Eterična olja

Eterično olje ciprese

doterrra cipresa eterično olje ciprese

Eterično olje gibanja in pretoka, tako na področju energijskega kot tudi čustvene katarze.

Eterično olje ciprese je v difuzorju popolna poezija, ko se združi z eteričnimi olji citrusov in krasno podpira zdravo odzivnost dihal. Izvorno rastlino najdemo v Sredozemskem okolju in v zahodnih predelih Azije. Stari Etruščani so verjeli, da se po cipresi duša iz groba lahko vzpne do bogov, zato jo tudi poznamo kot drevo, ki ponavadi raste na mestu zadnjega počitka. Sodobna aromaterapija pa potrjuje, da na področju čustev deluje močno podporno in pomaga v obdobju prehoda in žalovanja.

Zaradi poživljajoče, sveže arome jo pogosto uporabljajo v savnah. Zelo ljuba je tudi masažnim terapevtom, saj odlično poživlja mišično tkivo. Blagodejno vpliva na zdrav izgled v osnovi mastne in kože z neenakomernim tonom. Podpira tudi zdravo funkcijo prebavnega, urinarnega trakta in srčno – žilnega sistema. Kako odlično šele podpira naša čustva.

doTerra eterično olje ciprese

Naše doTerra eterično olje ciprese je na trgu ekskluzivna mešanica dveh vrst ciprese. Cupressus lusitanica se pridobiva v področju Nanyuki v Keniji, kjer v veliki meri spreminja življenje lokalnim ljudem ter zapolnjuje izsekana področja s primerno klimo in odlično zemljo, ki ji pomagata do naravne kvalitetne kemijske zasnove in posredno tudi to čudovito eterično olje.

Večino dreves je namreč posajenih za les na poprej praznih izsekanih področjih. Zaslužek so pričeli dobivati po 3 – letih, nasad pa jim služi okoli 20 let. Da drevesa rastejo ravno, jim režejo spodnje veje. Te bi bile bio-masa, odpadek, v tem primeru pa se vejice in iglice izrabijo za pridobivanje eteričnega olja in se odpeljejo v destilarno nedaleč stran.

Drevesa ciprese v izsekanih področjih Kenije omogočajo odlično senco, vodo in lokalnim ljudem tudi pravičen zaslužek. Kot našemu gospodu in žene nasad cipres prinaša veliko boljši zaslužek, kot prejšnje delovno mesto. Omogoča jim višjo kvaliteto življenja, delajo blizu doma in bližnjih. Gojenje ciprese zaradi Co-Impact metode in naštetega prinaša veliko dobrobit lokalni izsekani naravi in celotni lokalni skupnosti.

Cupressus sempervirens, ki sestavlja doTerrino ekskluzivno mešanico dveh vrst ciprese, pa se pridobiva v področju Maroka in Španije.

Eterično olje ciprese in njena naravna kemijska sestava

Monoterpeni so tisti, ki odlično služijo pri podpori zdravega izgleda bolj mastne kože. Monoterpena α-pinene in limonene delujeta poživljajoče. α-pinene je ta, ki deluje revitalizirajoče za mišice v masažni mešanici. Ni nenavadno, da se zaradi opisanih učinkov nahaja v Verage Toner-ju in mešanici Aromatouch.

Eterično olje ciprese in aromatična uporaba

Ujame se z bergamotko, limeto, limono, pomarančo, grenivko in sandalovino, tudi rožmarinom, brinovimi jagodami, muškatno kaduljo, kadilom, majaronom ter sivko. V parfumih jo radi dajemo v srednje note, deluje sveže, zeliščno, malo lesno z zelenimi podtoni. 

 • DIHALNE TEŽAVE: v difuzorju odpira dihalne poti in lajša izločanje sluzi. Sploh z eteričnim oljem limete.
 • STRES, IZGUBA: v difuzorju pomirja in stimulira ob težjih čustvenih stanjih.
 • NEPRIJETEN VONJ STOPAL: odpravlja neprijeten vonj stopal (v kopeli ali na lističu v obuvalih)
 • POŽIVLJANJE NAŠIH ČUTOV IN ZAZNAV: odlična v difuzorju z zeleno mandarino (Green Mandarine) in rožmarinom (Rosemary).

