Drobni rituali

Recept za najboljše muffine

medeni muffini recept za muffine doterra

Muffini ali kolački, so pri nas na sporedu zelo pogosto. In kot vse dobro, se tudi ta recept prične z dobrimi sestavinami.

Dober recept za muffine se prične z dobrimi sestavinami

  • Sadje menjamo sezonsko ali po navdihu.
  • Uporabljamo muscovado ali kokosov sladkor ali domači med ali ga pogosto zamenjamo z bananami ali kakiji.
  • Namesto jajc velikokrat uporabim banane in chia semena.
  • Za maščobni del uporabljamo surovo maslo, jogurt ali kokosovo olje.
  • Ob eteričnem olju limone in največkrat (izven sezone zmrznjenih) malinah pa se nam zelo poda prav bela, ne prvotno črna, čokolada.
  • Tokrat smo del domače pirine moke zamenjali z mletimi domačimi lešniki.

Muffini z gozdnimi sadeži

Sestavine za recept za najboljše muffine

SUHE SESTAVINE (umešamo posebej)

  • 200g polnozrnata pirine moke. Mi obožujemo to iz Kmetije Klemen na Muljavi.
  • Čajna žlička sode bikarbone
  • Ščep soli.
  • Ščep semen vanilijevega stroka
  • Ko delamo črne, dodajamo 2 jedilni žlici presnega grenkega kakava in pol čajne žličke mletega cimeta ali doTerra eterično olje cimeta (1 kapljica).

MOKRE SESTAVINE (umešamo posebej)

  • 2 jajci
  • 80 g muscovado dark sladkorja (da prijeten karamelni okus)
  • 180 ml kokosovega olja ali surovega masla. Mi radi vzamemo pri lokalnem, zaupanja vrednem kmetu.
  • 1 dcl vode
  • 6 kapljic eteričnega olja limone.
  • Če delamo črne s kakavom, dodajamo ponavadi eterično olje pomaranče ali tangerine.

OB KONCU

  • 100 g kvalitetne bele čokolade: z ostrim nožem previdno narežemo na manjše koščke.
  • 1,5 skodelice (lahko zmrznjenih) gozdnih sadežev
  • Pri temni različici ponavadi uporabimo 85% temno čokolado in na koščke narezan sveži mango ali naribana dva korenčka ali naribana jabolka.

Recept in priprava za najboljše muffine

Pečico segrejemo na 200 St. Celzija. Suhe sestavine presejemo v eno posodo.

V drugi višji posodi z električnim mešalnikom gladko umešamo jajci in sladkor, med mešanjem dodajamo stopljeno kokosovo olje in vodo, na koncu dodamo vanilijeva semena.

Z električnim mešalnikom počasi umešamo suhe sestavine. Ko je masa gladka umešamo še eterično olje. Z žlico počasi umešamo še čokolado in gozdne sadeže. Z jedilno žlico maso enakomerno razporedimo  v 12 modelčkov za muffine (po želji jih predhodno obložimo s papirnatimi modelčki – naši silikonski tega ne potrebujejo).

Takoj ko je pečica segreta, jih pri 220 St. Celzija pečemo 10 min, nato temperaturo zmanjšamo na 200 St. Celzija in pečemo še 15 min.

Pladenj vzamemo iz pečice, prekrijemo s suho krpo in preden muffine jemljemo iz modela, počakamo da se ohladijo.

Dober tek, pri nas gredo v minutah!

V času ostani doma, sem prepričana, se tudi v tvoji omari skriva kaka pozabljena, a super sestavina! Za mufffine se vedno najde.

Recept za blondne, medene ali temne muffine gre pri nas vedno za med!

Če potrebuješ nasvet ali si želiš primeren nakup glede na svoje želje in znanje, stopi v stik z menoj. Aktualno mesečno ponudbo promocij pa si vedno lahko ogledaš tukaj.

Vaša Maja Čebašek
041902923
maja@zavsakdom.si