Eterična olja

Eterična olja uporaba

Eterična olja uporaba - svetuje Maja Čebašek doTerra svetovalka

Če ste pristaš naravnih rešitev, eterična olja ponujajo širok spekter učinkovanja, ki ga pričakujete. Blagodejno delujejo na naše počutje in podpirajo zdravo delovanje vseh naših telesnih sistemov: kože, prebavil, dihal, imunskega sistema, mišic in okostja, sistem našh čistilnih organov. Eterična olja uporaba je lahka in enostavna, ko imate v rokah kvalitetno eterično olje. Upoštevamo le nekaj napotkov in osnovnih pravil in bo šlo.

Kaj so eterična olja?

Eterična olja so naravne in hlapne snovi, ki so kot esence naravno vsebovane v rastlinah in njenih delih. Pridobivajo se najpogosteje s postopkom hladnega stiskanja lupinice (citrusi) ali s v postopku parne destilacije (večina eteričnih olj). Mešajo se v maščobi ali v alkoholu. Ker so lažja od vode, na vodi plavajo.

Eterična olja uporaba na 3 načine

Preden uporabimo eterično olje, na spletu poiščemo t.i. PIP (product information page), ki nam pove, na katerega od treh načinov in kako določeno eterično olje ali izdelke lahko uporabimo. Držimo se teh napotkov in navodil, ki so navedena na uradnih straneh izdelka. Eterična olja se v večini lahko uporabljajo na enega ali več od naslednjih načinov:

  • Aromatična uporaba v prostoru: difuzor, sprej, v čistilu, v nosnem inhalatorju, na krpici ali na naravnem materialu, aroma nakitu, lahko kapljico kanemo med dlani in vdihnemo.
  • Topična uporaba na koži: redčeno ali čisto na želenem mestu, z masažo ali dodatnim učinkovanjem s toplim obkladkom, v kremi ali losjonu za obraz. Priporočam pred-pripravljena redčena olja in mešanice iz roll-on kolekcije Touch.
  • Interna uporaba: v kulinariki in napitkih, v pršilu za predel ustne votline ali v obliki bonbonov (Drops) ali v obliki granul (Beadlets), interno v obliki mehkih kapsul (Softgels) ali v obliki ostalih prehranskih dodatkov.

Ob prvi uporabi na koži naredimo alergijski test na notranji strani roke. Eterično olje nanesemo z maščobno bazo (frakcionirano kokosovo olje ali Neutral Hand & Body Lotion), počakamo nekaj minut. V primeru drobnih pikic, eterično olje ponovno uporabimo z več maščobne baze ali z drugo maščobno bazo.

Kako eterična olja delujejo in kako pogosto jih nanašamo?

Enostavno razloženo, je aromaterapija eden najhitrejših načinov, kako si lahko pomagamo na naraven način.

  • Ko eterično olje uporabljamo aromatično, v 20-30 sekundah preko nuhalnega živca vplivamo na najstarejši limbični del možganov, kjer domujejo naša čustva, instinkti, spomin, od koder delujejo hormoni, od koder se uravnava krvni tlak..
  • Ko eterično olje uporabljamo topično, z baznim oljem v nekje minuti in pol ponesemo eterično olje v naš krvni obtok. Eterično olje je v okoli 20 minutah v našem celotnem krvnem obtoku in stimulira telo, da okrepi svoje naravne funkcije. Po tem času preneha delovat. Na koliko časa si boš pomagal pri močnem nelagodju, če nelagodje po prvem nanosu ne poneha?

Kam nanašamo eterična olja?

Pri topični uporabi priporočam redčenje, ker tako eteričnega olja ne poženemo toliko v zrak in ga bolj enakomerno nanesemo po mestu nelagodja. Redčeno eterično olje lahko nanašamo:

  • Na mesto nelagodja: na mesto, kjer želimo učinek. Za nelagodja dihal na predel prsi, na zatilje, pod nos ali med lopatici. Ob nelagodjih prebavil v smeri urinega kazalca v popek in trebušni predel.
  • Za celostni učinek: na podplate, kjer je veliko refleksnih točk, ki se navezujejo na dele telesa od glave do naše medenice. za celostni učinek ga lahko nanašamo tudi vzdolž hrbtenice.
  • V namen čustev in razpoloženja: nanašamo ga na pulzne točke zapestja, pod ušesi, na zatilje, pod nos.

