Zakaj doTerra

Zakaj doTerra?

doterra testiranja testiranje cptg co-impact sourcing certifikat

Če ste kaj podobni meni, večnemu skeptiku, se je tudi vam verjetno porajalo to vprašanje. Jaz sem doTerro in izkušnje ljudi z njo zasledila v pričetku 2014 na socialnih omrežjih. Vsi so pisali o nekih super izkušnjah ob nelagodjih in ob tem pisali meni popolnoma nenavadna imena izdelkov: On Guard za podporo ob sezonskih nelagodjih, Breathe (danes Air) ob nelagodju dihal, Digest Zen (danes Zen Gest) ob nelagodjih prebavil… nadvse sem bila vesela, če je nekdo omenil vsaj meni poznano eterično olje sivke ali čajevca. Toda vseeno, spraševala sem se, kaj niso eterična olja le dišave? In zakaj izbrati ravno doTerro?

Prepričale so me izkušnje ljudi, ni pa mi dalo miru o vsem, kar je bilo zapisano v drobcih ali sploh ne. Kaj je poanta njihovega certifikata? Zakaj se cene pri dobrih znamkah eteričnih olj tako razlikujejo, če gledam citruse ali če gledam na primer cvetnice ali drevesna olja?

Če si na kratko povzamem, kaj sem ugotovila in raziskala v vseh teh letih, sem spoznala naslednje:

 1. Da eterična olja niso le dišave in da blagodejno in z naravnim procesom lahko vplivajo na vse naše telesne sisteme in počutje.
 2. Etikete ne povedo vsega. Če želiš vedeti več, se moraš podati na kar dolgo in lastno raziskovanje.
 3. Če iščeš resnično naravno eterično olje, ni nujno, da drži, če to piše na etiketi. Zakaj? Ker ni nujno, da je v celoti naravno, ker evropski in drugi svetovni certifikati v večini dopuščajo 5% drugih sestavin: eni sintetične ali drugi naravne. Tudi nafta je naravna po izvoru…
 4. Da se eterična olja citrusov, cvetnic, drevesnih olj in smolnatih olj morajo razlikovati v ceni, ker je cena odvisna: od tega, kako zahtevna je rastlina za vzdrževanje in koliko eteričnega olja iz določene količine materiala sploh da. Na primer melisa: vsebuje skoraj 90% manj eteričnega olja kot ostale rastline, zato je za isto količino eteričnega olja potrebno precej več materiala.
 5. Da sama ne morem vzgojiti takšne sivke, kot jo želim, ker moja zemlja niti klima ne dajeta tega, kar sivka dobi na avtohtonem rastišču.
 6. Da veliko podjetij zaradi zmanjšanja stroškov nima destilarn blizu rastišč, ampak material tovori včasih v posebnih pogojih 2-3 dni do matične destilarne, s čimer se izgublja kvaliteta materiala.
 7. Da redko katera znamka ob nakupu stekleničke poda testiranja ravno za serijo, od koder prihajajo tudi tvoje kapljice, ker redko katero podjetje eteričnih olj sploh testira posamične serije.
 8. Da veliko podjetij zaradi slabšega vremena in slabše sezone sintetično popravlja podobo nepopolnega eteričnega olja, ker nočejo zavržti pridobljenega ali ga dopolnjujejo z baznimi rastlinskimi olji. Oboje je proces spreminjanja, alteriranja podobe eteričnega olja v namen boljšega zaslužka.
 9. Doslej nobeno meni znano podjetje, razen doTerra, ne testira eteričnih olj trikrat: vsako serijo na licu mesta po destiliranju (za določitev kemičnega profila posamične serije), po prevozu (če bi do česa prišlo med prevozom), po ustekleničenju (da ponovno preveri kemični profil vsake serije).
 10. Redko katero podjetje eteričnih olj testira in javno razkaže teste za posamično serijo eteričnega olja v 8 metodah: organoleptično testiranje, mikrobialno testiranje, plinksa kromatografija, masna spektronomija, FTIR testiranje, kiralno testiranje, izotopska analiza, testiranje na težke kovine.
 11. Da redko katero uspešno in rastoče podjetje transparentno kaže izvor (sourcing) eteričnih olje in redko katero podjetje gleda na pridobivanje s trajnostnim vidikom prijaznim do narave in ljudi.
 12. Da se kvalitetna eterična olja s svojo močjo porabljajo počasi, kar mi ob vseh izračunavanjih prihrani denar, daje neverjetno širino uporabnosti (izboljšanje počutja, čistila, kozmetika, nelagodja) in prihrani čas, ker ne rabim več preverjati, kaj imam, ker vse doslej zatrjevano s strani doTerre po mojih raziskovanjih od 2014 drži. In da vem, da z vsako kapljico vsak na njeni poti dobi pravično plačilo in da gre velik del zaslužka, ki se povečini vrača v vrh podjetij, tu pri doTerri usmeri nazaj v področja, kjer se eterično olje pridobiva.
 13. Ponovno sem spoznala pomembni opomnik, moram za sebe skrbeti na dnevni ravni in sproti, ne le, ko telo že daje resne signale. In če je že potreba, gresta lahko uradna medicina in alternativa z roko v roki.

Vas zanima, kaj mi je dalo odgovore?

Več o mojem pogledu na posamično pa v prihodnjih prispevkih!