Drobni rituali

Najdi svojo aroma mešanico | spletna delavnica

delavnica eterična olja mešanje eteričnih olj parfum izdelava parfuma kako mešati olja

Živjo, me veseli da si tu! Kako si? Upam, da uživaš v tem mesecu? Povej nam, prosim, od kod gledaš? Si začetnik ali izkušen uporabnik eteričnih olj? Sama sem stipkala dobesedno kar sem govorila na svoji delavnici v angleščini, da lahko doseže čim več vas, ki vas mešanje eteričnih olj zanima.

Pred teboj je torej delavnica mešanja eteričnih olj, kako kombiniramo eterična olja in kako najdeš, kar ti ustreza.

ENGLEŠKO| ENGLISH:
Find your aroma match | How To Blend Essential Oils |
Signature Natural Perfume | ONLINE WORKSHOP

Kaj potrebuješ za svojo aroma mešanico

KAJ torej POTREBUJEMO za izdelavo svoje aroma mešanice?

Potrebuješ svoje najljubše:

 • eterično olje citrusov,
 • najljubše eterično olje cvetnic,
 • najljubše olje mete ali zelišč,
 • najljubše eterično olje lesa ali/in smol,
 • in če sicer že mešaš, lahko dosežeš za nadgradnjo: kar je tvoje  najljubše začimbno olje;
 • in če želiš: tvoje najljubše olje semen ali brstov,
 • in zadnje, če želiš: tvoje najljubše olje korenin.
 • Potrebuješ bazno olje, sama ponavadi uporabljam FCO
 • in prazno rolon stekleničko oz recikliraj in uporabi staro 15ml stekleničko.

OPA: Ampak zapomni si! Naredi to s tem, kar imaš na voljo, da se lahko naučiš o obstoječih oljih , jim dovoliš, da te spoznajo z mešanjem. Osnove 10 najbolj uporabnih eteričnih olj in mešanic bodo čiso ok, saj bodo limona, sivka, poprova meta, kadilo zelo priročni, saj že s tem lahko dobiš neverjetno mešanico, ki jo čisto prilagodiš svojim potrebam.

V bistvu samo zgrabi svoja najljubša olja.

Spremljala te  bom skozi doživljanje zgornjih, srednjih in spodnjih not in na koncu ti bo uspelo narediti svojo avtorsko parfumsko mešanico ali čisto tvoj aroma podpis, ki ti trenutno najbolj ustreza. Pokriva potrebo po večini tvoje  trenutne situacije v kateri je tvoje  fizično telo, duša, um in srce.

TEORIJA za izdelavo svoje aroma mešanice

Preprosto sledi svojemu nosu in intuiciji 🙂

Katera vrsta parfumov ti je pri srcu?

Imamo več vrst parfumov – ugotovit, katera vrsta parfuma si oz katera ti je najbolj blizu. Vedno pa kombiniraj z vremensko sezono in svojimi  osebnimi potrebami, v katerih si!

 • Sladke parfumske arome | kot so vrtnica, magnolija, davana, sivka
 • Sadne parfumske arome | kot so divja pomaranča, mandarina, limona, grenivka, limeta, zelena mandarina
 • Začinjene parfumske arome | kot so cimet, klinčki, kardamom, roza poper, črni poper, celo On Guard
 • Zeliščne parfumske arome | kot so poprova meta, rožmarin, bazilika, čajno drevo, celo Air, ZenGest, Deep Blue..
 • Lesne parfumske arome | kot so kadilo, sandalovina, copaiba, evkaliptus, smreka, jelka, cipresa

3 parfumske kategorije

Tukaj je hiter in res zelo preprost vodnik treh kategorij, ki jih mora imeti dobra mešanica ali naravni pure-fume!

Splošne smernice za mešanje (tudi za naravna eterična olja) naj imajo približno 15-20% zgornjih not (6-8 kapljic); 30-40% srednjih srčnih not (12-16 kapljic) in 45-55% baznih not (18-22 kapljic).

 • Najprej imamo ZGORNJE NOTE, to je tisto, kar najprej opaziš, je kot tvoj instinkt – nekaj, kar ti je všeč ali ne, brez razmišljanja. Toda zgornje note sčasoma zbledijo, ne trajajo dolgo. Ampak ja, to je tisto, kar nos najprej začuti pri mešanici parfuma/arome. Citrusi so pogosta izbira v zgornjih notah. Tipična zgornja nota je limona ali divja pomaranča. Tudi nekaj subtilnih cvetličnih eteričnih olj se tu prilega, to so tista, ki hitro zbledijo.
 • Kot drugo, imamo SREDNJE SRČNE NOTE, v katero se prilega največ olj. V odnosu so kot Prijatelji, izbereš jih, ker ti je všeč njihova družba. Prinašajo tople, tolažilne, prijetne arome. Vendar ne zdržijo tako dolgo kot osnovne note. Tipična srednja nota je sivka.
 • Kot zadnje in najpomembnejše imamo dolgo obstojno in količinsko prevladujočo BAZNE oz SPODNJE NOTE – Morajo biti močne, za gradnjo tvoje mešanice. Kot za razmerje si želiš, da so tu za dolgo časa. 🙂 So intenzivne, sčasoma se razvijajo (kompleksne). To je tisto, kar bo trajalo najdlje od treh not. Običajno so tiste, ki potrebujejo več destilirnega materiala in bolj občutljiv proces, zato so bolj dragocene. Na primer, nekaj takega kot KADILO, Frankincense.

