Drobni rituali

Shinrin Yoku ~ gozdna kopel

gozdna kopel doterra shinrin yoku šinrin joku eterična olja

Shinrin Yoku ~ gozdna kopel. Tako mlada metoda, a tako prvinska. Nekaj, kar smo s seboj zagotovo pripeljali tudi v arhetipih. Saj veš, ta občutek, ko se brezciljno in z užitkom sprehajaš po gozdu. Brez mobilnika. Čuječe. Ko se čas ustavi. Ko se sprostiš. Ko si načrpaš energije. Ko prideš spet bolj v sebe in do sebe.

V tem članku ti podarjam možnost OBSEŽNE BROŠURE o SHINRIN YOKU. Kot tudi izkušnjo vodene vizualne meditacije gozdne kopeli v živo. 5. junija 2024 pa te ob 20h vabim na spletni webinar, ki ga pripravljam na temo SHINRIN YOUKU.

Poznaš knjigo Šinrin joku Hector-ja Garcie in Francesc-a Miralles-a? Shinrin Yoku je po njunih navedkih koristna za zdravo odzivnost imunca,  (NK celice), uravnan krvni tlak in srčni utrip, zmanjšan odziv na stres, dviga nivo sreče, uravnano raven kortizola, umirjanje živčnega sistema (vs labilnost), boljše razpoloženje, boljše splošno počutje, boljšo koncentracijo in zbranost, bolje okrevanje po operativnih posegih, boljši spanec, boljši nivo  libida in spolno energijo, boljši vid, uravnan prebavni sistem, dolgoživost.

Če si želiš senzorično izkušnjo vodene vizualne meditacije gozdne kopeli mi piši za naslednji termin na maja@zavsakdom.si . Prvi jo bodo/so jo izkusili v živo na doTerra dogodku leta 1. junija 2024 v Ljubljani.

Kaj je shinrin yoku ali gozdna kopel?

Shinrin-Yoku (japonsko: gozdna kopel) je izraz, ki ga je leta 1982 skovalo japonsko ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo. Pomeni potopitev v vzdušje gozda in povezovanje s svojim bistvom. Ta oblika ekoterapije je pridobila na priljubljenosti na Japonskem. Raziskovalci so preučevali fiziološke prednosti gozdne kopeli, ki potrjujejo, da preživljanje časa v naravi koristi našemu zdravju ter počutju.

V današnjem urbaniziranem svetu se je človeška povezanost z naravo oddaljila. Študije kažejo, da Američani v povprečju porabijo 93 % svojega časa v zaprtih prostorih. Naši geni so prilagojeni na življenje v naravi, zato je urbano okolje za nas fiziološko nasprotno. Visoke stopnje stresa so pogoste zaradi pretiranega stimuliranja simpatičnega živčnega sistema. pa poglejva, kako delujemo na stres.

V današnjem urbaniziranem svetu se je človeška povezanost z naravo oddaljila.

Kako delujemo v odzivu na stres?

Čas stresa – boj ali beg?

Simpatični živčni sistem nadzoruje odziv z bojem ali begom na stresorje. Na primer, če v naravi naletiš na medveda, se tvoj telesni sistem odzove s sproščanjem adrenalina. To povzroči razširitev zenic, preusmeritev krvi iz prebavnega trakta v mišice ter pospešitev srčnega utripa in dihanja. Tvoje mišice so pripravljene na povečano aktivnost, sposobnost strjevanja krvi pa se poveča.

 • Čustveni odziv: Ta reakcija se ne zgodi le ob fizični ogroženosti, temveč tudi ob čustveni obremenitvi, kot so gneča na cesti, službeni roki in drugi “urbani medvedi”. Tvoje telo se odzove podobno kot na srečanje medveda v gozdu.

Parasimpatični živčni sistem je nasprotje simpatičnega sistema, ki ureja počitek in prebavo. Skrbi za tvojo homeostazo in umirjeno stanje telesa.

Ritem dihanja in srčni utrip v času mirnosti

V stanju normalnega ritma dihanja in srčnega utripa vaše telo porabi manj energije. Kri se pretaka v vse organe, vključno s prebavnim traktom, ledvicami, jetri in mišicami, kar omogoča prebavo in odvajanje odpadkov. V tem stanju se počutiš polnega energije in osveženo.

