Eterična olja

Eterično olje grenivke

eterično olje grenivke grenivka

Grenivka (Citrus X paradisi) je hibrid med indonezijskim pomelom in jamajško sladko pomarančo. Zraste na 5-10m visokem drevesu, sadeži poganjajo v grozdih, zato tudi ime ˝grape-fruit˝. Nekoč imenovana za prepovedani sadež oz. sadež iz Barbadosa. Eterično olje grenivke vrača energijo in poživljaodpravlja psihična in fizična nelagodja, čisti in očiščuje tako nas, kot okolje, zrak okoli nas.

Eterično olje grenivko ima citrusno, cvetni, sadni vonj in pomaga pri zdravi tvorbi sebuma (mastna koža), zato je pogosto dodana pri izdelkih s problematično kožo. Ker ugodno vpliva na zdravo odzivnost metabolizma, je odlična rešitev pri nelagodjih z zatečenimi udi. Ugodno vpliva na izgled naših oblin in je s tem namenom tudi dodana mešanici za podporo metabolizma Smart & Sassy.

eterično olje grenivke pomaga pri težavah s kožo

doTerra eterično olje grenivke

doTerra grenivka se kot ostala pridobiva iz ekološke lupinice grenivke s hladnim stiskanjem. Njena glavna kemična komponenta je d-limonen, ki je najbolj zaslužen, da njena aroma dviga razpoloženje. Ima tudi močne čistilne vrednosti, zato jo zlahka v ta namen kaneš v svojo naj večerno kremo za obraz ali dodaš svoji steklenički vode, da te v tem podpre od znotraj.

V podporo telesu na ta dva način in hkrati čustvom se mi zdi super in lepo aromatično olje za čas občutljivega najstništva! Vsem nam pa je zagotovo prva izbira, ko pride do suhega krtačenja kože ali aromatičnega oblačenja in izkazovanja spoštovanja svojemu telesu. Z veseljem vas povabim tudi k compranju krasnega oljnega parfuma Sreča v steklenički.

eterično olje grenivke za suho krtačenje in aromatično oblačenje

Drobni dnevni rituali uporabe v prostoru

 • KONCENTRACIJA, motivacija: ob delu ali učenju v difuzorju.
 • ZA BOLJŠE RAZPOLOŽENJE, SVEŽINO: v difuzorju ali razpršilki (za poletno potovanje).
 • ČIŠČENJE ZRAKA: v difuzorju ali v razpršilki z alkoholnim kisom in vodo. Kot ostali citrusi je namreč korozivno eo, ki odpravlja maščobne madeže in vodni kamen. V zraku pa odpravlja patogene. 
 • ODPRAVLJANJE VONJAV: v difuzorju. 
 • SLABE NAVADE: z njo podpiramo čustva in spoštovanje svojega telesa. V difuzorju ali redčeno na pulzne točke ter zatilje, vdih.
grenivka eo za drobne dnevne rituale

Drobni dnevni rituali uporabe na koži

 • RAZDRAŽENA KOŽA: namažemo direktno na nelagodje. Ob občutljivi koži redčimo z baznim oljem.
 • DVIG RAZPOLOŽENJA: redčeno na pulzne točke zapestja, pod ušesi, na zatilje in vdih. Odlična v kombinaciji s sibirsko jelko.
 • PROBLEMATIČNA, MASTNA KOŽA: dodajamo jo večernim pripravkom za zdravo delovanje žlez lojnic.
 • NELAGODJA ZATEČENIH UDOV: nanesemo jo v poljubno bazno olje, vmasiramo na zatečeni del (roke, noge), jih privzdignemo in počivamo. jaz sem ji bila posebej hvaležna v času nosečnosti.
 • NELAGODJA V MIŠICAH IN SKLEPIH: odpravlja nelagodja ob pretirani vadbi ali drugih težavah. Redčimo s poljubnim baznim oljem in mažemo na mesto nelagodja. 
 • NELAGODJA V UŠESIH: redčimo in mažemo za in pred ušesno školjko (ne v njo): odpravlja bolečine ob vnetem ušesu.
 • PREBAVNE TEŽAVE: namažemo v baznem olju na mesto nelagodja.
 • SLABE PREHRANSKE NAVADE:   z njo podpiramo čustva in spoštovanje svojega telesa. V difuzorju ali redčeno na pulzne točke ter zatilje, vdih.
 • SOLNA KOPEL: priporočam kombinacijo z grobo soljo, hladno stiskanim baznim oljem in suhimi zelišči 
 • OBLIKOVANJE TELESA: iz nje si lahko pripravimo masažno olje, maslo za telo ali jo dodamo našemu najljubšemu losjonu, kremi za telo in si pripravimo proticelulitno mazilo. Seveda ne bo šlo brez spremenjenega življenjskega stila z urejeno in zdravo prehrano ter dovolj ustrezne vadbe. 
 • HIPERPIGMENT: v večerni rutini (da se izognemu soncu – fotosenzoričnost vitrusov). 
 • NELAGODJA, napetost v GLAVI: v vodi in redčeno s copaibo na predel zatilja.
interna uporaba eteričnega olja grenivke

