Eterična olja

Modri lotus in doTerra Precious Florals

modri lotus absolut modrega lotusa doterra precious florals

Kar sredina meseca je že, ko pišem ta članek. In tako čudovit članek. Ravno sem razmišljala, kateri del naj vam najbolj predstavim, ker je o paketku doTerra Precious Florals mogoče povedati toliko reči!

Kaj je Precious Florals paketek?

Ko nam je Emily Wright, ena od ustanoviteljev in edina ženska ustanoviteljica doTerre, ter srce tega, kar pomeni doTerra Healing Hands neprofitna dobrodelne organizacije na zadnji dan marca zaupala, kaj prihaja aprila, mi je vzelo sapo.

Povedala je, da za nas, predvsem ženske, prihaja nekaj čudovito cvetnega in v novi obliki, v čudoviti sveti škatlici in z novo aromo. In v začasni omejeni ponudbi. Če si ljubitelj aromaterapije, veš da so cvetna olja velikokrat najdragocenejša, ker je za njih potreben res delikaten proces pridobivanja. Za nekatere celo tako delikaten, da je za njegov nastanek potreben popolnoma drug način in proces, kot za večino. Takšna sta jasmin in lotus. Ko govorimo o njunih aromah, govorimo o absolutih.

Bouquet PRECIOUS FLORALS v šik 4ml Touch rollon stekleničkah prinaša redčena cvetna olja, blagodejna za nego naše kože, za zdrav izgled nje in nego naše duše. Jasmin, olje ravnovesja. Neroli, olje poslanstva in močnejšega partnerstva. Magnolija, olje zaupanja v življenje. Vrtnica, olje najvišje vibracije, kar trenutno vsi tako zelo potrebujemo. In navsezadnje popolnoma novi modri lotus, olje celjenja duše.

Lepše ponudbe si ne bi mogla želeti. Krasno darilo sami sebi, mami, sestri ali kar v naprej še za marsikatero prijateljico, ki bo imela rojstni dan v prihajajočih mesecih. Predvsem tako cenovno dosegljive – če si kot jaz in vse preračunaš, vidiš, da je glede na vsebovano in količino eteričnih olj tako dragoceni modri lotus v paketku podarjen brezplačno.

Najbolj sem se paketka veselila kot svoje prestižne zbirke, s katerim lahko ustvarjam krasne parfumske pravljice!

O jasminu in vrtnici sem že pisala, tokrat pod drobnogled predstavljam še modri lotus, magnolijo in neroli.

Absolut modrega lotusa

Stari Egipčani so modri lotusov cvet (Nymphaea caerulea) imeli za svetega in spremljal je kar nekaj pomembnih obredov, tudi obred v večno onostranstvo ob smrti. Simboliziral je in še danes dolgo življenje, zdravje, čaščenje in srečo.

V slovenskem jeziku bi sicer morala uporabljati izraz modri lotos. Bolj pomembno pa je o njem naslednje dejstvo. Če lahko vonjaš naravnega, je ta doTerrina ponudba naravnega absoluta lotusa izjemen prestiž.

Njegov cvet te zapelje z globoko modro – purpurno barvo in rumenim osrednjim delom cveta. Squalen je izrazit del njegove naravne kemične sestave, ki ugodno vpliva na zdrav in izgled kože in njeno navlaženost. Benzyl alkohol pa deluje čistilno in ugodno vpliva na zdrav izgled lasišča in ta je tisti, ki mu daje njegovo edinstveno parfumsko noto.

Eterično olje magnolije

Izvorno raste v južni Aziji, ob Pacifiškem morju in v Severni Ameriki. doTerra magnolija raste in se destilira na Kitajskem, tam ji pravijo tudi beli žad orhideje. V kitajski tradiciji naj bi magnolija pomagala ustvarjati ravnotežje v telesu.

Magnolija – Magnolia Touch roll-on (cvet Michelia x alba) ima krasno svežo, cvetno in sladkasto aromo, zaradi česar jo lahko uporabimo tudi kot parfum. Magnolija nas pomirja in sprošča, pomaga ob trenutkih prestrašenosti, pomirja in izboljša pa tudi videz naše kože.

