Drobni rituali

Suho ščetkanje kože oz. suho krtačenje kože

doTerra suho krtačenje suho ščetkanje dry brushing

Veliko člankov najdem o tem, kaj je suho ščetkanje kože. Vsi se pričnejo z besedami, kako je to fino proti celulitu. Ampak vam povem, sama ga ne obožujem zaradi tega.

Kaj sploh je suho ščetkanje kože?

Suho ščetkanje kože se največkrat izvaja ob jutru s krtačo, ki ima ščetine iz naravnega materiala, če se le da, neživalskega izvora. Lahko se izvaja tudi z rokavicami iz grobe svile. Izvaja se po celem telesu na golo kožo. Izvajamo dolge in nežne potege v smeri proti srcu. Na občutljivih mestih, kot so podplati, dlani in pazduhe so potegi krožni.

Morda si mislite, kako grob pristop do telesa? Pa vam povem da občutek sploh ni tak! Sploh ker je moja koža nadvse občutljiva, hitro pordi, se hitro razdraži in sem ponavadi indikator za vse toksično v okolici, bodisi na bazenu, na slabem mestnem zraku itd. Pravzaprav sem s tem našla enega najboljših načinov, kako ohranjati svojo kožo zdravo in predvsem način, ki mi da koš energije in poživljanja za celotni dan.

Ščetke za suho ščetkanje dobite v vseh bolje založenih trgovinah, predvsem BIO trgovinah. Pod naslednjo sličico pa najdeš napotek za začasno kodo za popust zanjo v Ecco Verde.

doterra suho scetkanje krtacenje koze smart sassy
Na kratko o mojem brezplačnem izzivu Body positivity najdeš v tem prispevku. Korak za korakom pa ga lahko kadarkoli pričneš izvajati z napotki na mojem Instagram profilu. In ne pozabi, med 11.3. in 18.3. si lahko svojo krtačo z 10% popustom s kodo ZAVSAKDOM-10 priskrbiš v Ecco Verde. Napotke, kako izvajati suho krtačenje pa najdeš tukaj. Popust velja na vse ne-znižane krtače za telo.

Iz kje izvira suho ščetkanje kože?

Suho ščetkanje je starodavni običaj za stimulacijo limfnega sistema in celotno telo in izvira v indijskem prostoru. Imenuje se garshana. Ajurvedski pristop ga je vpeljal v vsakdanji ritual za razstrupljanje (izločanje toksinov), kot dodatno stimulacijo limfnega in srčno-žilnega sistema za dobro počutje in dolgoživost.

Naš zahodni svet je uporabo tega pristopa prilagodil svojim potrebam in vizualnim pogledom na telo in ga seveda povezal predvsem z načinom, kako se naravno lotiti celulita. Na nek način pa je celulit izraz kombinacije naše genske zasnove in stila življenja. Načina prehranjevanja in načina kako se čustveno odzivamo na življenjske situacije. Dostikrat v času stresa tudi uživamo nezdravo hrano, več sladkorjev in predelane hrane. Skratka, izkazuje lahko kopičenje fizičnih in čustvenih toksinov.

Zakaj izvajati suho ščetkanje kože?

Preden se razpišem o vseh dobrodejnostih suhega ščetkanja, poglejmo kako bi enostavno razložili delovanje našega telesa znotraj 24 h. Naše telo in telesni sistemi potrebujejo počitek in spanec, med drugim tudi zato, ker se ponoči telo regenerira. Vsak organ naj bi se ob določenem delu noči.

Še posebno pomembno je, da telo ponoči preko vseh čistilnih organov – kože, jeter, ledvic in debelega črevesa – izloča nepotrebno. Strupe. Toksine. Med 5 in 7h zjutraj se na primer razsluzuje naše debelo črevo.

Za razstrupljanje pa skrbi tudi naš največji organ, koža. Tik pod plastmi kože pa se nahaja limfni sistem. In z nežnim suhim ščetkanjem stimuliramo prav njega, da lažje in hitreje odplakne vse nepotrebno, kar se je tekom noči nakopičilo. zato po suhem ščetkanju zaužijemo dovolj primerne količine, da telesu pri tem pomagamo.

Predvsem pa so toksini velikokrat tudi motilci našega hormonskega sistema. Resnično moramo poskrbeti, da jih čim manj vnašamo v telo, pa tudi, da nakopičene po najboljši moči očistimo iz telesa.

