Eterična olja

Eterično olje sladke pomaranče

doTerra sladka pomaranča eterično olje pomaranče

Ni ga človeka, ki mu ta vonj ne bi bil všeč! Pomaranča (Citrus sinensis, Wild orange)) izvira iz JV Azije, tam velja za simbol sreče in poroke.

Hladno stiskano olje iz lupinice divje (oz sladke, jedilne) pomaranče poživi telo in dviga razpoloženje! Deluje kot močan antioksidant, poboža imunski sistem, zaradi visoke vsebnosti monoterpenov, predvsem limonene-ov,  stimulira telo in nanj deluje ugodno čistilno.

Če ste ljubitelji pomaranče ali iščete izdelke, ki bo kot darilo všeč vsem aroma okusom: nahaja se v kar nekaj doTerra mešanicah in izdelkih: Cheer, Citrus Bliss, DDR, Holiday Joy, On Guard izdelkih, Citrus Bliss Hand Lotion, Citrus Bliss Bath Bar, SPA Exfoliating Body Scrub, SPA Lip Balm Original, SPA Replenishing Body Butter, Verage Cleanser, IQ mega.

Doma ga najpogosteje dodajamo v naše sladice, redčenega v rollonu na zapestju uporabljam kot parfum, svojima dojenčicama pa sem ga ob sezonskih nelagodjih redčenega nanašala na podplate. Dviga razpoloženje, deluje nežno antiseptično, pri težavah v trebušnem predelu si ga redčenega vmasiram na trebuh, zelo mi ustreza v difuzorju ob večerih in je tonik za celotno telo! Res odlično eterično olje za telo in duha!

Drobni dnevni rituali uporabe eteričnega olja pomaranče aromatično v prostoru

 • ZA PARFUM: v razpršilki s parfumsko bazo ali v destilirani vodi (v tem primeru pred uporabo pretresemo) na zapestje, za ušesa, pregib komolcev,..
 • ZA DVIG RAZPOLOŽENJA: enako razmerje eo divje pomaranče, eo poprove mete in eo kadilne bosvelije (Frankincese) – kanemo v dlan, zmencamo z drugo dlanjo in direktno inhaliramo. Boljše kot vsaka kava, poživitev tako za telo in dušo! Še boljše je, če poprovo meto nadomestimo z mešanicama Serenity in Balance. 
 • ODIŠAVLJANJE in RAZKUŽEVANJE PROSTORA (ali rjuh) v razpršilki z destilirano vodo (pred uporabo pretresemo) 
 • V DIFUZORJU:  za poživitev, dvig energije (sploh v prostorih, kjer so ljudje, v salonu, trgovini) ali razkuževanje zraka
 • ZA ODIŠAVLJANJE in učinkovitost DOMAČIH ČISTIL: čisti tudi lesene in kovinske površine (skupaj s sodo bikarbono), hladilnik,..
 • IZBOLJŠANJE SADNIH KUP: v razpršilki z destilirano vodo (pred uporabo pretresemo) popršite narezano sadje v skledi in pustite stati 30min v hladilniku (sadje bo okusnejše in ne bo porjavelo)
 • RAZPRŠILKA ZA DOLGE VOŽNJE: v razpršilki z destilirano vodo skupaj s poprovo meto (pretresemo pred uporabo)– razpršite po avtomobilu. Odlično tudi, če se želite osvežiti ob vročih poletnih večerih. 

Drobni dnevni rituali uporabe eteričnega olja pomaranče na koži

 • ZA DVIG ENERGIJE (npr. ko pridemo utrujeni iz dela) si redčeno vmasiramo na podplate skupaj s poprovo meto.
 • TEŽAVE V TREBUŠNEM PREDELU: redčeno v smeri urinega kazalca na trebuh oz vmasiramo v popek. Sploh, ko pride do najmlajših. 
 • ZA POMIRITEV, zmanjšanje občutka tesnobe: redčena na zapestje ali pod nos.
 • PROTI POTENJU: razpršilka z destilirano vodo in s poprovo meto (pred uporabo pretresemo). Lahko tudi le kot osvežitev v času poletja.
 • DOMAČI PILING ZA TELO: pest zmletih ovsenih kosmičev, grobe morske soli, malo baznega olja in nekaj kapljic divje pomaranče.
 • DOMAČI PILING ZA OBRAZ: žlička sladkorja, malo baznega olja in 3 kapljice divje pomaranče.
 • V KOPELI: Odličen pridatek tudi v kopeli za otroke, predno jo spustim v kopel, jo zredčim z milom ali sladko smetano.
 • UTRUJENE MIŠICE: vmasirajte redčeno v utrujeni del
 • SRČNI PREDEL: za prijetno razpoloženje redčeno vmasiram na predel srca
 • PRED SPANJEM: redčena na srčni predel, zapestje, senca, preostanek lahko obrišemo na vzglavnik ali jo priklopimo tudi v difuzorju. Za najmlajše redčeno na podplate. 
 • KOŽA: kapljica v našo večerno kremo. 

