Drobni rituali

Polna luna

polna ščip mlaj prazna luna

Polna luna vpliva na marsikaj. Sama rada rečem, da če premika morje iz plime na oseko, seveda vpliva tudi na nas, živa bitja. Sploh, ker smo ljudje v povprečju v več kot 60% sestavljeni iz vode. Eterična olja pri nas pri težavah ob polni luni zelo pomagajo..

Polna luna in koledar skozi zgodovino

Polna luna in lunin koledar v starih civilizacijah

Ko sem še predavala o starih kulturah, me je vedno fasciniralo, kako lepo so se nekdanje in nekaj današnjih kultur povezovale z sončevim in luninim koledarjem. Da so živeli eno z naravo in našim osončjem.

Sumerci v antični Mezopotamiji, v medrečju med Evfratom in Tigrisom, so bili eni prvih, ki so prakticirali današnjemu podobni koledar, usklajen z naravo oz lunarnim ciklom. Meseci leta so bili sprva skladni z lunino potjo okoli Zemlje, sčasoma pa so nekaj mesecev v letu pričeli podaljševati, ker so ugotovili, da tako lažje določijo, kdaj bo pravi čas za setev, vzgojo poljščin in pridelkov in kdaj pravi čas za žetev le teh. Oz. z drugimi besedami, da so ga uskladili z letnimi časi. V času Starega Rima je Julij Cezar dopolnil koledar in 6. in 7. mesec poimenoval julij po sebi in avgust po nasledniku, posinovljencu Avgustu.

Danes vemo, da polni cikel lune obsega 29 dni, 12 ur, 44 minut in 3 sekunde. Oziroma, da luna v svojem lunarnem ciklu od polne do polne lune obkroži Zemljo v 29,53 dneh. Oziroma drugače rečeno, v enem letu (čas, ki ga Zemlji določa naravni solarni koledar) doživimo 12,3685 lunarnih ciklov.

Polna luna in merjenje časa v mesecih, tednih, dnevih, urah, minutah in sekundah

Vem, da se sedajle sprašuješ zakaj imamo 7 dni v tednu? Zagotovo je to najbližje razdelitvi luninega meseca v 4 lunine mene (faze), kar se je dalje vedno navezovalo na sočasno verovanje in kulturo. Na primer v Babiloniji so takrat poznali ob Soncu in Luni še 5 nebesnih teles, ki jih je lahko uzrlo oko. V stari zavezi in Judovstvu bi lahko šli dalje do stvarjenja sveta, ki naj bi ga Bog ustvarjal 6 dni in sedmi dan počival..

Egipčani pa so bili tisti, ki so dan prvi razmejili na 10 ur dneva, kar so merili s senčno uro, čemur so dodali 1 uro ob večerni zarji in 1 uro ob jutranji zori in na 12 ur noči (noč so razmejili po opazovanju zvezd). Sumerci poprej pa so zaradi šestdesetiškega sistema eno uro v 60 minut in 1 minuto v 60 sekund.

Ženska in polna luna

Še ena zanimivost za nas, dame. Zaradi lune je ponavadi zdrav menstrualni cikel dolg v povprečju okoli 28 dni, saj se ravna po luni. Ženske naj bi bile usklajene z naravo in lunarnim koledarjem, če imamo svojo menstruacijo v času prazne lune in ovulacijo ob polni luni. Znano je tudi, da ženske, ki so povezane (sploh v nekdanjih trdnih skupnostih) menstrualni cikel doživljajo usklajeno. Sočasno.

