Aroma kulinarika

Aroma kulinarika je kuhanje, ki vključuje primerna in kvalitetna naravna eterična olja. Sama obožujem vrtnarjenje, mikrozelenje in začimbe in jih tudi vključujem v kulinariko prav vsak dan. Pogosto pa dodajam tudi primerna eterična olja doTerra. V tem članku ti zaupam zakaj in katera eterična olja, na kakšne načine in nekaj namigov za odlične recepte!

Zakaj sploh kuhati z eteričnimi olji?
Vem, da se sedajle sprašuješ, zakaj sploh kuhati z eteričnimi olji, če imaš začimbe?
- Zato ker imajo dodatno aromatično vrednost: Zato, ker se v procesu pridobivanja eteričnega olja, sploh pri destilaciji eteričnih olj, v naravni kemiji eteričnega olja pojavijo nove spojine, ki pridajo dodano aromatično vrednost temu, kar bi dobili iz začimb – suhih ali svežih, iz maceratov (izvlečki rastlin v maščobah), tinktur (izvlečki rastlin v alkoholu) ali drugih izvlečkih rastlin. Ti povem, ko enkrat preizkusiš je kot molekularna kuhinja! Brbončič z začimbami samimi nikoli ne moreš tako navdušiti!
- Zato ker prinašajo mnogotere dobrodejne učinke: Eterično olje pa ima zaradi naravno vsebovanih spojin tudi veliko dobrodejnih učinkovin, ki lahko podpirajo zdravo delovanje enega ali več naših telesnih sistemov ali organov.
- Zato, ker čista in najbolj testirana eterična olja doTerra vsebujejo naravno nastalo spojine.
- Zato ker so zelo priročna: kmalu ti zaupam nekaj super načinov uporabe.

Aroma kulinarika: LAHKO VSA ETERIČNA OLJA NA TRGU UPORABLJAM V KULINARIKI IN INTERNO?
Naša eterična olja so pridobljena iz organsko vzgajane rastline na njeni rodni zemlji in pod rodno klimo. Ne tovorijo se daleč, torej material ne izgublja na kvaliteti.
Pridelujejo se ali s hladnim stiskanjem lupinice, ko govorimo o citrusih ali največkrat s parno destilacijo (cvetovi pa npr največkrat s hidrodestilacijo) enega ali več delov rastline. **Citrusi predstavljajo 1:1 vrednost v naravi, saj se stiskajo iz lupinice sadeža, zato tudi ne vsebujejo C vitamina, kot sok citrusa. Iz ene lupinice citrusa npr dobiš 5-6- kapljic eteričnega olja. Citruse največkrat uporabljamo v kulinariki!
Destilirana eterična olja kot so poprova meta in sivka, pa so močnejša. Npr 1 kapljica eteričnega olja poprove mete predstavlja 28 skodelic čaja poprove mete, da ti približam jakost učinka takšnih eteričnih olj.
Eterična olja doTerra so testirana prvič na licu mesta v zunanjem laboratoriju v veliko več testiranj, kot pri večini in testira se vsaka serija. Potem se testirajo še 2x: po prevozu in po ustekleničenju. In izkaz testiranja posamičnih eteričnih olj najdeš na www.sourcetoyou.com.
Naša olja ne sledijo uradnim certifikatom EU ali drugega trg, ker ti vedno dopuščajo do 5% dodatkov.
Tako da ja, naša olja so najbolj testirana in najbolj zaupanja vredna. Zato se jih lahko uporablja na spodnje načine, saj greste v sledljivost do kmeta za vsako olje in teste za posamično serijo oz. vašo stekleničko najdete javno.
Napotki za uporabo v kulinariki v današnjih prispevkih veljajo le za naša olja, ki jim lahko zaupamo. So čista, brez drugih primesi in močna, potentna. Z njimi veš, kaj imaš v roki.

Aroma kulinarika: KATERA DOTERRA ETERIČNA OLJA LAHKO UPORABLJAM V KULINARIKI OZ. INTERNO?
Vem, da se sedajle sprašuješ, katera doTerra eterična olja in mešanice so jedilne? Če si v dvomih, v strica gugla vpiši angleško ime in doTerra in PIP (to je product information page), pa najdeš pravi napotek.
*OPA: doTerra je morala za Evropski trg prilagoditi deklaracije, kar pa ne pomeni, da se spremeni izvorna namembnost in uporabnost eteričnega olja, mešanice ali izdelka. V Evropi moramo za deklaracijo namreč izbrati le eno od namembnosti: AROMATIČNO V PROSTORU, TOPIČNO NA KOŽI ali INTERNO ZA KULINARIKO.
doTerra je tako za EU deklaracijo izbrala le najbolj uporabljano. Izvorno namembnost pa kot rečeno še vedno najdeš po zgornjih napotkih. To bo zagotovo odpeljalo proč marsikateri dvom. Zdaj veste, zakaj je temu tako. Če na doTerra PIP piše, da je za interno uporabo, ga lahko uporabite v svojih receptih.