Učinki suhega ščetkanja

 • stimulira limfni sistem in poveča zdrav potek razstrupljanja telesa
 • zaradi slednjega tudi pomaga sproščati zadržano vodo v telesu
 • koži vrača zdrav izgled
 • koži nudi nežni piling, saj odstranjuje odmrle delce kože in odpira pore. Na kratko, koža na polno zadiha.
 • zaradi slednjega podpira še bolj zdravo delovanje vseh nalog, ki jih koža za naše telo izvaja
 • poživlja vse telesne sisteme, kar sama opažam kot koš dodatne energije
 • samo po sebi suho ščetkanje ustvarja nežno masažo kože in tkiva pod njo
 • deluje sproščujoče in protistresno, saj z masažo stimuliramo tudi področje, pod katerim se nahajata nadledvični žlezi
 • stimulira tudi vse mehke organe, predvsem prebavila, ledvica in jetra
 • zaradi slednjega se velikokrat omilijo tudi prebavna nelagodja
 • zame je tudi način, kako z malo časa in poceni poskrbeti za svoje splošno vsakodnevno dobro počutje

Kako pravilno izvajati suho ščetkanje kože?

suho krtačenje suho ščetkanje dry brushing doterra
Enostavna ponazoritev smeri krtačenja. Na hrbtu si lahko pomagamo s podaljšanim ročajem krtače.

Odlično je, če tik pred suhim krtačenjem pričnete tudi z žvrkljanjem sezamovega ali kokosovega hladno stiskanega baznega olja v ustih, da tudi tam opravite razstrupljanje. Žvrkljajo naj bi se 20 minut in nato izpljunilo ter skrtačilo jezik s strgalom. Med tem časom lahko opravite ves svoj jutranji ritual skrbi zase: med tem tudi suho ščetkanje, oblačenje, pripravljanje zajtrka,..

Idealno je, če suho ščetkanje opravimo zjutraj pred tuširanjem, da pospešim naravni potek razstrupljanja, koži odstranimo odmrle dele in jih s tuširanjem tudi odplaknemo. Bolje kot nič pa storimo zase, če ga opravimo vsaj enkrat dnevno, ko utegnemo. največji učinek pa seveda dosežemo ob jutrih.

 1. Vsega skupaj si za ščetkanje lahko planirate do 5 minut časa. Najboljše ga je izvajati v kopalnici ali banji, da s ščetkanjem odmrli delci padajo na primerna tla, ki se jih da očistiti.
 2. Suho ščetkanje izvajamo s suho krtačo na suhi koži.
 3. Daljši (snemljiv) ročaj nam pomaga doseči predel na hrbtu.
 4. Z dolgimi in nežnimi potegi v smeri proti srcu ščetkamo vse telo, razen obraza, srčnega predela, občutljivejših delov telesa (vrata; če vam ustvarja neprijeten občutek, tudi dekolteja ne). Predvsem pa ne ščetkamo poškodovanega dela kože (rana, odrgnina, ekcem, razdražena koža,.). Z smerjo proti srcu ščetkamo zato, da usmerjamo limfo priti srcu.
 5. Na nežnejših delih kot so podplati, dlani, pazduhe, trebušni predel, komolci, sklepi izvajamo nežno kroženje. Ponavadi kar v smeri urinega kazalca, predvsem ko smo pri prebavilih, da ne vplivamo nasprotno na naravno smer delovanja črevesnih resic.
 6. Smer oziroma zaporedje krtačenja. Pričenjamo na podplatih. nato se odpravimo po rokah navzgor do bokov. Nato skrtačimo zadnjico. Hrbet – tu pazimo, da do pozicije srca krtačimo proti srcu navzgor in nad njegovo pozicijo zgornji del hrbta proti srcu navzdol. Nato dlani in roke. Nato skrtačimo trebušni predel in nežno dekolte in prsi. Lahko pa zaporedje krtačenja tudi prilagodimo svojim potrebam.
 7. Moč pritiska prilagodimo občutku in instinktu. Če je koža po ščetkanju razdražena, smo uporabili premočnega. Skratka, če slediš instinktu, ne moreš zgrešiti.
 8. Suho ščetkanje, garshano, zaključiš s tušem. Za pospešen učinek razstrupljanja se je dobro knajpati. Spustimo nekaj – kar se da zdržati – vroče vode, nato nekaj – kar se da zdržati – hladne vode in postopek nekajkrat ponovimo. Slednje še dodatno stimulira tudi srčno – žilni sistem in poživlja kožo.
 9. Kožo nato nežno osušimo z brisačo in jo po želji premažemo za najljubšim naravnim losjonom ali masažnim oljem.