Eterično olje ciprese in topična uporaba

 • REDČENO NA STOPALA PRED DOLGIM TEKOM
 • ZA ZDRAV IZGLED OŽILJA: v kombinaciji z eo limone in sivke v baznem frakcioniranem kokosovem olju. Vmasiramo v smeri srca od stopal proti dimljam zjutraj in zvečer mesec dni, nato naslednje obdobje vsaj enkrat dnevno. V času poletja nanašamo le ob večerih, da se vsaj 6h ali več ne izpostavljamo soncu, ker je eo limone fotosenzorično – postanemo lahko lisasti.
 • ZDRAVA FUNKCIJA SRCA: enak delež eo ciprese in eo sivke v baznem olju. Nežno vmasiramo v predelu srca, na zatilje, podplate, na točke utripa.
 • ZA ZDRAV IZGLED MASTNE KOŽE in revitalizacijo kože: pridajte kapljico v vašo dnevno uporabo kreme za obraz. Z eo grenivke pomlajuje kožo in poživlja čistilne procese in krvni obtok. V času poletja kombinacijo z grenivko uporabljajte le ob večeru.
 • ZDRAV IZGLED MASTNEGA LASIŠČA: v naš šampon in normalno umijemo lase, speremo. 
 • LAŽJI VDIH IN LAŽJE IZLOČANJE SLUZI: v baznem olju namažemo na prsi.
 • DAN, KO ČUTIMO, DA TELO RABI DALJŠI POČITEK: večkrat redčeno na podplate oz. predel težave. 
 • NAPETE MIŠICE: v baznem olju na obolelo mesto. Pomirja napetost v mišicah.
 • ZDRAVA FUNKCIJA PREBAVIL: masiramo redčeno v popek in trebuh v smeri urinega kazalca okoli popka
 • NELAGODJA V PREDELU ZADNJIKA: v parni kopeli. Z baznim oljem, lahko tudi v kombinaciji sivke, geranije in laškega smilja, vmasiramo v primeru zunanjih nelagodij. Podpira zdravo funkcijo srno žilnega sistema.
 • MOČNEJŠA NELAGODJA SRČNO – ŽILNEGA SISTEMA: večkrat vmasiramo redčeno v predel nelagodja oz na zatilje.
 • TEŽAVE IN NELAGODJE V PREDELU ČLENKOV, sploh na prvem členku palca na nogi: redčeno na predel po potrebi.
 • MOČNA NELAGODJA MIŠICE v sklepu rame, komolca ali kolena: večkrat vmasiramo redčeno v predel nelagodja.
 • NELAGODJE V PREDELU KARPALNEGA KANALA (zapestje): večkrat vmasiramo redčeno v predel nelagodja.
 • NEŽNO LAJŠANJE TEŽAVE OB UDARCU V GLAVO: večkrat vmasiramo redčeno v predel nelagodja oz. na zatilje in vzdolž hrbtenice.
 • MENSTRUALNA NELAGODJA: večkrat vmasiramo redčeno v predel nelagodja. V kasnejšem obdobju ženske lahko za podporo hormonov lahko večkrat vmasiramo redčeno na rodila, pulzne točke zapestja in pod ušesi, na zatilje, pod nos.
 • NELAGODJE OB ZASTAJANJU TEKOČINE V TKIVIH: za nežno lajšanje večkrat vmasiramo redčeno na predel. 
 • NELAGODJA V PREDELU HRBTENICE: večkrat vmasiramo redčeno v predel.
 • NEŽNO LAJŠANJE TEŽAV URINARNEGA TRAKTA: večkrat vmasiramo redčeno na predel mehurja. Tudi pri mlajših lahko redčeno vmasiramo na predel mehurja in podplate tik pred spanjem ali ob težavi.
 • ZDRAVA FUNKCIJA MOTORIČNEGA ŽIVČEVJA: večkrat vmasiramo redčeno v predel težave, na zatilje in vzdolž hrbtenice.
 • ZDRAVA ODZIVNOST LIMFE: večkrat vmasiramo redčeno v predel težave.
 • ZDRAVA ODZIVNOST MIŠIC, mišičnega tonusa: večkrat vmasiramo redčeno na dotični predel. 
 • ZDRAV NIVO VISOKEGA KRVNEGA TLAKA: vmasiramo redčeno na predel zapestja, pod ušesi, pod nos. 
 • NELAGODJA V PREDELU PROSTATE: za nežno lajšanje večkrat redčeno na predel.
 • NELAGODJA V PREDELU SKLEPOV, PRSTOV, UDOV: večkrat vmasiramo redčeno na dotični predel.
 • ZDRAVA ODZIVNOST ČISTILNIH ORGANOV: večkrat vmasiramo redčeno na dotični predel jeter, ledvic in debelega črevesa.

Izkoristi cipresino sproščujočo kopel z epsom soljo in glino.

čudovit Način, kako združiš aromatično in topično uporabo

Lahko si izdelaš odlično blažilno mazilo iz baznega olja, voska, eteričnih olj ciprese, čajevca, sivke, kadila in evkaliptusa.

doTerra DIY Soothing Salve

Eterično olje ciprese in čustva

Cipresa velja za olje gibanja in pretoka, tako na področju energijskega kot tudi čustvene katarze. Vse kar je v nas obtičalo in stagnira, se prične s tem eo gibati, tako v srcu in duhu, ustvarja fleksibilnost.

Cipresa uči dušo, kako spuščati preteklo in se zliti s tokom življenja. Odlična izbira vsem, ki so se ujeli v neko razumsko ali čustveno zanko, napetost ali perfekcionizem. Pomagala jim bo ven iz potokov strahu in obsesivne želje po nadzoru. Sploh če prevečkrat želijo, da gredo stvari v življenju po njihovo, namesto, da jim dovolijo, da se odvijejo v svoji naravni obliki.

Cipresa pomaga, da se umaknemo kot nek postranski igralec, sploh ko pride do skrbi, spustimo volan ter uživamo v vznemirjajoči biti življenja. Spomni, da je obsojanje zaviranje osebnostne rasti, pomaga da se umaknemo s poti in dovolimo, da tok življenja brez zastoja potuje dalje. Pomaga nam, da imamo do toka življenja popolno zaupanje. Deluje proti čustvom nadzora, strahu, perfekcionizmu, togosti, zagozdenosti, napetosti. Spodbuja fleksibilnost, zaupanje, prepuščanje toku življenja, prilagojenosti, emocionalno rast. 

Z ljubeznijo Maja Čebašek
maja@zavsakdom.si
041902293