Drobni rituali

Clary Calm, Phytoestrogen, Bone Nutrient | doTerra Women´s Health Kit, ženska cikličnost in ravnovesje hormonov

ženska ženske težave menstruacija menopauza mena ovulacija tisti dnevi v mesecu doterra clary calm phytoestrogen bone nutrient

Ravnovesje hormonov. Danes smo imele priložnost poslušati čudovito predavanje menstrualne mentorice Ines Stojanovič, ustanoviteljice Ženskega cikla in se poglobile tudi v naravno podporo v vseh obdobjih ženske. Najbolj všeč mi je bilo, da je vseskozi poudarjala to, kako je ženski cikel nekaj kar nas dela edinstvene, kako ga je dobro sprejeti in spoštovati, negovati. Če nam je trenutno odveč, je to le smerokaz za našo pot. Aromaterapija pa je lahko magična podpora, ki nam to pot zelo podpre.

Tudi sama se srečujem z izzivi v svojem ciklu že od rane mladosti. Danes imam na svoj menstrualni cikel popolnoma drug pogled kot nekoč. Diham z njim, spoštujem vsa opozorila, negujem telo v njegovih potrebah: v osnovah, od prehrane, spanja, gibanja, s čudovito aromaterapijo.

Nelagodij je veliko manj oz. danes dobro poznam vzrok in delam na njem. Spodaj delim vse, kar sem sama zase uspela odkriti in kar pomaga tudi mojim sočlanicam, bližnjim. Upam, da tudi tebi odpre kako uporabno novo informacijo.

Prijetno branje želim! Predvsem pa sem tu, če potrebuješ nasvet glede na težave, o uporabi eteričnih olj ali o usmeritvi, nakupu pravih olj ter izdelkov.

CLARY CALM in ravnovesje hormonov

doTerra Clary Calm je čudovita mešanica eteričnih olj (10 ml rollon) cvetne, ženstvene arome. je nujna oprema za ritual skrbi zase vsake ženske. Hladi in umirja tudi kožo in kožna nelagodja.

Sestavljajo jo muškatna kadulja (Clary Sage, kraljica podpore zdrave odzivnosti ženskih hormonov), prava sivka (lavender), bergamotka (Bergamot), rimska kamilica (Roman Chamomile), ilang-ilang (Ylang Ylang), cedra (Cedarwood), pelargonija (Geranium), komarček (Fennel), semena korenja, palmarosa in navadna konopljika (vitex).

Namažeš si ga lahko večkrat dnevno na spodaj prikazane točke ali zatilje vsakokrat, ko čutiš val toplote, ko te oblije, ko čutiš nelagodja v svojem katerikoli delu ženskega cikla. Moč mu v tistih dneh meseca povečaš s toplim obkladkom na predelu trebuha. Sicer izziva polni dan, dnevi ali teden gredo z njim lahko dalje čisto drugače!

V času poletja namazane dele telesa ne izpostavljaš UV ali sončni svetlobi zaradi fotosenzoričnosti (postaneš lahko lisasta na mestu nanosa) vsebovanega citrusa Bergamotke.

BONE NUTRIENT COMPLEX in ravnovesje hormonov

Bone nutrient je pomembni kompleks vitaminov in mineralov prilagojen za zdravo funkcijo okostja in na potrebe vseh obdobij ženske: med drugim tudi vitamin C, D (D2 in D3), biotin, minerali kalcij, magnezij, cink, baker, mangan, bor. Okostje z zdravo maso in gostoto pa podpira vsesplošno zdravo telesno odzivnost.

*Ne vsebuje genetsko spremenjenih sestavin, ne vsebuje glutena in ne vsebuje kvasovk, ki bi podpirale kandido. Kot zanimivost naj povem, da se zaradi vsebovanih vitaminov in mineralov v izkušnjah odlično obnese za zdravo odzivnost dihal in imunskega sistema najstnikov in odraslih in za podporo pri najstnikih, ki se srečujejo s hitro rastjo ali najstnikih in odraslih, ki so profesionalni športniki.

PHYTOESTROGEN ESSENTIAL COMLEX in ravnovesje hormonov

Vse telesne funkcije se uravnavajo s pomočjo hormonov. Ravnovesje hormonov vpliva tudi na fizično in čustveno zdravje, tudi pri ženski. Fitoestrogen je kompleks rastlinskih estrogenov, ki podpirajo zdravo ravnovesje ženskih hormonov v vseh obdobjih ženske naravno in nežno. Vsebuje tudi laneno seme za podporo zdravi presnovi, metabolizmu estrogena. Izvleček granatnega jabolka nudi antioksidativno podporo.

