Pečeni pustni krofi
Pred časom mi je prijateljica na moje veliko veselje preposlala e-pošto znankine tete. Tako da ˝teta˝, če se najdeš se prosim podpiši spodaj, da bomo še osebno pohvalili tvoj krasni recept za sledeče krofe.
Ne le, da izgledajo čudovito, dvignili so se ko kaj, okusni so, niso mastni in imajo ga, krancelj! Da gospodinja take krofe z največjim z veseljem lahko razkaže. In kuhinja nima vonja po cvrtju.
Tokrat recepta nisem delala sama, z malčico sva bili v tem času pri moji sestri in na srečo je imela čas ter voljo, da se je recepta lotila. Sama ima strojček za mesenje in peko kruha, s katerim si je pripravila in vzhajala testo. Če ga ni, naredimo vse tradicionalno na roke. Recept sva malo preuredili in za aromo dodali eo limone, ker ekološke limone za naribano lupinico nisva imeli. Krasno je zaokrožila okus!
SESTAVINE (za skoraj 15 krofov premera 8 cm)
- 600 g namenske moke za krofe (lahko tudi pirina moka)
- 40 g zavitek kvasa
- 300 ml domačega mleka (lahko rastlinskega)
- 2 jedilni žlici oljčnega olja
- 60 g masla
- 80 g rjavega sladkorja
- 2 jedilni žlici ruma
- 3 rumenjaki za v testo
- 1/2 čajne žličke soli
- 6 kapljic eo limone
- za nadev borovničeva marmelada
- 3 beljaki za lepilo dveh plasti krofov
- 1 celo jajce za premaz
- sladkor v prahu za posip
PRIPRAVA
Poskrbimo da imamo v prostoru dovolj toplo. V strojček za mesenje in peko kruha stresemo presejano moko. V skodelico nalijemo 50 ml mlačnega mleka, vanj nadrobimo kvas, čajno žličko sladkorja in jedilno žlico moke. Vse sestavine enakomerno premešamo in pustimo 10 min, dokler kvasec ne vzhaja.
Vmes preostalo mleko, preostali sladkor, maslo in sol segrejemo, da se maslo raztopi. Dodamo še olje in rum. V moko naredimo vdolbinico in pripravljeno zmes vlijemo vanjo. Dodamo še rumenjake in vzhajani kvasec. Po priporočenem programu zamesimo gladko testo. Če strojčka ni se mesenja lotimo z leseno kuhalnico. Vzhajamo na toplem in pokrito (s kuhinjsko krpo) dokler se testo ne dvigne za dvakratno količino. Sestra je testo vzhajala približno 1 h.
Testo nato zvrnemo na očiščeno in rahlo pomokano površino in ga pregnetemo v enovito kroglo. Krepko pomokamo pult in na njem testo razvaljamo na 1-1,5 cm debelo. Izrežemo 30 krogov (nama je za enega zmanjkalo, tako je nastal ta manjši krof).
Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija. Pripravimo dva pekača in ga obložimo s peki papirjem. 15 krofov previdno preložimo nanju, na enega osem, na drugega sedem. na sredo vsakega pridamo slabo čajno žličko izbrane marmelade. Preostale beljake od rumenjakov stepemo z vilicami in jih premažemo po preostali površini z marmelado obloženih krofov. Ostale krofe položimo čez te na pladnju. Previdno preverimo, če so se s pomočjo beljaka lepo sprijeli s spodnjimi. Celo jajce ubijemo in ga stepemo z vilicami. Z njim premažemo zgornjo plast zgornjih krofov, da bodo med peko lepo porjaveli. Počakamo da še malo vzhajajo.
Na srednji rešetki prvi pladenj pečemo okoli 30 min oz. dokler krofi lepo ne zarjavijo. Spečemo še drugi pladenj krofov. Ohlajene po želji potresemo s sladkorjem. Super pustna sladica, pa še malo manj kalorična. Dober tek!