Zanimivo pa je, da se lahko menstrualni cikel včasih popolnoma obrne in menstruacijo doživljamo ob polni luni (ščipu) in ovulacijo ob prazni luni. Nekateri verjamejo, da je taka ženska v največji moči učiteljice. Krasen članek o tem je spisala tudi Aleksandra Brlan. O moči prazne lune (mlaj) pa sem pisala tudi sama.

doterra nova luna difuzor mešanica
Difuzor mešanica za Novo luno 🌙 Odličen čas, za nastavit dobro namero za nov lunin mesec.
Drobni Dnevni Ritual
Prosi za odprtost univerzuma.
Uredi si svoj udobni in sveti kotiček.
Prižgi difuzor – za nežnejšo aromo lahko kapljice zmanjšaš na polovico.
Posveti se predihavanju. Pusti da eterična olja očistijo prostor.
Spiši svojo dobro namero v svoj dnevnik hvaležnosti.
Prepusti se svojemu načinu meditacije.
Zahvali se za priložnost in za tvoj dišeči ritual.

Polna luna, prazna luna in ženska cikličnost

Kako naravno podpreti svojo žensko cikličnost sem na kratko opisala tukaj. Moji sledilci, pa so pred kratkim v petkovih butičnih e-novičnikih dobili podarjeno poglobljen prispevek na to čudovito temo. Hvala vam za vse odzive in zahvale, veseli me, da ko se učim sama, spoznano lahko delim dalje. In če popre ali pomaga vsaj eni osebi, je moje srce polno. Če si več na to temo želiš izvedeti tudi sama, mi piši. Kmalu pa bo na voljo tudi posebna in čuječa spletna učilnica o naravni podpori ženske cikličnosti.

Polna luna in nelagodja

Sedaj pa na glavnino, ki vem, da zanima tudi tebe. Verjetno te je težava ob polni luni ali radovednost pripeljala do mojega članka. Verjetno te zanima, zakaj do težav pride in kako jih lahko čuječe slišimo, razumemo in tudi naravno podpremo, omilimo?

O delovanju eteričnih olj najdeš osnove tukaj.

Sama težav s polno luno dolgo nisem imela, oziroma sem doživela le trenutke do časa materinstva, ko mi med spanjem ni ustrezalo, da luna sveti name. To sem rešila s tem, da sem si okno v času polne lune zatemnila.

Popolnoma drugače pa je bilo e v času nosečnosti. V asu polne lune sem se pogosto prebudila. Nisem mogla zaspati. Eteričnih olj takrat še nisem poznala. Težave pa so bile toliko bolj občutne, ko sva dobila svojo prvo deklico. Lahko bi rekla, da se je, brez da gledava na koledar, vedelo, kdaj je polna ali prazna luna, saj smo imeli ob tem večje težave pri spanju naše starejše.

O spanju sem prav tako v poglobljenih petkovih butičnih e-novičnikih spisala odličen članek. V njem izveš vse o fazah spanja in lažje razumeš svoje morebitne težave spanja in zakaj do njih pride in kako si pri tem pomagati. Ena od teh težav je seveda lahko lunin cikel.

Polna luna in pomoč pri spanju naših najmlajših

Eterična olja cvetnic in lesnih olj imajo pri tem neizmerno moč. Tudi pri nas je bila za lajšanje nelagodij, predvsem spanja, v času polne in prazne lune zelo dobrodošla in učinkovita sivka, med mešanicami pa med prvimi cvetno lesno mešanica Serenity. Med lesnimi olji oz. mešanicami velikokrat Balance. Tudi Marjoram in Wild Orange sta krasna kombinacija.

Ko smo dobili še drugo deklico, pa je v difuzorju največkrat zadišala in v sladek sen popeljala rimska kamilica z limono in pomarančo. Z novo linijo čustvenčkov pri naši družini častimo Peace.

Meni osebno zelo ustrezajo tudi vetiver s tangerino ali muškatna kadulja, ylang ylang, patchouli..

Če vas ali mlajše pestijo nemirne noči, z zelo nemirnim spanjem in prestrašenostjo nam zelo pomaga tale scomprana mešanica Ghost Buster vetiverja, bergamotke, virginijskega brina (cedre) in brinovih jagod. V difuzorju ali v rollonu.

Polna luna in težave s spanjem ter priporočila v literaturi

Moji najljubši knjigi pa priporočata še naslednja olja: Petitgrain, Cedarwood, Magnolijo, baziliko, Calmer, Steady, InTune, Adaptiv. Med prehranskimi dopolnili pa narven izvlečke z eteričnim oljem sivke v kapsulah Serenity, Bone Nutrient Complex, Mito2Max in Life Long Vitality.

