Drobni rituali

Naravna prehranska dopolnila: DA ali NE?

naravna prehranska dopolnila doTerra LLV

Verjetno se tako kot jaz (pred par leti) sprašujete, zakaj se podjetje z visoko-kvalitetnimi in terapevtskimi eteričnimi olji ukvarja tudi s prehranskimi dopolnili? Naravna prehranska dopolnila so ključna za zdrav način življenja.

Kaj lahko storim zase in svoje dolgoročno zdravje?

Kaj ne naredimo zase dovolj, če jemo zdravo in uravnoteženo, se zadosti gibamo na zraku, zadosti počivamo, prejmemo svoj potrebni in sladek spanec in obvladujemo stres, pazimo, da vase ne vnašamo preveč toksinov? Res je, če že to vse odkljukamo, smo na več kot dobri poti.

V zadnjih letih pa sem poslušala kar nekaj zanimivih predavanj neodvisnih strokovnjakov, večinoma profesorjev mikrohranil, ki so preko svojih raziskovanj dokazali, da naredimo veliko, če zelenjavo ekološko pridelamo na svojem vrtu ali kupujemo pri zaupanja vrednemu kmetu. Da pa ob razvoju, kamor gre svet in tudi genskih spremembah ter ˝večinskim estetskim zahtevam˝ današnje družbe, hočemo ali nočemo, današnja hrana ne daje več toliko potrebnih hranil, kot nekoč.

Enostavno povedano, malo in nič kaj lepo jabolko iz stare jablane pri babici je imelo 20-100 let nazaj do 99 % več hranil, kot lepo jabolko označeno z BIO nalepko v današnjih trgovinah. Ne pozabimo da tudi vedno enake velikosti in zloščeno, lahko bi rekli kot iz pravljice.

Zgodovina prehranskih dopolnil

Pot do tega, da povečamo samozavedanje glede svojega zdravja in proaktivna medicinska pomoč pa je odvisna le od nas samih. Mi smo tisti, ki se odločimo ali bomo dobro skrbeli zase, mi smo tisti, ki se moramo zaradi lastne odgovornosti in odgovornosti do svojih bližnjih v vsej poplavi informacij prebiti do pravih ter verodostojnih. Prav tako smo mi tisti, ki se odločimo ali bomo jemali prehranske dodatke ali ne. Mi smo tisti ki bomo izbrali takšne, ki nam ustrezajo.

Morda tiste cenejše, ki so na tržišču od 60-tih dalje in večinoma bazirajo na nekvaliteti in sintetitki ali za tiste drage, ki so aktualne od 80-tih let dalje in pomenijo prekomeren vnos vseh potrebnih hranil, kamor spadajo tudi vitamini in minerali. Zato, da se zaščiti učinkovitost izdelka – o principu, raje več, da bo učinek. Kaj pa se zgodi, če izdelke jemljemo po navodilih z obrokom? Potem se vsa vsebnost teh mikrohranil vsrka, na dolgi rok na dnevni bazi v ˝over doze˝, torej predoziranju. Se zavedamo da so prva nekvalitetna in za telo malo primerna in da so druga na dolgi rok zaradi predoziranosti škodljiva?

Torej. Naravna prehranska dopolnila: DA ali NE?

Ali prehranske dodatke sploh potrebujemo? Da in to prav vsi. Naša genetska zasnova se od časa kamene dobe ni spremenila, hrana pa se kot vidimo je.

Storž koruze v srednji Ameriki je imel svoj čas le nekaj zrn koruzice, današnji storži koruze so nabito polni in vsi enako veliki ter lepi. Divje jabolko takrat je bilo različne velikosti, manjše kot današnje, grenko, nesijoče. Ampak nekdanja koruza in nekdanje jabolko sta bila v 99% bolj polna hranil, kot to, kar bi danes z zadovoljstvom kupili v trgovini in s slastjo pojedli.

Torej pojemo več, dobimo manj potrebnega in preveč nekvalitetnega, gensko predelanega, velikokrat pojemo na žalost procesirana živila ali celo jedi. Odgovor, ali potrebujemo prehranska dopolnila je torej da, da in še enkrat da. Čeprav sem tudi jaz poprej mislila drugače.

doTerra vizija in naravna prehranska dopolnila

doTerra se s posameznim prehranskim dopolnilom ukvarja več let, iščejo zunanje sodelavce, neodvisne strokovnjake (npr. dr. Carsten Smidt – multivitamini in appethyl; dr. Jorn Dyerberg – omega 3 maščobne kisline), ki imajo za seboj dolgoletna raziskovanja in študije za posamezno področje mikrohranil.