Seveda zdrava in uravnana prehrana, vadba, kvaliteten spanec in dobro soočanje s stresom lajšajo moč PMS ali drugih hormonalnih nelagodij, tako fizičnih kot čustvenih. Phytoestrogen Essential Complex pa ob tem nudi tudi dodatno naravno podporo zdravi funkciji kosti, srca, tkiva dojk in rodil v vseh obdobjih ženske, tudi v času menopavze.

Aromaterapija, naša rodila in podpora zdravi odzivnosti hormonskemu ravnovesju

Varna uporaba aromaterapije

Uporabljamo seveda čista, terapevtska eterična olja. Sama lahko svetujem z izkušnjami z eteričnimi olji doTerra, ki so čista, terapevtska in s CPTG certifikatom. Pridobljena so iz rastlin, ki rastejo v rodnem okolju, na nikoli tretiranih tleh, z organsko vzgojo rastlin, s trikratnim testiranjem v 3-6 posamičnimih testih. Rastline v divjini se obirajo nadzorovano, da se ne oškodujejo rastline, drevesa. 96% doTerra eteričnih olj je ekskluzivne, kar pomeni, da jih ne dobimo nikjer drugje. Ob vsaki težavi so eterična olja lahko podpora in pomoč, posamična težava pa mora biti seveda obravnavana celostno in lahko v kombinaciji z ostalimi alternativnimi ali če potrebno, klasičnimi medicinskimi metodami.  

Uporaba eteričnih olj se lahko izvaja na tri načine tudi pri podpori zdravega ravnovesja hormonov

Aromatična uporaba v prostoru

Z izparevanjem eteričnih olj, največkrat v difuzorju (lahko tudi intenzivneje kot vdih kapljice iz dlani) se le ta v prostor razpršijo v malih delcih. V praksi to pomeni, da eterična olja lahko na nas delujejo na naraven način že v ok. 20-30s po vdihu, saj preko nuhalnega živca tako hitro preidejo do najstarejšega limbičnega dela možganov, ki je v veliki meri odgovoren tudi za uravnavanje vseh naših življenjskih funkcij tudi uravnavanje hormonov.

Topična uporaba na koži

Primerno eterično olje nanašamo redčeno na mesto, kjer želimo učinkovati. V roko kanemo nekaj rastlinskega hladno stiskanega olja, ki nam ustreza na koži (kokosovo frakcionirano olje, olje grozdnih pešk,..) in poleg kanemo 1-2 kapljici primernega eo. Ko pripravljam rollon, dam po navdihu Touch kolekcije v 10ml rollon 40-60 kapljic eteričnih olj (1ml eteričnih olj je ok. 20 kapljic), ostalo FCO (Frakcionirano bazno kokosovo olje).

V času želene aromaterapije ali ob težavah si to mešanico vtremo na dotično ali mesto nelagodja vsaj zjutraj in zvečer oz. ob večjih težavah lahko do štirikrat zapored na 20min, dalje na 2h oz po izboljšanju redkeje, do 3x dnevno.

Z nanosom na kožo eterično olje namreč preide v krvni obtok v ok. 1min 30s in v 20min preide po celotnem krvnem obtoku, potem preneha z delovanjem. Zato ob večjih težavah za neprekinjeno aromaterapijo pripravek lahko nanašamo na ok. 20min nekajkrat zapored.

*Za generalno ravnovesje ženskih hormonov lahko na pulzne točke (zapestje, pod ušesi, senca, zatilje, ob gležnjih, za koleni) nanašamo namensko mešanico za žensko Clary Calm roll-on redčeno dnevno in/ali večkrat dnevno. Ob mesečnih ženskih težavah (v času ovulacije, PMS, menopavze) tudi na mesto nelagodja ali težave.

Interna uporaba

Tukaj vam naštevam nekaj mojih naj dnevnih ritualov skrbi zase, sploh za naravno podporo svoji ženski cikličnosti.