Polna luna in recepti za boljši spanec: kopeli, difuzor mešanice in aromatični čaj

  • Večerna solna kopel LAHKO NOČ: v pol skodelice (epsom) soli nakapaj nekaj kapljic Lavender (najmlajši) ali Geranium ali zmešaj Patchouli, Frankincense, Wild Orange in se namakaj 15 minut.
  • Difuzor mešanica PRESPANA NOČ: v prazno 15ml stekleničko (recikliraj) nakapaj po 20 kapljic Cedaerwood, Patchouli, Balance, Vetiver, Roman Chamomile, 50 kapljic Serenity, 30 kapljic Wild Orange. Uporabi v difuzorju (nekaj kapljic) vsaj pol ure pred spanjem.
  • Difuzor mešanica KREPAK SPANEC: 2 kapljici Adaptiv, 2 kapljici Roman Chamomile, 2 kapljici Clary Sage.
  • Večerni pomiritveni AROMATIČNI ČAJ: ko si že v pižami in pripravljen na spanje v cvetni, nežni čaj umešaj za zobotrebec Roman Chamomile in Lavender.

Polna luna in recepti za boljši spanec: masažne mešanice

  • Masažna mešanica USPAVAJ MOJ UM: v 10ml rollon nakapaj po 10 kapljic Serenity, Balance in Roman Chamomile ali po 10 kapljic Frankincense, Bergamot, Roman Chamomile in do vrha napolni s FCO. Namaži v popek in podplate, preostanek na prsni del pižame in na vzglavnik.
  • Masažna mešanica ADIJO STRAHOVI: v 10ml rollon nakapaj po 10 kapljic Serenity, Vetiver, Wild Orange ali po 5 kapljic Junier Berry, Balance, Vetiver, Patchouli, Ylang Ylang in do vrha napolni s FCO. Namaži v popek in podplate, preostanek na prsni del pižame in na vzglavnik.
  • Mešanica MIRNE SANJE: v dlan kani nekaj kapljic Adaptiv, kapljico Sandalwood in poleg porolaj Touch Rose in Touch Magnolia. Dodaj nekaj kapljic kreme za roke ali FCO, zmešaj in nanesi pod nos, na zatilje, prsni koš, v popek in preostanek na podplate, vzglavnik. Nato počasi in globoko vdihuj iz dlani.
  • Večerno masažno maslo ČAS ZA SPANJE: za 200ml posodico s pokrovčkom na malem ognju ali na vodni kopeli raztopi 75g karitejevega ali kakavovega masla, odstavi in dodaj 25g FCO. Domešaj 40 kapljic eteričnih olj po izbiri: Lavender, Frankincense, Douglas Fir, Cedarwood, Ylang Ylang, Roman Chamomile, Vetiver, Clary Sage in prelij v višjo posodo. Postavi v zamrzovalnik za 15 – 20 minut, nato z mešalnikom za stepanjem stepi v kremno maslo in prestavi v posodo s pokrovčkom. Zmasiraj podplate in zatilej pred spanjem.

Vesela bom, če imaš pozitivno izkušnjo in jo z nami podeliš spodaj. Pa tudi, če morda izkusiš katerega od teh receptov in spodaj sporočiš, kako je potekala tvoja izkušnja. Eterična olja so res nekaj čudovitega! Še več predlogov in izmenjave izkušenj moje skupnosti pa lahko prebiraš in s svojimi izkušnjami soustvarjaš v moji odprti FB skupini. Poglobljeno pa v zaprti učni članski FB skupini.

Z ljubeznijo, Maja

Maja Čebašek
maja@zavsakdom.si
041902293

Sledi mi na svojem najljubšem socialnem omrežju:
You Tube
FB skupina
Instagram
FB stran
Pinterest
doTerra spletna stran | WA svetovalka 983829