Primerna in najpogostejša eterična olja za uporabo v aroma kulinariki
BERGAMOT, BASIL, BLACK PEPPER, CASSIA, CARDAMOM, CINNAMON*, CELERY SEED, CLOVE, CILANTRO, CORIANDER, GRAPEFRUIT, GREEN MANDARINE, LAVANDER, LEMON, LEMONGRASS*, LIME, MARJORAM, OREGANO*, PEPPERMINT*, PINK PEPPER, ROSEMARY, SPEARMINT*, TANGERINE, THYME*, TURMERIC, WILD ORANGE, YLANG YLANG.
*Zelo vroča in zelo hladna eterična olja so zelo močna, zato jih v porcijo dodajamo z zobotrebcem, v solnici, aroma medu ali oljenki za polivke.

Aroma kulinarika: NAČINI UPORABE in KATERA ETERIČNA OLJA ZA KATERE JEDI?

Načini uporabe eteričnih olj v kuhinji
- Metoda zobotrebca: Kanček daje enormen gurmanski užitek! Zobotrebec pomoči v eteričn olje in vmešaj v želeno jed ob koncu kuhanja.
- Aromatiziran sladkor, sušeni čaj ali kava ali med: v izbrano dodaj nekaj kapljic citrusnega eteričnega olja ali kapljico doTerra Cinnamon ali drugega želenega eteričnega olja.
- Aroma Solnice. V 40g soli kani 1 kapljico Oregano ali drugega zeliščnega ali začimbnega eteričnega olja. Uporabljaj kot zelišno sol na solatah, jedeh iz žara, v pomakah,..
- Aroma Oljnice. V 15ml prazno stekleničko doTerra jedilnega eteričnega olja natoči poljubno rastlinsko bazno olje in dodaj nekaj kapljic eteričnega olja doTerra. Npr Rosemary in Lemon za polivke za ribo. Uporabi na solati, na jedeh iz žara, na gostih juhah ali enolončnicah, za pomake.
- Eterična vegeta. V staro stekleničko doTerra jedilnega eteričnega olja nakapaj eterična olja, ki so ti všeč in tako ustvari svojo naj aromo. Uporabljaj z metodo zobotrebca v jedeh.

Katera eterična olja za katere jedi?
- CITRUSNA ETERIČNA OLJA: pijače, pecivo, jogurt, omaka, salsa, lupinica
- ZAČIMBNA ETERIČNA OLJA: zelenjava, marinada za žar / pečeno / kuhano, sladke in slane jedi
- ZELIŠČNA ETERIČNA OLJA: italijanska kuhinja, mesne marinade, juhe, kruh, krompir, testenine, tam kjer že dodajaš ali želiš močnejši učinek suhih zelišč
- CVETNA ETERIČNA OLJA: sladice, čaj, pecivo, zmehčajo okus citrusa
- METINA ETERIČNA OLJA: čokoladne jedi sladice, čokoladni pralineji, pijače, sladice, solate, nekatere vrste mesa

Aroma kulinarika: Ideje in recepti v sliki









Slastno darilo: AROMAKULINARIKA kot ideja za darilo
Marsikatero darilo lahko podarimo v obliki slane ali sladke aroma-kulinarične poslastice. In jih še lepo zavijemo! Pri tem lahko uporabimo stare reciklirane papirnate vrečke, naravne materiale, nalepke Narejeno doma in z ljubeznijo. Sladice lahko podarimo v steklenih recikliranih kozarčkih s pokrovom s tesnilom in pentljo. Z malo domišljije imamo krasno, naravno, okusno in prečudovito retro darilo!
Z ljubeznijo, Maja
Maja Čebašek
maja@zavsakdom.si
041902293
Sledi mi na svojem najljubšem socialnem omrežju:
You Tube
FB skupina
Instagram
FB stran
Pinterest
doTerra spletna stran | WA svetovalka 983829