Eterična olja

Pačuli eterično olje | doTerra Patchouli

PATCHOULI PAČULI ETERIČNO OLJE ETERIČNA OLJA DOTERRA

Olje hvaležnosti, ki me redno spremlja že od samega začetka mojega dišečega popotovanja. Iskreno, ne vem, zakaj mu svoje mesto na blogu nisem posvetila že prej. Mislim, da ti bodo pričevani recepti še bolj povedno kot moje besede sporočili, da ga res obožujem v vsej svoji vsestranskosti! Ni nenavadno, da je del parfumske mešanice za ženske Whisper in mešanice za podporo Console.

Pačuli je grmičasta rastlina iz družine mete, prihaja iz tropskih območjih Azije, danes pa jo najdemo tudi v Braziliji, na Kitajskem, Indiji, Indoneziji, Maleziji, Tajski, zahodni Afriki, Vietnamu. 

Njena stebla zrastejo do meter visoko, mali cvetovi so roza-bele barve. Pačuli so azijske kulture uporabljale ob prebavnih motnjah, za boj proti okužbam, za nego kože, kot protistrup ob piku insektov, celo kačjih ugrizih. Subkultura hipijev v šestdesetih ga je uporabljala predvsem v razpoloženjske namene.

Patchouli je sestavno eterično olje mešanice za ženske, Whisper.

Eterično olje se pridobiva iz listov s parno destilacijo. Zaradi sladke in esence podobne mošusu se izrablja predvsem v parfumski industriji, je pogost dodatek v detergentih za pranje perila ali v osvežilcih zraka.

Blagodejno pa vpliva tudi na kožo, jo pomirja če je razdražena, zmanjšuje vidnost gub, strij in brazgotin. Polti vrača prožnost in gladkost. Aroma pačulija krasno vpliva na čustva, jih prizemlji in uravnoteži, deluje tudi kot afrodiziak.

Eterično olje PATCHOULI IN AROMATIČNA UPORABA V PROSTORU

 • URAVNANJE RAZPOLOŽENJA, STRES, NEGATIVNE MISLI, HORMONSKE TEŽAVE: v difuzorju nas prizemlji in uravnoteži. Meni se poleg vetiverja odlično ujame z bergamotko.
 • DIHALA: v difuzorju blagodejno vpliva na dihala.
 • TEŽAVE Z ŽIVČNIM SISTEMOM: dr. Hill priporoča aromatično uporabo v difuzorju z vetiverjem, saj skupaj blagodejno vplivata na celotne živčni sistem. Lahko tudi topično (dermalno) v baznem olju na zatilje, pulzne točke.

Eterično olje PATCHOULI IN TOPIČNA UPORABA NA KOŽI

Krasno skrbi za mojo kožo, jaz ga imam kar v milu in v večernem parfumskem olju s sivko in ilang-ilangom. Prinaša zemljsko omammno aromo in velja eno najmogočnejših eteričnih olj z blagodejnim delovanjem na čustva in na centralno živčevje in s tem povezane težave. Pogosto pa je del mešanic v romantične namene.

 • TEŽAVE S KOŽO: dodamo nekaj kapljic v našo obrazno kremo ali kremo, losijon za telo.  
 • NEPRAVILNOSTI NA KOŽI: dodamo nekaj kapljic v poljubno bazno olje in vmasiramo na mesto. Zmanjšuje vidnost gub in nepravilnosti, koži vrača prožnost in gladkost. Podpira zdrav izgled kože. 
 • NAPETOST V PREDELU GLAVE: skupaj s poprovo meto si jo ob tem vmasiramo na senca, za ušesno školjko, na zatilje. 
 • UMIRJANJE: skupaj z vetiverjem na podplatih sta nepremagljiva v pomirjevanju.
 • LAJŠA NELAGODJA OB PIKU INSEKTA: 1-2 kapljici v baznem olju na prizadeto mesto.
 • NOHTI: Uporabimo ga lahko tudi za bolj zdrav izgled nohtov.
 • LEPŠI IZGLED OBLIN: redčeno ob večeru na predel. Spodbuja zdravo odzivnost limfe.
 • PRESNOVA in PREBAVILA: redčeno na mesto lajša nelagodja.