Vpliv narave na dobro počutje

Mesta po vsem svetu vključujejo parke, drevesa in zelene površine v svoje ulice, saj se zavedajo pomena narave. Raziskava, objavljena v International Journal of Environmental Health Research, dokazuje, da preživljanje časa v mestnih parkih pozitivno vpliva na človekovo dobro počutje.

Gozdna kopel (shinrin yoku)

Praksa gozdne kopeli dokazano zmanjšuje stres in ima globoke učinke na zdravje ljudi. Le 10 do 20 minut na prostem vsak dan lahko prinese večjo srečo in dobro počutje. Narava ima moč, ki nahrani dušo in izboljša splošno kakovost življenja. Se želiš naučiti izvajati gozdno kopel?

Kako izvajati shinrin yoku – gozdno kopel?

Kaj je gozdno kopanje? Kako izgleda izkušnja gozdne kopeli? Shinrin-yoku je preprosta dejavnost.

Ko v naravi najdeš zase prijeten kotiček, jo sestavljajo trije deli:

1.   Odklopi se od svoje dnevne rutine

 • Blizu sebe poišči sebi naj kotiček v naravi. Najljubši gozd, najljubše drevo, potok, nabrežje, slap.
 • Odklopi se od svoje dnevne rutine brez telefona.
 • Brez cilja in brez določene časovnice se prepusti naravi.

2. Zadihaj globoko in se poveži z naravo skozi tihe aktivnosti ali povabila narave

 • Poveži se z naravo skozi vsa svoja čutila
 • Posveti se dihanju in čuječemu opazovanju
 • Opazuj naravo skozi otroške oči
 • Raziskuj gozd skozi pet čutil – objemi drevo, poslušaj petje ptic, kako veter veje čez veje in liste, pretakanje svetlobe in senc, opazuj življenje žuželk in ostalih živali, opazuj vso mavrico, ki jo gozd in življenje ponujata, vonjaj vse arome gozda, pojej kak okusen gozdni sadež, morda celo spij skodelico čaja, ki ga imaš s seboj
 • Sledi intuiciji ter se sprosti; morda celo meditiraj v svojem najljubšem položaju
 • Če se med sprehodom pogovarjaš, naj bodo to teme navdiha (negativne novice, težave, šport in politiko pusti stat)

3. Prenesi izkušnjo nazaj v svoje vsakdanje življenje

 • Počasi se vrni v svoj vsakdan
 • Dovoli, da te izkušnja v naravi spremeni in spreminja
 • Postavljaj si bivanjska vprašanja; zabeleži vtise in uvide iz narave
 • Podeli svojo izkušnjo v tihem razgovoru

Predvsem pa naravo raziskuj in se z njo povezuj v vseh letnih časih. Vsak del dneva in leta v naravi nudi nešteta obilja in navdihe.

Kako priklicati učinke shinrin yoku – gozdne kopeli, ko nismo v gozdu?

So časi, ko ti tvoj urnik ne dovoljuje, da bi si vzel dovolj časa za obisk gozda,  morda ni pravega časa ali ne živite dovolj blizu divjega območja, ki bi ga rad pogosto obiskal. Zato so raziskovalci opravili študijo, da bi ugotovili, ali naravo in njene koristi lahko prenesemo v notranje prostore.

Pri vzorčenju gozdnega zraka so raziskovalci odkrili, da drevesa v ozračje sproščajo naravne spojine (fitoncide). Te spojine so bile v večini sestavljene iz limonena, α- in β-pinena in linalola. Raziskovalci so preučevali udeležence raziskave, ki so 3 zaporedne dni prespali v hotelu v sobah, kjer so se razprševala eterična olja, ki vsebujejo fitoncide. Udeleženci so bili testirani skupaj z ostalimi, ki so dejansko doživljali gozdno kopel v naravi. Izvrstna ugotovitev je bila, da so po treh dneh udeleženci študije v hotelu doživeli enake učinke kot tisti, ki so dejansko sodelovali v shinrin-yoku gozdni kopeli v naravi!

