Drobni rituali

Čiščenje difuzorja

doterra difuzor čiščenje difuzorja petal lumo

Citrusi za dvig jutranjega razpoloženja, poprova meta po kosilu za fokus in sivka zvečer za sladek spanec!

Le kaj bi mi brez difuzorja! Pisala sem že, kako postanete difuzor mojster iskanja svojih najljubših arom. Tokrat pa bi z vami rada podelila moj najljubši način čiščenje difuzorja.

Kako ravnati z difuzorjem?

Priporočam, da za ravnanje z vašim difuzorjem najprej preberete in se tudi držite njegovih uradnih napotkov. Difuzorjev je le mnogo vrst in kvalitet in v prvi vrsti se moramo držati navodil proizvajalca.

Za vsak doTerra difuzor, pa naj bo to Petal, Lumo, Lotus ali Cloud, lahko rečem, da je kvaliteten. Zame kvaliteta pomeni predvsem tri stvari:

  • kvalitetno plastiko, ki ob rednem čiščenju ostaja takšna, kot je bila ob nakupu
  • izpuščanje čistih in še vedno enakih močnih arom eteričnih olj, ki ob rednem čiščenju difuzorja ostajajo take kot prvi dan
  • dolgo življenjsko dobo difuzorja. Petala imam na primer že več kot 3 leta.

Seveda nas večina poleg naštetega želi tudi, da je difuzor enostaven za uporabo, da je dokaj tih, da ima možnost (nočne) lučke in da ima morda tudi časovnik. In doTerra difuzorji vse to so. Podarijo veliko za svojo vrednost.

Zakaj je pogosto čiščenje difuzorja priporočljivo?

Verjamem, da iz zgoraj napisanega že sami sklepate, da je redno čiščenje difuzorja še kako pomembno.

  • Prvič, ker podaljšujete življenjsko dobo in stanje difuzorja.
  • Drugič, ker če ga čistite redno, sproti odstranjujete vodni kamen. Sama namreč uporabljam vodo iz pipe, če drugače ne piše v navodilih za difuzor.
  • In tretjič jaz očistim difuzor vsakokrat po menjavi mešanice tudi zato, da oddaja čisto aromo, ne aromo, pomešano s prejšnjo mešanico.
  • Predvsem pa ga čistim vsakokrat, ko uporabim eterično olje, ki je že redčeno z baznim frakcioniranim kokosovim oljem (Balance, Terrashield, Whisper, Passion..).
doterra difuzor čiščenje difuzorja petal lumo
Čiščenje difuzorja.

Čistilo za difuzor

Najprej bi vam rada zaupala sila enostavna recepta, kako si pripraviti čistilo za difuzor. Pravzaprav gre za naravni (bio) vsenamenski čistili. Lahko ju uporabite tudi za steklo, mizo, kuhinjske in kopalniške površine.

ON GUARD PRŠILO
1 jedilna žlica On Guard Cleaner Concentrate univerzalnega koncentrata za čiščenje
350 ml destilirane vode
PRIPRAVA: koncentrat in vodo premešamo v 350 ml pršilki. 
DIY VSENAMENSKO ČISTILO
150 ml alkoholnega kisa
200 ml destilirane vode
15 kapljic eteričnega olja limona
PRIPRAVA: alkoholni kis, eterično olje limone in vodo premešamo v 350 ml pršilki. 

Čiščenje difuzorja

Z enim ali drugim čistilom popršimo v prazen difuzor. Če je difuzor bolj umazan ali ima naložen vodni kamen, ga izdatneje popršimo in pustimo stati do pol ure. S kuhinjsko papirnato brisačo obrišemo vse kotičke difuzorja, osrednji del s kovinskim obročkom lažje očistimo z vatirano paličico. In to je to! Vse skupaj nam ob rednem čiščenju vzame le par sekund. Sploh, če je čistilo vedno pri roki oz. blizu difuzorja.

Video prikaz čiščenja Petal difuzorja.

Difuzor je res najpogostejši in najnežnejši način izrabe pozitivnih učinkov eteričnih olj. Prižgite ga večkrat dnevno. In vsakokrat s svojim namenom. Za namen razpoloženja, v podporo dihalom ali za razkuževanje zraka z On Guard. Vsak dom ali pisarna si zasluži difuzor!