Nekatera eterična olja lahko spadajo v več kot eno kategorijo, odvisno od tega, katera eterična olja imajo poleg tega, da jih razrahljajo ali še bolj ojačajo.

Vendar ne pozabi, da lahko svoje najljubše mešate iz teh splošnih smernic za mešanje in za mešanje lahko uporabite najmanj 2 olji. Že Wild Orange/Lavender in Frankincene sta dovolj za dobro mešanico.

Pojdimo na PRAKSO / naj se DELAVNICA Izdelaj svojo aroma mešanico prične!

Naredili bomo začetni tečaj mešanja, kjer ne zmešate več kot 1-2 eterični olji iz vsake kategorije/note.

 • Za zgornje note izberem divjo pomarančo ali limono, da vam ponudim več svobode pri iskanju popolne, a preproste mešanice, le za vaše potrebe in arome.
 • Potem izberem sivko in poprovo meto za srednji noti (peppermin je močan, tako da ga lahko za prvič izpustite in razmerje nadomestite s sivko ali drugim oljem).
 • In končno izberem Frankincense za osnovno noto | če dodajate več baznih olj, uporabite manj tistih, ki so ob vonju močnejša.

Koliko vsakega eteričnega olja bomo potrebovali?

Najprej se odloči, kaj izdeluješ: bodisi parfumsko olje rollon z baznim oljem 10 ml ALI klasičen parfum v razpršilu (tukaj boste potrebovali parfumsko osnovo ali vsaj vodko) in koliko pure-ume-a izdelujemo: to ti bo pomagalo izračunati, koliko kapljic potrebuješ.

Embalaže za mešanje ali shranjevanje ali mešanje: eterična olja imajo visoko čistilno moč, priporočam, da jih vedno mešate v kvalitetni stekleni posodi.

Vabim te, da recikliraš kakovostne steklene embalaže, kot so doTerra 10 ml rollon stekleničke, 5 ml in 15 ml steklenice, 30 ml steklenice (kot iz yarrow pom) itd.

Danes izdelujemo OLJNO pure-fume aroma mešanico eteričnih olj v 10 ml steklenički

Vsaj 1/5 ali 20 % embalaže naj bodo eterična olja. To je približno 2 ml, kar pomeni približno 40 kapljic eteričnih olj skupaj.

Se spomniš? Splošne smernice so, da ima približno 15-20% zgornjih not (6-8 kapljic); 30-40% srednjih not (12-16 kapljic) in 45-55% osnovnih not (18-22 kapljic).

Dajem ti dve možnost izdelave iz teh osnovnih olj, seveda pa te vabim, da narediš mešanico iz svojim najljubših olj ali mešanic, ki jih imaš doma pri sebi.

1. MOŽNOST sladka parfumska aroma: vzamem prazno stekleničko sivke ali celo vzorčno vialo: in zmešam 8 kapljic divje pomaranče, 7 kapljic sivke, 5 kapljic poprove mete in 20 kapljic kadila. To bom pustil, da se dobro premeša.

2. MOŽNOST: sveža parfumska aroma: Vzamem prazno steklenico limone ali celo vzorčno vialo: in zmešam 6 kapljic limone, 7 kapljic sivke, 7 kapljic poprove mete in 20 kapljic kadila. To bom pustil, da se dobro premeša.

ČE IMAŠ RAJE ali česa ne maraš, lahko dodate različna razmerja sivke in poprove mete kot srednje note ali dodaš/ali spustiš razmerje med zgornjimi in osnovnimi notami, da najdeš svojo popolno mešanico tega preprostega recepta!

In .. obstaja super trik, eterična olja so zelo kompleksna. Vsako eterično olje je lahko sestavljeno iz 100 ali več spojin, tako da ko narediš mešanico eteričnih olj, vem, da ti to ne bo všeč, lahko/moraš mešanico pustiti, da se veže, recimo temu da jo ˝mariniraš˝ za vsaj teden dni, da se lahko vse spojine in s tem aroma dobro zlijejo.