Ko se izdelek osnuje, ga testirajo vsaj nekaj let. Trenutno je njihov največji dosežek to, da so na podlagi vzorov iz narave določili kolikšni so potrebni dnevni vnosi vitaminov, mineralov ter esencialnih omega-3 maščob, ki jih povprečen posameznik (odrasel ali najstnik, moški ali ženska, nosečnice in doječe matere) ob dokaj uravnoteženi prehrani še potrebuje, da se počuti bolje, vitalnejše, da ni utrujen, da je bolj razsoden in še in še.

Vire za osnovanje teh prehranskih dopolnil iščejo pri gensko nespremenjenih rastlinah, ko gre za omega-3 maščobe posegajo po virih iz spodnjega dela prehranjevalne verige (kalamari, inčuni, sardine,.. – tu so preverjali 250 toksinov in težkih kovin). Dober izdelek se torej prične pri pravi meri in pri kvalitetnih sestavinah.

Vsa doTerra naravna prehranska dopolnila za učinkovitost in polni izkoristek vzamemo med obrokom (ne na prazen želodec, ne po jedi, temveč pred ali med jedjo), najprimerneje eno dozo zjutraj, drugo zvečer, da se enakomerno razporedi v 24h.

naravna prehranska dopolnila doTerra LLV
Life Long Vitaliy (LLV) lahko po 30-dnevni uporabi po uradnih navodilih ob morebitnem nezadovoljstvu vrnete in s strani doTerre prejmete povračilo denarja.

Life Long Vitality pack (LLV) naravna prehranska dopolnila

doTerra je tako za najstnike in odrasle osnovala trio med seboj krasno dopolnjujočih mikrohranil, ki ob dokaj uravnoteženi in primerni prehrani posameznika oskrbijo z manjkajočim deležem potrebnih dnevnih mikrohranil. Ta pridobivajo kot rečeno iz organskih naravnih osnov, večinoma po principu posušeno in zdrobljeno in kapsulirano v vege kapsuli.

doTerra je z dnevno uravnanim pristopom patentirala svoja prehranska dopolnila, ker imajo točno toliko mikrohranila (npr. 75-140mg posamezne sestavine, minerala, vitamina), kot jih rabi telo. Kot zanimivost, kar lahko preverite tudi sami, je veliko naravnih prehranskih dopolnil na trgu predoziranih glede na dnevne potrebe. Imajo tako npr. do 400mg posamezne sestavine, kar velikokrat našemu telesu daje nasprotni učinek, kot bi želeli. Oziroma z drugimi besedami, lahko na nas delujejo namesto s pro-učinkom, s kontra-učinkom. .

Tu je še nekaj zanimivih dejstev o LLV:

 • daje nam dnevno uravnano in prehransko dopolnilo na naravni osnovi
 • LLV ni mišljen kot kura, temveč kot vsakdanja navada
 • daje nam sinergični trio mineralov z vitamini Microplex MVp , omega-3 z uravnano vrednostjo EPA in DHA z xEO MEGA ter na trgu edinstven izdelek za dvig celične in telesne energije Alpha CRS.
 • na voljo je poleg osnovne tudi vege različica
 • če po jemanju po navodilih v 30 dneh ne občutite izboljšanja v kognitivnem razmišljanju, splošnem počutju, energiji, nohtih in laseh, koži, nelagodjih, izdelek lahko vrnete in doTerra vam denar povrne (30-days Money Back Guarantee)
 • izdelek je na voljo le članom kot del programa zvestobe kot dodana vrednost članstvu in po proizvodni ceni. Vrednost LLV izdelkov se na ameriškem trgu ocenjuje na 600 USD.
 • Alpha CRS na svetovnem trgu še nima primerljive konkurence
 • obstaja tudi duo različica DAILY NUTRIENT PACK z Microplex MVp in xEO MEGA, ki se ji lahko glede na potrebe posameznika doda Deep Blue Polyphenol Complex (nelagodja v mišicah in sklepih) ali energijski pripravek za večjo fizično in mentalno zmogljivost oz. naravnejša alternativa kofeinu Mito2Max.
Sestava vitaminov in mineralov Microplex VMz

Vitamini in minerali Microplex VMz

Microplex VMz je prehransko dopolnilo vitaminov in mineralov. Dopolni nam dnevne potrebe po vitaminih in mineralih (vsega 22), potrebnih antioksidantih (polifenolih). Kapsule so primerne za vegane, brez mlečnih ali glutenskih sledi. Za podporo normalnega delovanja, rasti in razvoju naših celic in za veliko notranjih mikroprocesov potrebujemo dovolj primernih vitaminov in mineralov. Podpira zdravo odzivnost imunskega sistema in naših prebavil ter okostja.

