Eterična olja

JASMIN

etericno olje jasmin doterra

Sladki jasmin.

Skoraj vsaka ženska ga obožuje. Jasmin (Jasminum Grandiflorum, Jasmine)! Včasih mu rečejo, španski, kraljevi ali katalonski, čeprav izvira iz Južne Azije, Arabskega polotoka, osrednje in vzhodne Afrike in nekaterih predelov južne Kitajske. Danes ga najdemo v vseh toplejših rastiščih. 

Cvetoči grm spada v družino oljk in zraste do 4 metre, edinstven sladek vonj pa mu dajejo predvsem petlistni, koralno-beli cvetovi. V Indiji ga uporabljajo v zdravilne namene ajurvede in čaščenje ženske, na Šrilanki pa tako v hinduističnih kot budističnih templjih v namene čaščenje obilja

Zaradi krhkosti cvetov se njihov izvleček predvsem v aromatične namene pridobiva preko posebne metode enfleurage (uporabi se na sobni temperaturi topne maščobe brez vonja), kjer je končni produkt absolut. Cvetove se tako skrbno obira navsezgodaj zjutraj, ko je v njih največja vrednost estrov, med njimi predvsem dva, benzil acetata in bencil benzoata. V proces morajo čim prej, ker je aroma močna le dan in pol. 

Uporabljamo ga aromatično in topično. Čisti 5ml absolut jasmina je dosegljiv brezplačno le enkrat letno, za najbolj uspešne. Od 2018 pa je dosegljiv tudi v redni ponudbi kot Touch roll-on, že redčen s frakcioniranim oljem in pripravljen za uporabo na koži, tako za male, kot velike. 

Deluje pomirjevalno na čustveni ravni, hkrati dviguje razpoloženje in deluje lahko tudi euforično, ugodno vpliva na veselje, notranji mir in pozitivno samopodobo. Z uporabo na naši koži odpravlja nepravilnosti, jo naredi sijočo in jo poživlja, kožo in lasišče neguje in varuje. 

Za pridobivanje potrebujemo veliko ročno nabranih cvetov, predvsem pa je celoten proces zelo delikaten, kar jasmin med absoluti dela zelo dragocenega, predvsem pa zelo cenjenega v parfumski industriji.

Drobni dnevni ritual za aromatično uporabo v prostoru ali v difuzorju

 • ZA PARFUM: v razpršilki s parfumsko bazo ali v destilirani vodi (v tem primeru pred uporabo pretresemo) na zapestje, za ušesa, pregib komolcev, po oblačilih ali laseh,..
 • ZA INHALIRANJE, za topel objem ob občutkih, prestrašenosti.
 • ODIŠAVLJANJE POSTELJNINE, romantično vzdušje: v razpršilki z destilirano vodo (pred uporabo pretresemo)
 • V DIFUZORJU:  za notranji mir, poživitev, dvig energije.
 • ODIŠAVLJANJE POSTELJNINE, romantično vzdušje: v razpršilki z destilirano vodo (pred uporabo pretresemo)

Drobni dnevni rituali za topično uporabo na koži

 • OSEBNI PARFUM: kot že redčena Touch verzija na zapestja in pod ušesa.
 • POZITIVEN ZAČETEK DNEVA: redčen na podplate ali pulzne točke. 
 • ZA UMIRJANJE (npr. ko pridemo utrujeni iz dela) si redčeno vmasiramo na srčni predel, na zapestje ali pod nos.
 • KREMA ZA OBRAZ: za učinek poživljanja, sijoče polti lahko dodamo nekaj kapljic v našo obstoječo kremo.
 • V KOPELI: Odličen pridatek tudi v kopeli, predno jo spustim v kopel, ga zredčim z milom ali sladko smetano.
 • BOLJŠI SPANEC: redčen na srčni predel, zapestje, senca, preostanek lahko obrišemo na vzglavnik ali jo priklopimo tudi v difuzorju. Za najmlajše redčeno na podplate. 
 • PREBAVILA – nelagodja: redčeno v smeri urinega kazalca na trebuh oz vmasiramo v popek. Sploh, ko pride do najmlajših. 
 • HORMONSKI SISTEM – nelagodja: redčeno na podplate ali pulzne točke. 
 • GRLO IN GLASILKE – nelagodja : redčeno na vrat. 
 • OKO – nealgodja: redčeno na lično in arkadno kost. NE kapamo v oči!
 • DIHALA – nelagodja: pomaga izločati sluz iz pljuč. Redčeno na pljuča. 
 • POROD: odličen kot mehka dušna opora v nosnem inhalatorju v času prve porodne dobe. 

ČUSTVA in RAZPOLOŽENJE
Velja za olje spolne čistosti in ravnovesja. Da, prav berete, gre za naravni afrodiziak, vendar takšen, ki uravnoteži. Neguje zdravo seksualnost in uravnava spolne sile. Morda celo vzbudi speče strasti, pomaga dvigati libido, tudi v smislu poglobljenega intimnega odnosa na duševni ravni. Usmerja k spoštovanju in čaščenju meja drugih in zdrav pristop k seksualnosti. Pomaga spuščati morebitno preteklo spolno travmo, tistim, ki jih je strah oz. se jim spolnost upira, morda zaradi pretekle izkušnje, kot tudi tistim, ki imajo nezdrav pristop do spolnosti. Pomaga dosegati pravo ravnovesje, tudi, ko seksualnost nekdo izrablja za polnjenje potrebe po ljubezni. 

AROMA
Močna, sladka, cvetna, topla, mošusna, eksotična. 

Ujema se z bergamotko, kadilno bosvelijo, pelargonijo, laškim smiljem, limonsko travo, meliso, pomarančo, vrtnico, sandalovino in zeleno meto. V parfumih se jo dodaja v spodnje note. 

Poreklo: Touch verzija – Egipt; čisti absolut – Južna Indija.