Moji dnevni rituali po suhem ščetkanju

Moj naj losjon

Da si povečam negovalni in čistilni učinek ter si nahranim kožo, sama Hand and Body Neutral Lotion losjonu iz kapusnic rada dodam namensko mešanico za zdravo delovanje metabolizma Smart & Sassy, grenivke ali čistilno mešanico Zendocrine, ki podpira zdravo delovanje čistilnih organov: jeter, debelega črevesja in ledvic.

Če želite poleg čistilne vrednosti tudi podporo zdravi odzivnosti imunskega sistema, dodajte masažni mešanici eterično olje orjaškega kleka (Arborvitae). Če želite poleg negovalne vrednosti za kožo tudi subtilen pobožek ženskim hormonom in edinstven ženstveni vonj, mu dodajte ilang ilang. Če želite krasen, že pripravljen izdelek, po učinku in rajsko-nežnem vonju, pa za to uporabite Beautiful Body Mist meglico.

bambusova-škatlica-krtača-arborvitae-grapefruit-ylang-10375
Emily Wright obožuje grenivko, ilang-ilang in orjaški klek ravno zaradi zgoraj naštetih razlogov. Tako kot večino nas, ki smo izkusile suho krtačenje, želi tudi vsaki izmed vas podeliti to bogato izkušnjo. Zato je v praznični ponudbi prav po njenih željah doTerra za nas pripravila tale paketek: Dry Brush Vanity Trio.

Moj naj napitek

Po suhem ščetkanju je še kako pomembno, da po njem zaužijemo tudi dovolj vode, če se le da z sveže iztisnjenim sokom limone. Sama za čistilni in poživljajoči učinek celotnega sadeža limone temu dodajam še kapljico eteričnega olja iz lupinice limone, ki ima popolnoma drugo sestavo in učinke, kot sok iz ˝mesa˝limone. Slednji namreč vsebuje C vitamin, eterično olje pa ne.

Po suhem krtačenju moramo telo oskrbeti z dovolj primerne tekočine. Sama imam najrajši napitek iz limoninega soka in kapljico eteričnega olja limone v mlačni vodi.

Moje naj gibanje

Največ pa lahko kot tretje naredimo tudi to, da se po vsem tem odpravimo peš na delo ali morda opravkih. ter telo in pljuča oskrbimo tudi z obilico kisika!

Dan, ki se prične s suhim ščetkanjem, ne boste želeli zamenjati za drugačnega! Upam, da če ga že ne, ga po tem članku vsaj preizkusite!

Čiščenje krtače za suho ščetkanje

Sama po vsakem krtačenju z dlanjo iz krtače odstranim odpadle delce kože.

Krtačo prav tako po vsakem ščetkanju razkužim tudi tako, da si v dlan kanem kapljico ali dve čistilne mešanice Zendocrine in s krtačo s krožnimi potegi zaokožim po dlani, da se mešanica vsrka v ščetine. To storim brez baznega olja, da mešanica stori svoje in preostanek v večini izhlapi. Ima pa moja krtača vedno zelo prijeten vonj po Zendocrinu. V ta namen lahko uporabite tudi eterično olje limone, čajevca, sivka iz osnovnega začetniškega paketa Home Essentials Kit.

Enkrat mesečno ji lahko pripravimo čistilno vodno kopel. Uporabimo nizek pladenj, v katerega natočimo manj kot 5 ml vode oz. toliko, da se vanjo potopijo le ščetine, ne pa lesna osnova ščetke. Sama vodi rada dodam nekaj kapljic eteričnega olja čajevca, ki deluje super čistilno. Krtačo s ščetinami navzdol potopimo v kopel za približno pol ure. Nato jo osušimo na suhi krpi in odložimo na primeren prostor zopet s ščetinami navzdol, da preostanek vode ne steka do lesenega dela.

Moje zaključne misli ob suhem ščetkanju

Suho ščetkanje je resnično nekaj, kar me je presenetilo s svojo enostavnostjo in cenovno dostopnostjo vsakomur. Moja koža je na videz bolj prožna in gladka. Če imate kot jaz težave z vraščanjem dlačic, boste veseli tudi tega dodatnega učinka. Predvsem pa me najbolj navdušuje boljše počutje in več energije, ki pride v mene kot osvežujoč val po čisto vsakem ščetkanju. Toplo priporočam!