 • kapljica limone (ali drugega citrusa – citrusi so hladno stiskani, torej ena limonina lupinica da 5-6 kapljic eo limone, najbližje temu, kar dobimo direktno iz narave, ni destilat) v kozarec mlačne vode vsaj enkrat dnevno oz predvsem na tešče zjutraj. Tako podpremo naše čistilne procese, dvigamo svoje razpoloženje in energijo.
 • Eterično olje ​Smart & Sassy ali kapsule Smart & Sassy softgels: poleg tega, da podpirajo zdravo odzivnost metabolnega procesa, pomagajo podpreti telo v času kopičenja vode in popadke apetita po sladkem, nežno podirajo zdravo funkcijo naših telesnih procesov razstrupljanja, tudi ženska rodila in naše dela telesa (dojke, jajčnike in rodila, obline s pomarančastim izgledom kože) kjer se radi zadržujejo škodljivi toksini (psevdoestrogeni), velikokrat krivi za težave in težje situacije pri ženskah.
 • Priporočam dnevno uravnane in naravno pridobljene prehranske dodatke LIFE LONG VITALITY z vitamini (tudi celotnim B kompleksom, tudi folno kislino oz B9, D vitaminom,..), minerali, za energijo celic in z omega 3 maščobnimi kislinami (iz nižjega dela prehranjevalne verige, testirano na težke kovine, tudi v vege različici iz sladkovodnih alg).
 • Meta PWr Advantage (več kot 9 kolagenov: vsebuje tudi Liposomski C, biotin, NMN) – za zdravje tkiv, vitalnih organov, kosti, tkiva, zdravo mišično maso, več energije, bolj pozitivno počutje, lepša, lasje koža in nohti
 • Priporočam encime Terrazyme, sploh za dekleta, ki jih ob nelagodjih rodil srečujejo tudi prebavne težave, game changer zame.
 • Priporočam PB Assist kompleks probiotikov in prebiotikov, ki podpira zdravo ravnovesje dobrih bakterij v prebavilih, tudi v področju rodil, predvsem ko čutim, da tam spodaj ni le normalni beli tok, temveč morda zaradi strašnejšega obdobja in posledično velikokrat slabše in ne-uravnane prehrane tudi kaj drugega.
 • Priporočam zgoraj omenjeni PHYTOESTROGEN LIFETIME COMPLEX.
 • Priporočam zgoraj omenjeni BONE NUTRIENT LIFETIME COMPLEX.

Težave z zdravim ravnovesjem hormonov in rodili in aromaterapija

V skoraj 7 letih izkušenj sem s knjigo in preko izkušenj sebe in bližnjih za dobrodejno podporo odkrila predvsem spodaj našteta eterična olja. Uporabiš jih na načine, ki so navedeni na PIP (doTerra Product Information Page) in/ali po mojih zgornjih načinih, predvsem aromatično in topično.

Mesto težave in podpora z eteričnimi olji v namen ravnovesja hormonov

 • Težave z ledvicami: limonska trava (Lemongrass), Zendocrine (mešanica za podporo zdravemu odzivu naših čistilnih in razstrupljevalnih procesov)
 • Težave z nadledvičnimi žlezami (dolgotrajno obdobje stresa): bazilika (Basil), rožmarin (Rosemary) – na predelu na ledvenem delu.
 • Težave s hormoni: Clary Calm, ilang ilang (Ylang Ylang – če ni nizkega pritiska, ga namreč nežno lahko znižuje), muškatna kadulja (Clary Sage)
 • Težave v času PMS: Clary Calm, muškatna kadulja (Clary Sage), Peace.
 • Podpora v času menstruacije: Clary Calm, bazilika (Basil), muškatna kadulja (Clary Sage), sivka, Deep Blue, Zen Gest, majaron (Marjoram), mira (Myrrh), Smart & Sassy, Balance, Forgive, Melisa.
 • Težave v predelu maternice: Clary Calm, kadilna bosvelija (Frankincense), limona (Lemon), timijan (Thyme)
 • Podpora v folikularni fazi (razvoj jajčeca): Clary Calm, Frankincense, DDR Prime Softgels, Whisper, vrtnica (Rose), Kardamom (Cardamom).
 • Težave z jajčniki: rožmarin (Rosemary; če ni visokega pritiska, ga namreč nežno lahko dviga), bazilika (Basil)
 • Podpora v času ovulacije (glavni dogodek ženske cikličnosti): Clary Clam, Clary Sage, Bergamotka, citrusi.
 • Podpora v lutealni fazi: Clary Calm, Clary Sage, vrtnica, frankincense, jasmin, neroli, brinove jagode (Juniper Berry), Bergamotka, ylang ylang, čustvenčki.
 • Zdravje DOJK: muškatna kadulja (Clary Sage)
 • Težave z laktacijo: sladki komarček (Fennel), bazilika (Basil)

Z ljubeznijo, Maja Čebašek
041902293 | maja@zavsakdom.si

Spremljaj me:
You Tube
FB skupina
Instagram
FB stran
Pinterest
doTerra spletna stran | WA svetovalka 983829

Uredi si košarico na zase izbrane izdelke ali izdelek ~ dodajaj želeno, odstrani česar ne potrebuješ. Dodala sem večino omenjenih izdelkov, da jih ne rabiš iskati sama. Priporočam vsaj zlata vredni Clary Calm – zate, za hčerko, sestro, mamo, babi, prijateljico. Pred nakupom mi lahko pišeš za morebitne dodatne mesečne KODE za popust.