlično eterično olje za telo in duha!AROMATIČNO - V PROSTORU

 • ZA PARFUM: v razpršilki s parfumsko bazo ali v destilirani vodi (v tem primeru pred uporabo pretresemo) na zapestje, za ušesa, pregib komolcev,..
 • ZA INHALIRANJE, proti depresiji in strahu, prestrašenosti: enako razmerje eo divje pomaranče, eo poprove mete in eo kadilne bosvelije (Frankincese) – kanemo v dlan, zmencamo z drugo dlanjo in direktno inhaliramo. Boljše kot vsaka kava, poživitev tako za telo in dušo! Še boljše je, če poprovo meto nadomestimo z mešanicama Serenity in Balance. 
 • ODIŠAVLJANJE in RAZKUŽEVANJE PROSTORA (ali rjuh) v razpršilki z destilirano vodo (pred uporabo pretresemo) 
 • V DIFUZORJU:  za poživitev, dvig energije (sploh v prostorih, kjer so ljudje, v salonu, trgovini) ali proti patogenom za razkuševanje.
 • ZA ODIŠAVLJANJE DOMAČIH ČISTIL: čisti tudi lesene in kovinske površine (skupaj s sodo bikarbono), hladilnik,..
 • IZBOLJŠANJE SADNIH KUP: v razpršilki z destilirano vodo (pred uporabo pretresemo) popršite narezano sadje v skledi in pustite stati 30min v hladilniku (sadje bo okusnejše in ne bo porjavelo)
 • RAZPRŠILKA ZA DOLGE VOŽNJE: v razpršilki z destilirano vodo skupaj s poprovo meto (pretresemo pred uporabo)– razpršite po avtomobilu. Odlično tudi pri PREKOMERNEM POTENJU ali ob valungah pri MENOPAVZI. 


TOPIČNO - NA KOŽI

 • ZA DVIG ENERGIJE (npr. ko pridemo utrujeni iz dela) si redčeno vmasiramo na podplate skupaj s poprovo meto.
 • KOLIKE, KRČI: redčeno v smeri urinega kazalca na trebuh oz vmasiramo v popek. Tudi ob zaprtosti, ob diareji. Sploh, ko pride do najmlajših. 
 • ZA POMIRITEV, zmanjšanje občutka tesnobe: redčena na zapestje ali pod nos.
 • PROTI POTENJU: razpršilka z destilirano vodo in s poprovo meto (pred uporabo pretresemo). Lahko tudi le kot osvežitev v času poletja.
 • DOMAČI PILING ZA TELO: pest zmletih ovsenih kosmičev, grobe morske soli, malo baznega olja in nekaj kapljic divje pomaranče.
 • DOMAČI PILING ZA OBRAZ: žlička sladkorja, malo baznega olja in 3 kapljice divje pomaranče.
 • V KOPELI: Odličen pridatek tudi v kopeli za otroke, predno jo spustim v kopel, jo zredčim z milom ali sladko smetano.
 • KRČKI – DOJENČEK: vmasirajte z baznim oljem v smeri urinega kazalca na trebušček.
 • UTRUJENE MIŠICE: vmasirajte redčeno v oboleli del.
 • Po obsevanju ali kemoterapiji: za lažje prenašanje vmasirajte redčeno na podplate, na noge.
 • HITER UTRIP, ARITMIJA: pomaga redčeno na srčni predel. 
 • NESPEČNOST: redčena na srčni predel, zapestje, senca, preostanek lahko obrišemo na vzglavnik ali jo priklopimo tudi v difuzorju. Za najmlajše redčeno na podplate. 
 • MASTNA KOŽA: kapljica v našo večerno kremo. 


INTERNO

 • V PROTEINSKIH NAPITKIH, smutijih, v masi za palačinke,..
 • V ČOKOLADNE pudinge, piškote, muffine, pecivo, biskvit,..
 • Osvežitev v STEKLENIČKI Z VODO oz za vodo z okusom  (tudi kot pomoč proti KISLINSKEMU REFLUKSU), v ČAJU
 • ORALNO: ob ustnih aftah, težavah z dlesnimi - grgranje v kokosovem olju ali v vodi. 
 • VISOK HOLESTEROL, oslabljen IMUNSKI SISTEM, DERMATITIS, PREBAVNE TEŽAVE: redčeno v kapsuli. 


ČUSTVA in RAZPOLOŽENJE
Divja ali sladka pomaranča je olje obilja. Olje vpliva na kar široko paleto čustev, spodbuja kreativnost, podpira dobro razpoloženje, dviga energijo, pomaga k pozitivnim spremembam. Nekako nas poveže z našim notranjim otrokom, kar pomeni večjo spontanost, zabavo, veselje in igrivost. Ključno vpliva na naše strahove, nervozo, dolgočasnost, togost, ljudi, ki so preresni, na ljudi, ki so ostali brez poguma, so neprilagodljivi, ki težko puščajo preteklost za seboj in hranijo vsako malenkost, na ljudi, ki so nevoščljivi, tudi na nekoga, ki je deloholik, ki mu manjka humorja ter na ljudi, ki so črnogledi. Divja pomaranča spomni dušo, da obstaja morje možnosti, priložnosti, nas uči da dajemo, brez da bi zahtevali kaj v zameno. Nekako v principu daj naprej. Jaz tebi, kar sam ne zmoreš in ti dalje tisto drugemu, kar on ne zmore. Če jo le povonjaš, ti daje občutek, kot da ni meja, ni problemov, le situacije in te iz tebe izvabi kreativne rešitve. Spomni te, kako si nekoč kot otrok vse počel brez strahu, seveda premišljeno, ne pa z omejenostjo razuma, ki nas odrasle danes še prevečkrat ustavlja pred določenim delovanjem, akcijo, s svojim avtentičnim jazom. Če povzamem, pomaranča nam podarja večjo željo po deljenju, igrivosti, sproščanju in uživanju življenja, kot nam je ponujeno, nas dela bolj bogatega, zabavnega, radodarnega, spontanega in kreativnega. 

AROMA
Sveža, sladka, osvežujoča, citrusna.
Ujema se s poprovo meto (peppermint), zeleno meto (spearmint), kadilno bosvelijo (frankincense), cimetom (cinnamon), mešanico Breathe, klinčki (clove), ilang-ilangom (ylang-ylang), cedro (cedarwood), pelargonijo (geranium) ter z vsemi citrusi: limeto (lime), grenivko (grapefruit), tangerino (tangerine), limono (lemon), beramotko (bergamot) in mešanico Citrus Bliss. 

POSEBNOSTI
Večino eo citrusov so fotosenzorična, kar pomeni, da jo ob toplih sončnih dnevih na večje predele kože nanašam le ob večerih, ker bi sicer lahko kot ob šentjanževem olju postala lisasta. Oziroma jo zlahka uporabimo tudi kot pridatek kremam, balzamom za ustnice, ki jih uporabljamo zjutraj ali čez dan, če je vsebovanega do 1% eo sladke pomaranče, to pomeni 1 kapljica na 5ml baze.

Poreklo: Dominikanska republika, Brazilija.Napotke pred nakupom najdeš TUKAJ.
Napotki za včlanitev pa so TUKAJ.

Vaša Maja Čebašek
mcebasek@gmail.com
041.902.293
www.zavsakdom.si

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.