Njena glavna kemična komponenta je kot pri sivki, ilangu in bergamotki linalool, ki sprošča in pomirja. Najdemo jo tudi v otroški mešanici Steady in mešanici Adaptiv, ki prihaja v Evropo v 2020.

Eterično olje neroli

Gre za eterično olje cveta grenkega pomarančevca. Iz listov istega drevesa pridobivamo petitgrain. doTerra Neroli prihaja iz Egipta.

Kot eterično olje jasmina in vrtnice deluje pomirjujoče, koža se z njimi osveži in vpliva na zdravo ravnovesje naših hormonov. Podpira tudi zdravo odzivnost hormonskega sistema.

Kemično ima zelo raznoliko sestavo. Terpinil acetat in limonen delujeta močno čistilno. Terpineol deluje pomirjevalno. Njegovo izrazito aromo pa mu daje predvsem nerolidol.

Kako lahko uporabim Precious Florals?

Parfumska vrednost Precious Florals

Veš kaj najbolj občudujem pri naših eteričnih oljih? Da jih uporabljam tudi kot parfum. In to naravni! Naravni, ki ne moti mojega počutja, mi ne ustvarja nelagodij in napetosti v glavi in ugodno podpira zdravo delovanje mojega hormonalnega sistema. In ponuja morje možnosti mešanja!

Najboljši način je s plastenjem. Odprte rollone posamično dišečih olj zaokrožite pred nosom. Kar vam ustreza v skupni aromi, v plasteh lahko nanesete na kožo in najdete svoj edinstven parfum.

Krasne napotke, kaj je vaša osebna parfumska nota lahko najdete v tem doTerra kvizu.

 • Lotus te zapelje s svojo cvetno, sladko – zeleno aromo! Zelo rada ga kot ostale naravne parfumske mešanice eteričnih olj nanašam na zapestja in za ušesi. Odlično se ujame z vsemi cvetnimi aromami Precious Florals in kadilno bosvelijo.
 • Magnolija meni in hčerkama diši po sladko – cvetno in sveže, po jagodah in babici, moji mami. Na vrtu ji namreč raste magnolija in me zato močno spominja na mlajše dni. Drugi bodo rekli, da diši po breskovem sirupu, tretjim po šampanjcu. Za parfum jo zelo rada nosi mlajša hči. Odlično se ujame z bergamotko, ilang-ilang, meliso, limono, pomarančo, koriandrom, z grenivko, nerolijem, vrtnico in sivko.
 • Neroli ima edinstveno citrusno – cveto aromo, ki te spomni na nasad grenkih pomarančevcev v Maroku ali južnem delu Španije. Odlično se ujame s havajsko sandalovino, pelargonijo, grenivko, pačulijem in mešanico Clary Calm.
 • Jasmin je glavni nosilec parfumskih arom, ki jih poznate in Chanel N°5, Obsession Calvin Klein ali v Daisy Marc Jacobs. Je sladek, zapeljiv, topel, muškaten, eksotičen. V Indiji je že stoletja krasen del poročnega rituala. Nahaja se tudi v doTerra Whisper, Passion mešanicah. Ujame se s havajsko sandalovino, rimsko kamilico, bergamotko, cedro in rožmarinom.
 • Vrtnica velja za eno najbolj dragocenih, ko pride do njene parfumske vrednosti. Odlično se obnese v romantične namene na vratu in pulznih točkah. Njena aroma je sladka, cvetna.

Nega kože s Precious Florals

Vse Touch 4ml rollone lahko uporabljamo za nego kože. Vsak je edinstven v svojem učinkovanju. Sama jih največkrat uporabim kot serum, po čiščenju kože, oz za tonikom in pred nanosom svoje najljubše kreme ali vlažilca.

