Eterična olja

Eterično olje limete

doTerra eterično olje limete lime limeta

Eterično olje limete ( Citrus aurantifolia) je poleg limone eden najbolj osvežujočih citrusov! Vsi obožujemo njeno aromo! S svežim vonjem vzbuja dobro počutje in velja za vsestranski čistilec, tako v aromaterapiji kot pri izdelavi zelenih čistil.

Vse to je osvežujoča limeta!

Pridobljena je s hladnim stiskanjem lupinice sadeža limete. Za 15ml stekleničko potrebujemo skoraj 3 kg limetinih olupkov. O njej je in njenih učinkovanjih je objavljenih že kar 47 strokovnih študij.

Spodbuja antioksidativno delovanje, torej podpira procese za odpravljanje prostih radikalov in s tem podpira naravno delovanje imunskega sistema in dihal. Ceni se ga tudi za uravnavanje čustev. Prav tako pa je odlična pridobitev tudi pri kulinaričnih ustvarjanjih!

Zanimivosti o eteričnem olju limete.

Pri doTerri jo najdete v mešanici za občutenje lastne lepote Beautiful, meglici za telo Beautiful, omejeni mešanici za navdih Aspire, mešanici za fokus In Tune, čistilni mešanici Purify, pilingu Reveal Facial System (prvi korak) in doTerra Salon Essentilas šamponu. Kaj vam to ne pove veliko o limeti?

Drobni dnevni rituali limete za aromatično uporabo v prostoru

 • JUTRANJI DIFUZOR: Tole citrusno eterično olje je eno najbolj svežih in je odličen pridatek metam ali drugim citrusom v jutranjem difuzorju! Zbistri in predvsem razveseli.
 • ČISTILA: Z alkoholnim kisom ali sodo bikarbono ga lahko uporabite pri pripravi ekoloških čistil proti kamnu in ob maščobi, tako za kuhinjsko korito, previjalno površino, mizo, pranje tal, oken, čiščenje kopalnice ali razkuževanje previjalne površine, pa tudi razkuževanje igrač, če se jih poslužuje veliko otrok v času sezonskih bolezni.
 • PRŠILKA ZA NA POT: V razpršilki z vodo je lahko hkrati sprej za osveževanje, razpršilka za na pot v avtomobilu, sprej za razkuževanje kljuk, previjalne mize.
 • PISARNA: V difuzorju ga uporabim če želi dvignit razpoloženje, se prijetno fokusirat ob pisarniškem delu.
 • DIHALA: daje tudi kanček podpore dihalom, da ne omenjam kako slastno diši po mojitu, če jo kombiniram z eo poprove mete 😊

Drobni dnevni rituali limete za topično uporabo na koži

 • PODPORA: Kupila sem si ga takoj za limono, včasih sem redčenega mazala na podplatke, v nežno podporo imunskemu sistemu.
 • NELAGODJA v kosteh ali mišicah: Če me je v času poletja ujela klima, tako da me malo trga v kosteh, si jo za lajšanje zvečer vmasiram v boleč predel.
 • MEHKE PETE: redčeno na pete po tuširanju nežno mehča trdo kožo na petah ali komolcih.
 • ČIŠČENJE KOŽE: Z čiščenje kože ga zvečer kapljico dodajam v čistilni gel ali peno. Nežno očisti kožo, osveži in z redno uporabo lepo čisti pore.
 • OSVEŽUJOČ TUŠ: dodajam jo tudi v tuš ali milo za kopel pred večernim izhodom, da me poživi.
 • LASJE: Tudi kapljica v šampon neguje lasišče in strukturo las, sploh če jo kombiniramo s čajevcem.
 • PARFUM in čustvenček za pomirjanje in dvig razpoloženja: Če imam dan, ko sem malo poklepana, jo kot parfumček za dvig razpoloženja nanašam na zapestja, pod ušesa, poleti zaradi omenjenega primerno redčeno. V ta namen se odlično ujame z vetiverjem.
 • PODPIRANJE ZDRAVEGA DELOVANJA SRČNO-ŽILNEGA in LIMFNEGA SISTEMA: z ali namesto eteričnega limone jo rada nanašam po tuširanju v predele, kjer se rada zadržuje voda ali kjer se vidi pomarančast izgled kože. Zredčim jo z baznim oljem frakcioniranega kokosovega olja ali nevtralnim losjonom Hand & Body lotion.
 • DVIG FOKUSA ZA ŠOLARJE: odlična je s cedro v rollonu zredčena s frakcioniranim kokosovim oljem. Namažemo na zatilje in pulzne točke zapestja, pod ušesi, na predel grla in pod nos.
 • PODPIRANJE ZDRAVEGA DELOVANJA PREBAVIL in URINARNEGA SISTEMA: samo ali z limonsko travo in/ali kadilno bosvelijo redčeno nanašam na predel nelagodja v trebušnem predelu ali predelu mehurja, ledvic.

Drobni dnevni rituali limete za oralno uporabo

 • NAPITKI: Je odličen pridatek osvežilnim limonadam in pijačam.
 • ČISTILEC: Deluje kot lahkotni čistilec, te čisti toksinov, tako da je pogosto sopotnica v moji steklenički z vodo. Predvsem pa je voda z eteričnimi olji citrusov moja najljubša in najbolj naravna voda z okusom.
 • KULINARIKA: Da ne omenjam kak čudovit okus dobite pri pripravi muffinov iz pirine moke, gozdnih sadežev in koščki bele čokolade, nastrgana lupinica sadeža mi tega nikoli ne more pričarat, pa še ekološko limeto se težko dobi.
 • PODPORA V ČASU SEZONSKIH BOLEZNI: v medu si jo lahko pripravite z eteričnimi olji kurkume (Turmeric), črnim poprom (Black Pepper) in ingverjem (Ginger) ter žličko zaužijete vsako jutro ali jo dodate zmerno toplemu čaju.

Limeta – ČUSTVA IN RAZPOLOŽENJE

Vidite, kje vse se limeta pri doTerri nahaja in koliko receptov za čustvenčke in razpoloženje sem vam že zaupala? Lahko bi ji rekli žmaht, polna življenja!

Velja za olje poguma in veselja, sploh po težkih trenutkih brezupa in žalovanja. Čisti nas čustvenih toksinov. Najstnikom jo lahko podajamo v difuzorju ali za njih pripravimo redčeni rollon. Spodbuja tudi čustveno iskrenost, najprej do samega sebe, kot tudi do bližnjih. Pomaga uravnati sozvočje med našim umom in srcem. Pomaga najti svetlobo, poživlja in dviguje našo hvaležnost do življenja.

V ta namen se z njo ujemajo melisa, tangerina, narda (Spikenard), Sunny Citrus mešanica, Elevation, zelan mandarina. Prijateljica pravi, da njenemu sinčku zelo pomaga pri uravnavanju čustev, ko je malo poklepan.

AROMA sladka, sveža in poživljajoča. Ujame se z vsemi citrusi, muškatno kaduljo (Clary Sage), sivko, rožmarinom, baziliko, črnim poprom, koriandrom (listi – Cilantro), ilang-ilangom, Balance, Cheer, vetiverjem, poprovo meto in spearmintom.

POREKLO: Brazilija

Limeta – POSEBNOSTI

FOTOSENZORIČNOST: Poleti pazim, da se z limeto ne mažem na koži, ki bo izpostavljena soncu, ker je kot vsi citrusi fototoksična – postanemo lisasti, tako da jo v času poletja vnašam predvsem v večerno nego telesa.

*Brezplačno za vse že obstoječe člane ob LRP naročilu nad 125PV do vključno 15. septembra.