Vroča in hladna eterična olja uporaba

Nekatera eterična olja na naši koži dajejo hladilni ali grelni učinke. Takšna olja izdatneje redčimo.

  • Vroča eterična olja: origano, timijan, limonska trava,..
  • Hladna eterična olja: poprova meta, evkalipt,..

Fotosenzibilna eterična olja

Večina citrusnih in nekaj ostalih olj zaradi naravno vsebovane spojine furokumarina reagira v močnem stiku z sončno in na splošno z UV svetlobo. Enostavno povedano, ob večji količini takšno eterično olje na naši koži lahko ustvari temne lise ali nam kožo razdraži, zato takšna olja ob izpostavljenosti s soncem primerno in izdatneje redčimo ali jih nanašamo v času poletja ob večerih ali jih tekom dneva za želene učinke nanašamo na aroma nakit.

Splošno vodilo je manj je več

Če nismo prepričani, kako olje redčiti, si omislimo roll-on iz kolekcije Touch. Predvsem pa resnično velja splošno vodilo, manj je več. Slednje pomeni, da je bolje dobro redčiti in takšno eterično olje uporabiti ali nanašati večkrat. Če učinka tudi ob več nanosih ne vidimo, lahko mešanico ojačamo še s kako kapljico eteričnega olja ali izberemo drugo olje, ki ga priporoča literatura.

Vsak izmed nas je otok zase, kar pomeni, da večini morda pomaga določeno olje, nekaterim pomaga že blaga mešanica, drugim več nanosov iste ali močnejše mešanice. In zopet, če ste v dvomu, uporabite Touch roll-on, ki je pripravljen optimalno za vse, od malih do velikih.

Za najmlajše, nosečnice, starejše, močno obolele ali hišne ljubljenčke aromaterapija ob prvih uporabah priporoča nežnejša in bolj redčena eterična olja: sivko, čajevec, pomarančo, rimsko kamilico, sladki komarček, evkalipt radiata,..

Predvsem pa, pri ponavljajočih se težavah se kot vedno pri vsem vprašamo, kaj lahko sami naredimo pri osnovah piramide dobrega počutja: uravnotežena prehrana, dovolj primernega gibanja, dober spanec, obvladovanje stresa in zmanjšanje vnosa toksinov ali podpora čistilnim telesnim funkcijam. Že s temi drobnimi, a še kako pomembnimi koraki in uporabo eteričnih olj v vsakdanjem življenju – za izboljšanje vsesplošnega telesnega počutja, lahko zase na dolgi rok naredimo največ. Oziroma z drugimi besedami, čarobne kapljice, niti rešitve ni, če se ne lotevamo celostnega pristopa in se ne posvečamo vzroku težav in nelagodij.

Telo nas nosi čez celotno življenje. Spoštujmo in poslušajmo ga in poskrbimo zanj na dnevni ravni. Ne šele, ko nam daje že močne signale, da ni v ravnovesju v telesu, duhu in razumu.

Občutljiva zdravstvena stanja

Eterična olja uporabljam v svoji družini že nekaj let, sem v dnevnem kontaktu glede uporabe z več sto sočlani in sem uradna doTerra svetovalka. Na svoji strani in na blogu pišem o svojih izkušnjah.

Eterična olja uporaba – s pravilno in varno uporabo ter uradnimi napotki podjetja doTerra odlično pripomorejo k boljšemu počutju, izrabimo jih lahko v namen nege kože in za izdelavo zelenih čistil, prav tako lahko omilijo naša nelagodja in težave.

Za strokovne nasvete ob morebitnih resnejših diagnozah priporočam, da se obrnete na svojega zdravnika, farmacevta oz. kliničnega aromaterapevta.