Moji naj RECEPTI S PATCHOULI eteričnim oljem

STRONGER TOGETHER ROLLON

3 k Green Mandarin (olje upanja in potenciala), 2 k Spearmint (olje jasne komunikacije), 17 k Magnolia Touch olje povezovanja in sočutja), 2 k Clary Sage (olje jasnosti in vizije), 4 k Pink Pepper (olje enakosti), 3 k Patchouli (olje hvaležnosti, sprejemanja in ravnovesja), 1 k Clove (olje opolnomočenja duše). Da bomo skupaj lahko močnejši.

Za bolj poletne esence dodaja nekaj več kapljic Green Mandarine ali Spearmint. Za vse namensko rabo pomnoži kapljice s 5 i napolni/recikliraj staro 5ml stekleničko. Izrabi mešanico Stronger together za uporabo v difuzorju, na aroma nakitu, na konicah las, šalu ali 40 kapljic dolij v prazni rolon in ga napolni v preostanku s Frakcioniranim Kokosovim oljem. Samo poslušaj svoj nos in čutila in uživaj v vseh njegovih učinkovanjih!

ROLON MEŠANICA Moj utrip ♡

V mojem 10ml rollon se je znašlo: 5k Green Mandarin, 10k Copaibe, 10k Ylang Ylang, 10k Patchouli, 3k Sandalwood, 1k Blue Tansy, 1k Vetiver in Fractionated Coconut Oil do vrha. Za mirno srce in sproščeno dušo. Na predel srca, zapestja, na vrat, za ušesno školjko, na konice las, pod nos ali na zatilju. Kolkorkrat ti srce dnevno poželi!

MEŠANICA Sex bomb by Tjaša Šercer

SESTAVINE
30ml fco & jojobe, 8k vetiver, 3k cimeta, 6 ilang, 6 patchouli, 6k wild orange, 10k jasmine touch. Embalaža: steklenica šprica za olje ali steklenička za serum s kapalko.

Nanesi jo na poljubni del telesa, kjer trenutno želiš ali na del telesa, ki mi želiš izkazati pozornost/spoštovanje. Lahko po tuširanju ali čez dan. Sama jo največkrat nosim kot parfum na zapestjih, pod ušesom ali konicah las.

FRESH DELIGHT (moški parfum)

Grapefruit 10 kapljic, Geranium 8 kapljic, Star Anise 8 kapljic, Lavender 6 kapljic, Lemongrass 6 kapljic, Patchouli 4 kapljice
. Dodaj v 10ml rollon in dopolni z FCO.

Večerni moški rollon SWEET MUSK

32k limete | Lime*, 16k sladki komarček | Fennel, 8k Patchouli, FCO do vrha.

DIFUZOR MEŠANICA MOČ ŽENSKE

5 drops Lemongrass, 3 drops Clary Sage, 2 drops Patchouli.

Zapis iz mojega aroma dnevnika: “Življenje ni vedno potica!”.In ko pride tako obdobje in čas izzivov ~ bodisi na področju odnosov, zdravja ali financ ~ je pačuli odličen za “puščat prtljago” dvigovat občutek hvaležnosti in daje moč za iskanje rešitev ter pozitivne korake dalje.. Sama si ga za dvig hvaležnosti zelo rada dam na podplate ob jutrih in zvečer. V stari steklenički sem si ga v ta namen kar zredčila s frakcioniranim kokosovim oljem in pokrovček zamenjala s stekleno pipeto za lažji nanos.. Te dni, pa ga za povečan učinek nanašam tudi na pulzne točke zapestja. Cheer, oljček za več nasmehov v srcu, pa mu dela družbo. In vse gre lažje.

Z ljubeznijo, Maja Čebašek
041902293
maja@zavsakdom.si

Spremljaj me:
You Tube
FB skupina
Instagram
FB stran
Pinterest
doTerra spletna stran | WA svetovalka 983829