Eterična olja

Eterično olje sibirske jelke

eterično olje sibirske jelke sibirska jelka sibirian fir doterra

Sibirska jelka – Abies sibirica, ki je avtohtona na področjih Rusije in Kanade. Navajena je temperatur do -45 stopinj Celzija. Doslej smo jo lahko vonjali le v namenskih mešanicah Purify, Holiday Joy, dodana pa je tudi novi mešanici Holiday Peace in Yoga Arise. Osvojila me je s svojo svežino, saj ste videli moj čustven izliv. Ko sem imela sibirsko jelko prvič v rokah, je bilo kot da se sprehajam sredi gozda jelk.

Pridobiva se z destilacijo jelkinih iglic in drobnih vejic, ki bi bile pri od vlade odrejeni poseki odpadni material. doTerra je tudi tu vpeljala trajnostni pristop. Odlično se ujame z mešanico On Guard, bergamotko, cedro, pomarančo in pelargonijo (Geranium).

Učinkovanje eteričnega olja sibirske jelke

Njena kemija poboža predvsem naša čustva, nas uravnoteži in pomirja občutke strahu, sploh po napornem projektu, delovniku, šoli ali dnevu, kjer se je nagrmadilo preveč neljubih dogodkov. Tekom takšnega dne si jo jaz kar potisnem pod nos in jo vonjam.

Kemijsko je res posebna. Je edini iglavec, ki ga lahko uživamo. Če jo primerjamo s prej dosegljivo avstrijsko srebrno jelko, ki je imela poudarjen bornil acetat, alfa pinen in limonen ter z novozelansko duglazijo (Douglas Fir), ki ima poudarjene beta pinen, sabinen in terpinolen, ima sibirska jelka v ospredju predvsem spojine pomirjujoč bornil acetat, čistilni kamfen in sproščujoči alfa pinen.

Kamfen nam lajša dihanje, bornil acetat vpliva na pigmentacijo kože in z vsakodnevim nanosom celo svetli ten kože, alfa pinen pa na sprošča in pomirja, ugodno deluje na nas tudi v času sezonskih alergij.

Da jo približamo vsebnosti limonena v srebrni jelki, jo kombiniramo z limono ali limeto, ki imata še večje vsebnosti limonena.

Moji najljubši načini uporabe eteričnega olja sibirske jelke

  • Sama jo imam rada za sproščanje v difuzorju, predvsem ponoči, ker tudi krasno odpira dihalne poti in vsaj nama daje občutek globljega spanca.
  • Rada jo imam tudi v masažnem olju, popolnoma razbremeni napetost v mišicah, deluje malček hladilno, sploh po kaki malo bolj pridni vadbi.
  • Na vožnji je vedno z menoj, v USB difuzorju ali redčena na mojem zatilju za boljši fokus.
  • Ob zamašenem nosu si jo kanem kapljico ali dve v zaprto dno banje (oz. če imate tuš), da mi odpre dihala in si naredim hitro parno terapijo.
  • Preizkusite tudi kapljico v dnevni kremi, poživila vas bo še po tako zaspanem jutru. Predvsem pa ublaži razdraženo kožo, tako da je odličen sosed s čajevcem.
  • Odlična je tudi pri razdraženih mišicah, pomoč ob dihalnih nelagodjih, vrača energijo, dviguje koncentracijo, ugodno deluje na prebavila, razkužuje in ugodno vpliva na kašelj.

Olje za met pod MUS! Pika