Eterična olja

doTerra Palo Santo – Guaiacwood

gvajac palo santo doterra guaiacwood

Paragvajski Palo Santo ~ doTerra Guaiacwood ~ Gvajak ~ Bulnesia sarmientoi

doTerra družina lesnih olj ~ Arborvitae, Cedarwood, Sandalwood, Hawaiian Sandalwood ~ je sedaj dobila novega člana, Guaiacwood, eterično olje iz lesa gvajaka. Bolje ga poznamo kot vrsta paragvajskega Palo Santo, ki se ga za razliko od nam poznanega lahko trajnostno in etično pridobiva.

Drevo in les gvajaka Guaiacwood (paragvajski Palo Santo)

Drevo gvajaka

Samoniklo drevo je avtohtono v Srednji Ameriki. Jamajka ga ima celo v nacionalnem simbolu. Zanimivo je, da uspeva na suhih in peščenih obalnih tleh. Kot zimzeleno drevo raste počasi do 10m. Njegova krošnja je široka, polnijo jo manjši listi, dvospolni cvetovi pa so modro vijolični, predno odpadejo se obarvajo v belo. Razmnožuje se s srčasto oblikovanimi plodovi, kjer se nahaja le eno ovalno seme.

Les gvajaka

Les gvajaka je zaradi počasne rasti  izredno gost in trd, ob padcu ali trajnostni poseki se zaradi vsebovanih kislin in smole obarva temno modro. Zaradi trdosti so ga v preteklosti uporabljali za gradnjo vodotesnih predmetov. Zaradi trdosti poleno lahko gori celo noč. Poleno tudi potone v vodi.

Uporaba lesa gvajaka

Vem, da te zanima tudi nekdanja uporaba? Staroselci so ga zaradi vsebovane smole uporabljali v zdravilnih obredih in pri meditacijah. V današnjem času pa se uporablja kot lesno kadilo v namene čiščenja prostora in energij.

Pridobivanje gvajaka – doTerra Guaiacwood (paragvajski Palo Santo)

Zakaj paragvajski Palo Santo gvajak in ne Palo Santo Bursera graveolens?

dōTERRA trajnostno in etično pridobiva eterično olje gvajakovega lesa Bulnesia Sarmientoi iz Paragvaja, ker problematičnega Palo Santo Bursera graveolens ni moč pridobivati trajnostno. V sodelovanju z našim dobaviteljem spreminjamo prihodnost ogroženega gozda Gran Chaco, ki je eno od biološko najbolj raznolikih območij na svetu.

Co-Impact Sourcing pravično in trajnostno pridobivanje paragvajskega gvajaka pri doTerri

Zaradi svetovne problematike nelegalne sečnje Palo Santa in Gvajaka, doTerra v gozdu Gran Chaco v Paragvaju kmetom plačuje najemnino zemlje in hkrati plača vsako drevo, ki se s trajnostno sprejemljivimi pogoji poseka za ohranjanje enega najbolj bio-raznolikih gozdov na svetu.

Poseka se le dva gvajaka na 4000m2 na 20 let. Močan koreninski sistem podpira hitro pomlajevanje gozda. Nova drevesa porabijo in s tem iz ozračja izločijo več CO2. Temna barva zelo trdega lesa nastaja z oksidacijo, saj esenca oksidira. Za optimalni proces destilacije, les zmeljejo v prah

1000kg lesa se destilira okoli 17h. 34 kg lesa da 15ml eteričnega olja. Vsebuje 90% seskviterpenov, kar še nismo videli : guaiol, bulnesol. Eterično olje nastane s parno destilacijo sredice drevesa Bulnesia sarmientoi, destilatu pa primešamo frakcionirano kokosovo olje, da dobimo eterično olje gvajak znamke dōTERRA. Olje je znano po svoji zemeljski, prizemljujoči aromi z nežno sladkobo, njegova lesna nota pa lahko spodbuja pomirjujoče in spokojno vzdušje.

Uporaba gvajaka – doTerra Guaiacwood (paragvajski Palo Santo)

Ujame se s Cedarwood, Sandalwood, Rose, Jasmine, Vanilla

Avtorski recepti za uporabo gvajaka – doTerra Guaiacwood (paragvajski Palo Santo)

  • Pure-fume OMAMA : v 10ml rollon dodaj Guaiacwood – Vetiver – Sandalwood – Cinnamon – Madagascar Vanilla – Ylang Ylang – Wild Orange in dopolni s FCO. Nanašaj na konice las, na aroma nakit, zapestje ali pulzne točke vratu.
  • Večerni obrazni serum ELIKSIR MLADOSTI : v staro 15ml stekleničko dodaj Guaiacwood – Roman Chamomile  – Geranium – Tangerine in dopolni s FCO ali šipkovim oljem. Nežno zmasiraj obraz s krožnimi gibi od brade navzgor po čiščenju, po toniku in pred nanosom negovalne kreme.
  • Nepozabna MEDITACIJA difuzor mešanica : v difuzor dodaj po kapljico vsakega : Guaiacwood – Myrrh – Bergamot. Uporabi pred meditacijo, med meditacijo, med joga vadbo, pri zvočni kopeli, za sproščujoč trenutek dneva.
  • Sproščene MIŠICE in SKLEPI : v Natural Body Lotion dodaj kapljico Deep Blue – Guaiacwood – Turmeric – Copaiba in za lajšanje nelagodij nežno zmasiraj dotični predel.
  • Umirjen VDIH difuzor mešanica : v difuzor dodaj po kapljico vsakega : Tea Tree – Guaiacwood – in 3 kapljice Lemon. Čudovit v času glasnega, suhega draženja v grlu in pljučih.
  • Krepak in zdrav IMUNC rollon mešanica : v 10ml rollon dodaj On Guard – Air-X – Guaiacwood in dopolni s FCO. Nanašaj na podplate, prsni koš in hrbet vsaj zjutraj in zvečer.
  • Sočna in pretočna LIMFA : v Natural Body Lotion dodaj kapljico Guaiacwood – Cypress – Juniper Berry – Grapefruit in zmasiraj telo po tuširanju po suhem krtačenju. Lahko namažeš tudi popek za umirjena prebavila.

Z ljubeznijo, Maja

Maja Čebašek
maja@zavsakdom.si
041902293

Sledi mi na svojem najljubšem socialnem omrežju:
You Tube
FB skupina
Instagram
FB stran
Pinterest
doTerra spletna stran | WA svetovalka 983829