Drobni dnevni rituali uporabe eteričnega olja pomaranče v kulinariki

 • V PROTEINSKIH NAPITKIH, smutijih, v masi za palačinke,..
 • V ČOKOLADNE pudinge, piškote, muffine, pecivo, biskvit,..
 • Osvežitev v STEKLENIČKI Z VODO oz za vodo z okusom 
 • ORALNO: grgranje v kokosovem olju ali v vodi za poživitev ali ob nelagodjih v ustni votlini
doTerra eterično olje sladke pomaranče se prideluje s hladnim stiskanjem predvsem na južnem delu Brazilije pri tamkajšnjih siciljanskih potomcih. Tu pa dobite prijeten vpogled v življenje kmetov, ki pridelujejo organske pomaranče, iz katerih se stiska naše eterično olje.

Eterično olje pomaranče in čustva

Divja ali sladka pomaranča je olje obilja. Olje vpliva na kar široko paleto čustev, spodbuja kreativnost, podpira dobro razpoloženje, dviga energijo, pomaga k pozitivnim spremembam. Nekako nas poveže z našim notranjim otrokom, kar pomeni večjo spontanost, zabavo, veselje in igrivost.

Ključno vpliva na naše strahove, nervozo, dolgočasnost, togost, ljudi, ki so preresni, na ljudi, ki so ostali brez poguma, so neprilagodljivi, ki težko puščajo preteklost za seboj in hranijo vsako malenkost, na ljudi, ki so nevoščljivi, tudi na nekoga, ki je deloholik, ki mu manjka humorja ter na ljudi, ki so črnogledi.

Divja pomaranča spomni dušo, da obstaja morje možnosti, priložnosti, nas uči da dajemo, brez da bi zahtevali kaj v zameno. Nekako v principu daj naprej. Jaz tebi, kar sam ne zmoreš in ti dalje tisto drugemu, kar on ne zmore. Če jo le povonjaš, ti daje občutek, kot da ni meja, ni problemov, le situacije in te iz tebe izvabi kreativne rešitve. Spomni te, kako si nekoč kot otrok vse počel brez strahu, seveda premišljeno, ne pa z omejenostjo razuma, ki nas odrasle danes še prevečkrat ustavlja pred določenim delovanjem, akcijo, s svojim avtentičnim jazom.

Če povzamem, pomaranča nam podarja večjo željo po deljenju, igrivosti, sproščanju in uživanju življenja, kot nam je ponujeno, nas dela bolj bogatega, zabavnega, radodarnega, spontanega in kreativnega. 

Aroma eteričnega olja pomaranče

Sveža, sladka, osvežujoča, citrusna.

Ujema se s poprovo meto (peppermint), zeleno meto (spearmint), kadilno bosvelijo (frankincense), cimetom (cinnamon), mešanico Air, klinčki (clove), ilang-ilangom (ylang-ylang), cedro (cedarwood), pelargonijo (geranium) ter z vsemi citrusi: limeto (lime), grenivko (grapefruit), tangerino (tangerine), limono (lemon), beramotko (bergamot) in mešanico Citrus Bliss. 

POSEBNOSTI

Večino eo citrusov so fotosenzorična, kar pomeni, da jo ob toplih sončnih dnevih na večje predele kože nanašam le ob večerih, ker bi sicer lahko kot ob šentjanževem olju postala lisasta. Oziroma jo zlahka uporabimo tudi kot pridatek kremam, balzamom za ustnice, ki jih uporabljamo zjutraj ali čez dan, če je vsebovanega do 1% eo sladke pomaranče, to pomeni 1 kapljica na 5ml baze.


Poreklo: Dominikanska republika, Brazilija.