 • Vsebuje pomembne antioksidativno delujoče provitamine A, vitamin C, E, celoten kompleks vitaminov B.
 • Vsebuje tudi naravno pridobljene minerale kalcija, magnezija, cinka in 72 organskih sledi ostalih mineralov (tudi kelati, melati) za optimalni razvoj kosti in metabolizma.
 • Vsebuje tudi sledi kajenskega popra, rjave alge, preslice in encime za lažjo absorpcijo
 • vsebuje tudi za želodec pomirjevalno mešanico eteričnih olj poprove mete, ingverja, kumine.

*Koreja in celotna Azija imata pri teh izdelkih drugačno uravnane mikrohranila zaradi drugačnih potreb glede in glede na genetiko.

Sestava xEO MEGA. (vege osnova vsebuje druge sestavine).

Omega-3 maščobne kisline xEO MEGA

xEO MEGA je izdelek, ki nas dnevno opremi s potrebnimi omega-3 maščobnimi kislinami (uravnotežena doza 300 mg EPA in 300 mg DHA; 200 mg rastlinskih virov omega-3). Ti bazirajo na morskih virih iz spodnjega delna prehranjevalne verige (kalamari – inčuni – sardele; certificirani viri s strani Friends of the Sea, lokacija pridobivanja je iz norveškega dela Barentsovega morja, testirano na težke kovine) in virih kopenskih rastlin. Podpirajo zdrave sklepe, zdravo delovanje srčno-žilnega sistema in zdravo delovanje možganov. Obstaja tudi vege različica, ki morskih virov omega-3 maščobnih kislin ne vsebuje, temveč vsebuje dodatne vire omega-3 maščob iz rečnih alg.

Gre za kompleks omega-3 maščob z eteričnimi olji klinčkov, kadilne bosvelije, timijana, kumine, pomaranče, poprove mete, ingverjem, nemške kamilice in dodanim naravnim rastlinskim in živalskim virom omega maščob iz lanenega semena, zvezdne rože, brusnice, semen grenivke, olje kalamarov, inčunov, sardel.

Vsebuje tudi naravne vire vitamina D, E, močnega antioksidanta astaxanthin (karotenoid pridobljen iz mikroalge), izvlečke super-živila echium (kalamari, incuni, sardele), karotenoidi.

Sestava Alpha CRS+. Edinstvenega izdelka na svetovnem trgu.

Energijski pripravek Alpha CRS+

ALPHA CRS+ je kombinacija super hranil za podporo celični energiji in optimalnemu celičnemu delovanju. Enostavno povedano, gre za naravni pripravek za dvig energije, večjo fizično sposobnost, vzdržljivost, za mentalno podporo, jasne misli in večjo koncentracijo in pripravek za večjo antioksidativno zaščito. Kompleks torej služi celični vitalnosti na bazi naravnih rastlinskih izvlečkov, ki celico obnavljajo in ji podaljšujejo življenjsko dobo, vračajo celično energijo.

Vsebuje kisline drevesa bosvelija, silibinin, kurkumo, ginko, ananasov bromelain/encim, karatenoide, več polifenolov, tudi iz semen grenivke, koencim Q10, alfalipidne kisline, acetilkarnitin.

Moja izkušnja

LLV naravna prehranska dopolnila sem pričela jemati konec poletja 2016. V tednu dni sem že čutila več energije, predvsem pa v popoldanskih in večernih urah nisem bila več utrujena. Moje misli so bile vsekakor bolj zbrane. Sčasoma so se mi utrdili tudi nohti, izboljšal izgled kože. V kombinaciji z doTerra Salon Essentials šamponom so mi pričeli poganjati novi laski, bila sem kot ježek. Zvečer sem zlahka še opravila želeno. Predvsem pa z LLV izkušam vsesplošno odtlej dobro počutje. Z LLV zase skrbim na dnevni ravni in na dolgi rok.

Nadaljnji vpogled v naravna prehranska dopolnila

V branje pa priporočam tudi klinično študijo z LLV in o sinergijski konceptni zasnovi tega trojčka.

O otroških prehranskih dopolnilih A2Z (otroška različica Microplex VMz in Alpha CRS+) in IQ Mega (otroška različica xEO MEGA) sem že pisala v drugem prispevku.