Eterično olje grenivke – Interna uporaba

 • ZDRAVA ODZIVNOST METABOLIZMA: dodamo kako kapljico v dnevno stekleničko z vodo in pijemo po požirkih. Ugodno podpira metabolizem, primerno ob redni vadbi ter zdravi prehrani za odpravljanje odvečne teže. Ugodno deluje tudi na delovanje limfnega sistema ter ledvice. 
 • NELAGODJE DRAŽEČEGA GRLA: v topli limonadi.
 • PODPIRANJE ZDRAVEGA DELOVANJA ČISTILNIH ORGANOV: v vodi večkrat dnevno.

ČUSTVA IN RAZPOLOŽENJE

Ko pride do čustev, je grenivka eo, ki časti telo! Uči nas spoštovanja in hvaležnosti do telesa. Nasploh imajo z njo pozitivno izkušnjo, ki na se borijo s tem, da na telo pozabljajo ali z njim ravnajo neprimerno, se lotevajo neprimerne diete, se obsojajo glede prekomerne telesne teže ali telesnih nepravilnosti, kar posledično lahko pelje v zlorabo lastnega telesa ali celo nasilje nad njim.

Ob slednjem se lahko velikokrat pojavljajo čustva jeze, odpora, čustva, ko nikoli ni zadovoljstva s tem kak izgled telo ima, čustva stalnega nezadovoljstva.. tu bi poudarila, da ga ravno zaradi tega pogosto nepravilno vključujemo v prestroge programe za pridobitev zdrave telesne teže.

Pravzaprav ima olje večjo težo pri uravnavanju čustvenega apetita, ker spodbuja pozitiven odnos do lastnega telesa, vzpodbuja ljubezen, toleranco in sprejemanje telesa. Eo grenivke spodbuja integriteto s tem, da spoštujemo fizične potrebe posameznika, nas samih. Individuum tako lahko sliši svoje fizične potrebe in impulze.

Prav tako spodbuja odgovornost za lastna občutja, uči, da tudi velike količine hrane ne morejo zapolniti luknje v srcu, slednje lahko stori le ljubezen. In ljubezen se prične pri nas samih. Če posameznik sprejme in posvoji svoja čustva in dobi primerno pomoč, ni več potrebe po skrivanju čustev do hrane, zlorabe telesa, strogih režimov, prehranjevalnih težav ali drugih oblik obsedenosti, zasvojenosti.

Eo grenivke tako odpravlja negativna čustva kot so sovraštvo do lastnega telesa, obsedenost s hrano ali neprimerno dieto, strah pred lastnim izgledom. Pozitivno spodbuja spoštovanje do telesa, uvidenje psihičnih potreb, sprejemanje lastnega telesa, negovanje le tega, zdrav odnos do hrane.

Aroma: po sadežih, cvetju, po citrusih, svež, čisto. Zgornja nota v parfumih (5-20% mešanice). Intenzivnost: 2.

Ujema se z: baziliko, bergamotko, cipreso, kadilno bosvelijo, pelargonijo, sivko, poprovo meto, rožmarinom, ilang-ilangom.

Pridobljeno: s hladnim stiskanjem lupinice

Posebnosti: kot vsi citrusi je fotosenzorična. Po bolj koncentrirani uporabi se odsvetuje prekomerno izpostavljanje soncu do 6-12h. Lahko namreč postanemo lisasti. Za varno uporabo jo priporočam v večernih kozmetičnih pripravkih ali koncentracijo manjšo od 1% (do 1 kapljica na 5ml baze).