Eterična olja

Eterično olje Niaouli

eterično olje doterra niaouli

Niaouli (Melaleuca quinquenervia) prihaja iz družine mirt in je drevo, ki zraste do 20m. Na izgled ga s s sorodnikom čajevcem ločujejo širokolistni listi in papirnat izgled lubja. Aroma eteričnega olja pa je v primerjavi s čajevcem veliko bolj sladka in lesna. S svojo edinstveno naravno kemijsko podobo pa je še posebej blagodejen za zdrav izgled kože in pomirjujoč za dušo in telo. doTerrin ni na voljo v redni prodaji. Lahko pa je brezplačen za obstoječe člane kot izdelek meseca le ob 125PV LRP nakupa med 1. – 15.7. 2020

Eterično olje Niaouli in zanimivosti

V isti družini mirt najdemo tudi evkaliptus in klinčke. Njegovo ime Melaluca izvira iz grščine in pomeni črno-belo, zaradi temnejšega debla in svetlejših vej, quinquenervia pa iz latinščine in pomeni 5 žilic, ki naznačujejo ˝žilice˝ njegovih svetlečih svetlo zelenih listov. Njegovi cvetovi so bohotni, kot pajčevinaste steklenice in so belo-rumeno-oranžno-zelene barve.

To srednje veliko drevo lahko preživi obdobje dolge suše, dolgega deževja in so zelo vzdržni v času ognja. Tudi do 6 mesecev po težki naravni katastrofi se zlahka obnovi zaradi epikormičnih popkov, ki ˝spijo˝pod lubjem in ki jih hormoni rastline ˝obudijo˝, če je potreba oz. če drevo prestane težko situacijo, kjer odmrejo vse veje. Podobno je tudi z njegovimi koreninami.

Aborigini so ga od nekdaj radi uporabljali za pripravo čaja in napitkov, izdelavo košar, grajenje bivalnih šotorov, vesel, celo zibk in za začimbo v jedeh. Drevo se v današnjih avstralskih parkih pogosto nasadi kot vetrobran, kot hrana pticam in mnogim vrstam žuželk. Na Novi Kaledoniji in v Francoski Polineziji so ga izrabljali tudi v zdravilne namene.

Prav moram te povabit na tale doTerra Australia FB lušen video o uporabnosti eteričnega olja Niaouli!

doTerra eterično olje Niaouli

Madagaskar je kraj, kjer Niaouli zlahka raste in tudi oblikuje poseben kemični profil. Prav tako ima doTerra preko co-impact sourcing sistema na Madagaskarju že zanesljivega partnerja, kar je pridobivanje olajšalo. Zaradi hitre rasti in obnove je žetev možna vsake tri mesece.

S pridobivanjem eteričnega olja niaouli se podpira lokalno gospodarstvo, dodatni dohodek nabiralcem in dvig njihovega življenjskega standarda. Prav tako pa se pogozduje sicer z erozijo otežene dele Madagaskarja in tako trajnostno skrbi tudi za lokalno naravno okolje.

Eterično olje Niaouli in njegova kemijska sestava

doTerra Niaouli se pridobiva s parno destilacijo na Madagaskarju iz za 15ml stekleničko (240 kapljic) potrebujemo okoli 2kg njegovih listov. V večini je sestavljen iz cineola, ki deluje čistilno na našo kožo in je odličen za pripravo čistil. Alpha pineni delujejo sproščujoče, sploh v sproščujoči masaži mišic ali predela srca pod dolgem dnevu. Alpha terpineol pa deluje pomirjujoče, kar ga dela krasnega za v difuzor, tudi ob kakem neljubemu dogodku. Eucalyptol pa deluje stimulirajoče in podpira zdravo odzivnost dihalnega sistema.

Zato se ga rado izrablja v kozmetični industriji za kreme, mazila, šampone, mila in zobne paste. Ni naključje, da se nahaja v doTerra mešanici DDR Prime, ki podpirajo zdravo odzivnost celičnega delovanja.

Eterično olje Niaouli in difuzor

Zaradi sproščujoče sladko-lesne arome je v difuzorju krasen za umirjanje, za čiščenje zraka ali za zdravo odzivnost dihal. Zato je res krasna pridobitev, za mešanice v difuzorju.

Tu sem že pisala, kako si lahko ustvarite čisto svojo ali ga izrabite za aromatično usidranje.

Odlično se ujame z sivko, evkaliptusom, bergamotko, Arborvitae (orjaški klek), Spearmintom (zelena meta), cardamom (kardamom), čajevcem, pomaranče, komarčkom (Fennel) in Coriander (koriander). .

Eterično olje Niaouli in nega kože ter nega ustne votline

Ima močnejše učinke, zato priporočam redčenje ob uporabi na koži in v ustni votlini.

  • dodaj kapljico čistilcu ali kremi, losjonu za nego obraza. Pomaga do zdravega videza kože.
  • dodaj ga večerni sproščujoči masažni mešanici.
  • dodaj kapljico svoji zobni pasti ali OnGuard Whitening Toothpaste. Pomaga do zdravega videza v ustni votlini.
  • pripravi si vsenamensko čistilo v spreju. Deluje čistilno na vse steklene, pa tudi kuhinjske in kopalniške površine. Sami imamo to čistilo zelo radi za čiščenje pulta in jedilne mize, pa tudi za čiščenje difuzorja.

Z ljubeznijo, Maja Čebašek
maja@zavsakdom.si
041902293