In tukaj imam mešanico, ki je čakala, da se dobro meša en teden, kar naredi tako razliko!

A kljub temu, da ne pokvarim tvojega navdušenja, lahko dodaš osnovno olje v tisto mešanico, ki si jo pravkar izdelal/a. Po tej delavnici jo lahko poskusiš ponoviti in pustiti en teden, preden dodaš osnovno olje, tako da lahko primerjaš razliko in mi sporočiš.

O BAZNIH OLJIH

Za nosilno olje ponavadi izberem frakcionirano kokosovo olje, ker ni mastno in meni ne oddaja nobenega drugega vonja, tako da mešanici eteričnih olj ohrani precej nedotaknjeno aromo.

Če pa želiš npr bolj mošusno, mandljevo, toplo aromo, lahko dodaš tudi mandljevo olje, jojobino olje, sončnično olje,.. ali katero koli drugo, ki se prilega tvojemu nosu, koži in čisto svoja izbrana eterična olja.

Za dolgo obstojno mešanico lahko dodaš celo zelo zelo majhno količino vitamina E.

Pojdimo na MEŠANJE nosilnih olj z mešanico eteričnih olj

Izberi stekleničko in dodaj približno 40 kapljic mešanice eteričnih olj. Dopolni do vrha z baznim rastlinskim oljem ali olji, da se zredči

Še enkrat, vem, da ti tudi to ne bo všeč, da ne boš imel/a samo mešanice, ki jo imaš rad/a in narejeno po svojem nosu, ampak da bi se eterična olja dobro mešala z osnovnim oljem ali olji, bi bil najboljši časovni okvir za drugo mešanje približno še en mesec. Vabim te, da narediš ta eksperiment in poskusiš narediti ne samo svojo DIY mešanico, ampak tudi dodati najboljši postopek parfuma, da bo tvoja mešanica vrhunska.

Zdaj lahko doživiš veliko ljubke arome po lastni izbiri in mešanju, hkrati pa lahko uživaš v vseh koristnih lastnostih rastlin, ki so se izrazile v teh eteričnih oljih.

Posnetek delavnice v slovenščini. Se opravičujem za slabo kvaliteto videa, ampak mislim, da se moje sporočilo vseeno uspe krasno prenesti! 😀 Se veselim izkušenj, kaj ti je uspelo zmešati!

DODATNE IDEJE, kako uporabiti svojo najljubšo DIY aroma mešanico, so:

Tukaj na primer imam svojo lani scomprano mešanico NEW MOON. Prav nora sem nanjo: z razmerjem 4:1 za limeto proti pačuliju, kadilu, ingverju, sandalovini. Uporabljam ga kot osnovno mešanico v reciklirani 15-ml steklenici: to uporabljam za difuzor ali aroma nakit ali pasivni difuzor, za izdelavo rollonov, za inhalator za nos, za razpršilno stekleničko (za perilo, avto ali pršilo za telo..), bambusovi pasivni difuzorji.. Obstaja toliko načinov, kako lahko uporabiš svojo najljubšo osnovo mešanice eteričnih olj.

Poskusiš lahko tudi s tehniko plastenja. Obožujem to s cvetličnimi Touch-ji, na primer Davana, Magnoliji, Sandalovina, prav obožujem ta trio v kombinaciji

Hvala ker si ustvarjala, ustvarjal svojo aroma mešanico z menoj

Upam, da ti  je bila ta delavnica všeč. Lahko jo seveda deliš z ostalimi. Želim ti veliko fantastičnih trenutkov z mešanjem in te vabim, da svojo najljubšo DIY mešanico napišeš v komentar in kaj ti prinaša, tudi v aromah, da si bomo lahko izmenjali naše recepte in se veliko naučili drug od drugega!

Karkoli me lahko vprašaš tudi na mojem Instagram profilu ali na FB profilu. Z veseljem bom poklepetala s teboj! Veselim se tudi vseh vaših komentarjev spodaj!

Lep dan še naprej!

Z ljubeznijo, Maja

Sledi mi na svojem najljubšem socialnem omrežju:
You Tube
FB skupina
Instagram
FB stran
Pinterest
doTerra spletna stran | WA svetovalka 983829

Če si želiš, da ti preračunam, ali se tvoj prvi nakup izplača na SHOP (redna cena) ali na JOIN & SAFE (25% znižani včlanitveni nakup brez obvez), mi javi na maja@zavsakdom.si. Če bo tvoj prvi nakup znašal nad 100PV točk (med marcem-majem in septembrom- novembrom), mi nujno podatke (ime, priimek, naslov, mobilni telefon, mail in rojstni datum ter naročilo) javi na zgornji kontakt, da te vnesem jaz skozi posebni postal Diamond Club dogodkov, da ti doTerra lahko v tem času pripiše še do 5 brezplačnih daril.