doTerra Shinrin Yoku mešanica

dōTERRA je razvila mešanico eteričnih olj, ki vsebujejo iste fitoncide, ki jih najdemo v gozdnem zraku. Shinrin-Yoku Forest Bathing Blend prinaša pomlajevalno esenco bujnih gozdov naravnost v vaš dom. Izdelana je z največjo močjo, skrbjo.  Shinrin-Yoku prinaša harmonično mešanico eteričnih olj:

 • (destilirane) limone,
 •  listov  magnolije,
 • pačuli,
 • sibirsko jelko,
 • cipreso,
 • Hinoki,
 • grenivko,
 • lavandina,
 • kardamoma,
 •  geranije
 • in Lemon Petitgrain.

Shinrin-Yoku Forest Bathing Blend je na voljo v 15 ml in predhodno razredčeni 10 mL rolon steklenički (ShinrinYoku Touch). Shinrin-Yoku se lahko uporablja aromatično oz lokalno. Če ga uporabljate lokalno – predhodno jo razredčite ali preprosto na koži uporabite na Shinrin-Yoku Touch.

doterra shinrin oku gozdna kopel meditacija maja čebašek

Primarne prednosti:

• Vsebuje s terpeni in fitoncidi bogata eterična olja, ki posnemajo pozitivne učinke zunanjega raziskovanja gozda ter narave.

• Ustvari pomirjujoče, ozemljitveno okolje z osvežujočo in navdihujočo aroma.

• Prispeva k poživljanju, izkušnji pomlajevanja.

• Navdihuje ga zdravju koristna gozdna kopel.

Uporablja se za:

Difuziranje za osvežitev zraka.

Vdihnite med meditacijo ali pisanjem dnevnika.

• Kombinirajte z nosilnim oljem za osebno aromo.

Vnesite aromo Shinrin-Yokuja v svoj življenjski prostor in ustvarite zatočišče umirjenosti in spokojnosti. Naj se stres in napetost stopita, ko preoblikujete svoj prostor v oazo miru, kjer se potopite v spokoj narave.

Shinrin Yoku delavnica z meditacijo

delavnica maja cebasek zavsakdom drobni dnevni rituali shinrin yoku boginje aromas of goddesses aromatouch technique tehnika meditacija
delavnica maja cebasek zavsakdom drobni dnevni rituali shinrin yoku boginje aromas of goddesses aromatouch technique tehnika meditacija

ZAKAJ DELAVNICA?

Sama sem pripravila delavnico, ki je iskreno v prvi vrsti narejena Zame. srčno in z namero, da bom v tem vrvežu življenja še bolje. Ker tako lahko dam boljšo sebe tudi drugim. In naj bo to tudi Delavnica Zate ~ ena od treh (ob Boginjah in Aromatouch Tehniki), ki ti jih podarjam kot čuječa orodja za osebnostno rast, raziskovanje, samopomoč in celostno zdravje. Takšna, ki podprejo mene čez poletje in vse leto ~ ko bom dobro jaz, bodo dobro vsi. Ter tudi Ti in Tvoji!

KAJ TI DELAVNICA PRINAŠA?

Delavnica ti podari poglobljeno sliko tega, kaj je Shinrin Yoku, kako jo lahko izvajaš in kake dobrobiti ti prinaša. Hkrati pa bo tudi senzorična izkušnja z meditacijo, kjer ti bom pričarala poglobljeno doživljanje in podporo sebe: z
močjo arome in voha, z močjo dotika, z močjo okusa, z močjo vida, z močjo sluha.. pobožek za čisto vsa tvoja čutila. Seveda prejmeš tudi globoko individualno sporočilo Narave in Božanske ženske!

Vesela bom tudi vtisov Tebe, ki si mojo Shinrin Yoku delavnico že izkusila.

Z ljubeznijo, Maja

Maja Čebašek
maja@zavsakdom.si
041902293

Sledi mi na svojem najljubšem socialnem omrežju:
You Tube
FB skupina
Instagram
FB stran
Pinterest
doTerra spletna stran | WA svetovalka 983829

klop doterra terrashield borelija
Terrashield, za varen korak v naravi.