Eterična olja

Eterično olje palmarosa

eterično olje doTerra palmarosa

Velikokrat ji rečejo turška ali indijska pelargonija. Njena aroma spominja na vrtnico. Zato jo velikokrat najdete v kozmetičnih in parfumskih izdelkih. Naša palmarosa pa je nekaj posebnega..

Trava palmarosa

Palmarosa (Cymbopogon martinii) je do 50cm visoka temno zelena trava z ozkimi in špičasto zašiljenimi listi in izhaja iz Indije in JV Azije. Izhaja iz iste družine Poaceae cvetočih trav kot limonska trava in citronela, tudi riž in koruza izhajata iz te družine. Rada ima vlažna tla in vreme in kot eterično olje se pridobiva s procesom destilacije njenih listov in stebel, s čimer dobimo prozorno do bledo rumeno eterično olje.

V preteklosti so rastlino uporabljali za aromatiziranje sladic in pripravo napitkov. Tudi v indijsko curry omako, pojavlja pa se tudi v nekaj Z-afriških mesnih jedeh. Stari Egipčani so jo uporabljali v namen kadila ob tempeljskih obredih. Zelo je cenjena tudi v ajurvedskih pripravkih.

doTerra terično olje palmarosa

doTerra eterično olje Palmarosa se pridobiva v Nepalu iz treh razlogov.

 • JV del Nepala omogoča primerno sestavo tal
 • vroče monskunsko podnebje z veliko deževja, kar palmarosi zelo ustreza in zaradi česar lahko oblikuje to edinstveno kemijsko podobo
 • s tem so okoli 400 brezposelnim kmetom (80% tega so ženske) na tem področju ponudili vir zaslužka (za večino edini vir prihodka v družini) in jim s tem omogočili boljše pogoje za višjo kvaliteto življenja in jih učijo trajnostnega pristopa

Nepal je zelo raznolik v vrstah rastlinskega sveta in daje veliko možnosti gojenja, ima pa slabe pogoje za izvoz. doTerra tudi s palmaroso dokazuje, da ne iščejo le kvalitetnih virov rastlin, ki dajejo lahko eterično olje s širokim spektrom delovanja, temveč tudi prostor, kjer bo lahko storila tudi večjo spremembo v dobro lokalnih ljudi, s takojšnjimi in pravičnimi plačili, uči jih organskega in trajnostnega pristopa, v dobro ljudi in v dobro lokalnega okolja. Tudi če to zahteva kar zahteven logističen projekt, v tem primeru izvoz.

S tem ustvarjajo okoli 450 novih delovnih mest in skrbijo za dolgoročna sodelovanja, saj doTerra ne le izključuje posredništvo (ki je dajalo nepravično plačilo ali pa za žetev sploh niso plačevali), temveč tudi dolgoročno garancijo za nakup vzgojenega. Kar je odličen vidik in rešitev na prejšnjo revščino v tem predelu.

Prav tako ravno palmarosa skrbi, da zaradi teh nasadov lahko bolje gojijo tudi ostale vrste trav, ki se nahajajo v tem področju in tako dobro izkoristijo sicer opustošene terase in preprečujejo erozijo, ki jo sicer povečuje močno monsunsko deževje. Krasen okoljski vidik.

Uporaba doTerra eteričnega olja palmarosa

Njena aroma je nežna in močna. Ima ženstvene note, ampak v sebi skriva neverjetno moč. Kot jing in jang kaže svoje ženstvene nežnosti in moške moči, zaradi česar se velikokrat uporablja v meditaciji. na prvi vdih deluje nežno dišeče, v njenem spodnjem tonu pa najdemo bolj zapleteno aromo. Limonsko-vrtnično, ki deluje nežno in ostro. Osredišča naš um in srce in na tretjem očesu pomaga izostriti misli. na srčni čakri pomaga k povezovanju sebe z drugimi z ljubeznijo, sočutnostjo, hvaležnostjo.

Ujema se s citrusi in cvetnicami: sivko, grenivko, zeleno mandarino, pelargonijo (Geranium), muškatno kaduljo (Clary Sage). pa tudi Balance, Adaptiv, Purify in lesnimi olji kot sta sandalovina in kadilna bosvelija.

Eterično olje palmarosa vsebuje veliko geraniola, kar jo po kemijski podobi in aromi dela podobno pelargoniji, zato je odlična za nego kože, sploh razdražene in ji vrača zdrav in mladosten videz.

 • v difuzorju ustvarja prijetno cvetno in pomirjujočo atmosfero
 • lahko jo dodajamo za sproščujočo masažo
 • zvečer se prileže v umirjajoči kopeli z epsom soljo
 • lahko jo dodaš toniku, obrazni kremi ali losjonu za telo za čistilni učinek in zdrav izgled kože
 • odlična je tudi za izdelavo intimnega negovalnega masažnega olja

Zanimivost: lažna vrtnica

Na barvitih tržnicah turškega souka so eterično olje palmarose zaradi arome velikokrat radi prodajali kot eterično olje vrtnice. Nepoznavalci so bili s podobno aromo zlahka zapeljani. Imenovali so jo roša, ingverjeva trava oz. palmarosa.

Recepti z eteričnim oljem palmarosa

Naredi sam milo za roke ali telo

 • 250ml steklenica s pumpico (lahko recikliraš)
 • 125ml nežnega kastiljskega mila (oz razredči po napotkih na embaaži)
 • 60ml rastlinskega glicerina
 • 45ml frakcioniranega kokosovega olja
 • 20 kapljic eteričnega olja palmarosa

Združi vse sestavine in pretresi pred vsako uporabo.

Naredi sam trdi parfum

 • 2 jž čebeljega voska
 • 30ml frakcioniranega kokosovega olja
 • 20 kapljic palmarose

Na vodni kopeli stopi vosek v frakcioniranem kokosovem olju. Odstavi, dodaj eterično olje palmarose in nalij v kovinske ali druge modelčke s pokrovčkom. Uporabi na pulznih točkah za sveže-cvetni trdi parfum, ki podpira zdravo delovanje naših hormonov.

Negovalni serum za po britju

 • 250ml pršilka ali steklenica s pumpico (lahko recikliraš)
 • 125ml frakcioniranega kokosovega olja
 • 125ml rožne vode (hidrolat vrtnice; v bio trgovinah)
 • po 5 kapljic (skuapj 25 kapljic) eteričnih olj: sivka, kadilna bosvelija, čajevec, mira (Myrrh), palmarosa.

Pred uporabo pretresi, vmasiraj po britju za močan negovalni učinek razdražene kože.

Z ljubeznijo, Maja Čebašek
maja@zavsakdom.si
041902293