Eterična olja

Eterično olje LIMONSKE TRAVE

eterično olje limonske trave lemongrass

Limonsko travo (Cymbopogon flexuosus, Lemongrass) poznamo predvsem iz azijske kuhinje, kjer se uporablja V juhah, čajih, curryih, dobro se ujema z vsemi vrstami mesa (perutnino, ribami, govedino in morskimi sadeži).

Kot eterično olje pa ugodno deluje na naša prebavila, telesu in vsem njegovim sistemom pa odlično služi kot neke vrste ˝tonik˝. Ravno zaradi slednjega to eterično olje pogosto najdemo v kozmetičnih pripravkih za kožo. Pomirja tudi razdražene mišice in sklepe, zato je odličen pridatek k mešanicam za sprostitveno masažo. Vpliva tudi na naše razpoloženje, nas zbistri in nam dviga razpoloženje. Veliko vas javlja pozitivne izkušnje uporabe za zdrav nivo holesterola. Veliko vam o njej povem, če zaupam, da je ena od glavnih sestavin namenske mešanice celičnega kompleksa DDR.

Posebnost doTerra eteričnega olja limonske trave

Vem, da te zagotovo zanima njena aroma! Diši citrusno – zeliščno, zato je všeč praktično vsakomur. Ujame se z baziliko, kardamomom in zeleno meto (Spearmint), pa tudi grenivko, čajevcem, vetiverjem, sibirsko jelko in muškatno kaduljo.

Pridobiva se s parno destilacijo listov, ki rastejo v južni Indiji. Nabiralci so sprva ponjo odhajali daleč peš v gorski predel. doTerra je z rastjo in visokim CPTG standardom ter co-imact trajnostno metodo omogočila nasaditev zapuščene zemlje, pravično plačilo in podpira tudi razvoj lokalnih potreb šol in zdravstvene oskrbe v okviru neprofitne organizacije Healing Hands Foundation.

Tu je zgodba mamice Rukin, zgodba izza stekleničke. ker zaradi trajnostne metode co-impact sourcing doTerra skrbi za trajnostni razvoj in pravična plačila vseh, ki so zaslužni za pridobivanje naših dragocenih kapljic.

Kemijsko vsebuje precej geraniola in nerala, ki sta aldehida. Aldehidi so znani po močni aromi. zato limonska trava učinkuje čistilno, geranial deluje pomirjujoče (kot melisa) in ugodno tudi za prebavila. Kot olje, ki deluje vroče na koži jo je potrebno bolj in dobro redčiti z baznim, nosilnim oljem. Z eteričnim oljem limonske trave je razvidnih že preko 400 raziskav na PubMed, javni medicinski knjižnici raziskav, od tega kar 14 kliničnih študij na ljudeh.

Drobni dnevni rituali za uporabo eteričnega olja limonske trave v prostoru

 • DVIGOVANJE FOKUSA in RAZPOLOŽENJA: eterično olje uporabimo v difuzorju. Čeprav ima osvežujočo aromo, ugodno in sproščujoče vpliva na naš živčni sistem.
 • OSVEŽEVANJE in RAZKUŽEVANJE PROSTORA: eterično olje uporabimo v difuzorju.
 • DIHALA: eterično olje uporabimo v difuzorju.
 • ZAŠČITA PRED INSEKTI: izpostavljena mesta popršimo z razpršilko, kjer smo zmešali vodo in eterično olje limonske trave. Pred uporabo pretresemo. za to so zaslužni naravno vsebujoči aldehidi.
 • PRŠILKA PROTI POTENJU: izpostavljena mesta popršimo z razpršilko, kjer smo zmešali vodo in eterično olje limonske trave. Pred uporabo pretresemo.

Drobni dnevni rituali za uporabo eteričnega olja limonske trave na koži

 • NELAGODJE OB BOLEČINI, VNETJU: najrajši jo primerno redčeno nanašam samo ali v kombinaciji z Deep Blue. Tudi ko pride do nelagodja v ušesu (mažem okoli ušesne školjke) ali mehurja (mažem na predel mehurja) ali nelagodja v predelu karpalnega kanala, nelagodju v predelu ščitnice, v predelu živca hernija.
 • KREMA za obraz: lahko oplemenitimo našo kremo za obraz.  Pomaga ob nelagodjih na problematični koži, koži vrača prožnost, ugodno deluje na izločanje sebuma ob mastni koži. Posebno moč dobi s sočano uporabo čajevca.
 • MASAŽNO OLJE: v baznem olju ugodno vpliva na razdražene mišice in sklepe.
 • PREBAVILA: ugodno vpliva na prebavna nelagodja. Redčeno vmasiramo v popek in predel nelagodja. Trebuh masiramo v smeri urinega kazalca. V ta namen se zelo ujame s poprovo meto.
 • NAPETOST, nelagodja v predelu glave: primerno redčeno nanesemo na predel nelagodja oz ob lasišču od čela, do zatilja.
 • KO PRASKA PO GRLU: primerno redčeno nanesemo na predel bezgavk in nelagodja na vratu.
 • NEGA OBNOHTNE KOŽICE: z baznim oljem ali izbrano kremo az roke nanesemo na dlani in vmasiramo v kožo ob nohtih.
 • ZAŠČITA PRED INSEKTI: izpostavljena mesta namažemo z rollonom, v katerem smo namešali bazno nosilno olje in eterično olje limonske trave.
 • DEODORANT: sama jo že leta zaradi učinkovitosti in svežine dodajam kremnemu deodorantu (soda bikarbona, kokosovo hladno stiskano olje, škrob) ali svojemu deo rollonu (aloe vera gel, soda bikarbna, voda).
doTerra je izbrala južno Indijo za pridobivanje eteričnega olja limonske trave, ker zaradi močnega deževja listi tako izoblikujejo močnejšo in dobrodejno kemijsko sestavo.

Eterično olje limonske trave in čustva

Eterično olje limonske trave deluje čistilno. Pomaga pri toksični energiji, v situaciji oklepanja preteklosti, temnih misli in duhovni slepoti. Pomaga k jasnim mislim duše, spuščanju svega, kar ni več potrebno.

Iz tega vidika deluje podobno kot muškatna kadulja (Clary Sage),, sandalovina, origano, timijan Purify in limonska mirta.

Lahko si jo pripravimo samo ali v kombinaciji z enim ali več omenjenih olj v difuzorju v prostoru doma, v rollonu in mažemo na zatilje, pulzne točke, inhaliramo.