 • Lotus je krasen kot del jutranje in večerne nege obraza, ker podpira naravne procese navlaženosti kože. Z njim je naša koža izredno mehka na otip.
 • Lotus lahko nanesemo na lasišče po umivanju las za zdrav izgled lasišča in čistilni učinek.
 • Magnolija koži vrača zdrav izgled in deluje čistilno. Še posebno rada jo uporabim, ko je moja koža razdražena ali zelo suha na izgled.
 • Neroli na kožo deluje pomirjevalno. Odlično se tu ali v masaži obraza ujame z majaronom, sivko in ilang-ilangom. Rade ga imamo vse, ki se srečujemo s kožnimi madeži in ne-enakomernim tonom kože.
 • Jasmin ugodno deluje na nepravilnosti na koži in ji vrača svež, mladosten videz. Zato se tudi nahaja v Verage Moisturizer, Hydratating Cream, Anti-aging Moisturizer in Invigorating Scrub.
 • Vrtnica velja za krasno lepotilno olje, ko pride do naše kože. Ugodno deluje na kožne nepravilnosti in enakomerno tonira naš izgled kože. Nahaja se skoraj v vseh izdelkih doTerra obraznih kolekcij.

Čustva in Precious Florals

 • Lotus. Odličen je kot aroma-uvertura v masažo, saj sprošča in pomirja. Odličen tudi za čas pisanja dnevnika hvaležnosti. Odličen za spremljavo ob meditaciji – nanesem si ga na kronsko čakro ali na zapestja.
 • Magnolija deluje pomirjevalno in pomaga sproščati v trenutkih negativnih misli, po napetem dnevu ali ob napetosti in zaradi čustev ustvarjenega nelagodja v prsih. Moji punci mu rečeta jagodni oljček. Odlična je tudi v večerni rutini na podplatih, da nas lažje ujame miren in krepčilni spanec. Te hkrati potolaži in dvigne! V namen sproščanja jo v dlaneh lahko zmešamo z Serenity in globoko vdihnemo.
 • Neroli. Oljček za smejat, mu reče moja starejša. Zelo rade ga imamo doma ob večerih, ko je blizu polne lune ali ko vesta, da ju drugi dan čaka kaj novega ali pomembnega. Če smo nemirni, pred večjim nastopom, ga lahko uporabimo v popku za umirjanje čustev in prebavil in na licih, če nam je ob nastopu rado nerodno. Vsekakor odlično eterično olje ob trenutkih strahu, za dvignit razpoloženje, ustvarjalno strast, izraz notranjega sebe in za pogum.
 • Jasmin deluje romantično, dviguje evforijo, libido. Ob jutrih odlično dviga razpoloženje. Na pulznih točkah umirja, vrača pozitivno samopodobo.
 • Vrtnica krasno deluje na uravnoteženje naših čustev in celotnega fizičnega telesa. Ne rečemo ji zaman olje najvišje frekvence. Na pulznih točkah ali v dlani z vdihom ugodno dviga razpoloženje.

Plastenje in ustvarjanje lastnega parfuma

Z zaključek delim še kratke napotke, s katerim boš ustvarila čudovit in svojstven parfum, lahko tudi s plastenjem!

Spodnja nota

Z njo pričneš. Je močna, trajajoča, lesna in zemeljska. Spodnja nota se pri nanosu na kožo izrazi od 6h dalje. Gre za nosilno osnovo našega osebnega parfuma. Te note pogosto osnujemo z miro, pačulijem, sandalovino, vetiverjem, ilang-ilangom, kadilno bosvelijo in cedro.

Srednja srčna nota

Z njo nadaljuješ. Prizemlji, je nežna in cvetna. Srčna nota se na koži občuti pri nekje 20 do 60 minutah. Gre za središče našega parfuma. Ne opazimo je takoj po nanosu, se pa izrazi kasneje. Srčna nota je zaslužna za odlično povezovanje spodnjih in zgornjih not in ustvarja sinergijo. Odlični za srčno noto so sivka, jasmin, pelargonija, neroli, poprova meta, cimet, evkaliptus, vrtnica, modri lotus in magnolija.

Zgornja kronska nota

Z njo končaš. Je svetla, izrazita, citrusna. Je najlažja in najbolj opazna, saj se izrazi v prvih 5 do 15 minutah. Najprej jih občutimo in nam drži pozornost, dokler se ne pretopi v cvetno srčno noto. Brez lepe kronske note parfum ni popoln. Odlična izbira zanjo so limeta, grenivka, pomaranča, bergamotka, tudi zelena meta, limonska trava in petitgrain.

Krasno raziskovanje arom ti želim! Če pa se ti zaželi poglobljenega webinarja, ti posredujem mojega ˝starega˝, a še vedno aktualnega!

Vaša Maja Čebašek
maja@zavsakdom.si
041902293