Drobni rituali

Novi časi

doterra eterična olja korona virus

Prihaja novo normalno in novi časi. V mojih očeh še bolj polni srčnosti, ljubezni, do sebe, bližnjih in narave. Z vami delim nekaj svojih misli in receptov.

Novi časi, spremembe in novo normalno

Vem, da se trenutno dogajajo neverjetne reči, za katere si res nismo mislili, da se lahko odvijejo. In kot pravi Slavoj Žižek, zagotovo prihaja novo normalno. Tistega, ki smo ga bili vajeni in kar je bilo samoumevno, zagotovo ne bo več v stari obliki. Sama verjamem da prihajajoče obdobje prinaša tudi veliko dobrega. Za nas in naravo.

Kolikor lahko, ostajajte mirni, dobro poskrbite za sebe in bližnje. Ujemite dovolj spanca, ker je za zdravje skoraj bolj krepčilen kot zdrava hrana. Pijte čez ves dan in dovolj primerne tekočine. Jejte lažjo, tudi fermentirano hrano, veliko sveže, predvsem zelene zelenjave, vzemite svoje vitamine, encime in po potrebi probiotike. Podprite se z olji, predvsem v difuzorju. Umivajte roke dovolj pogosto.

Poskrbite tudi za svoja in čustva bližnjih. Strah se širi hitreje kot virus in ohromi imunski sistem. Tudi eterična olja vam pri splošni podpori in umirjanju lahko pomagajo ob ostalih tehnikah umirjanja.

Poleg dihalnih vaj obstaja kar nekaj tehnik umirjanja, eterična olja nam lahko prinesejo veliko dodano vrednost pri tem.
Na sliki sproščanje na delavnici Tamare Miller.
Foto Maja Rokavec.

Novi časi in materinski dan

Danes je 25. marec 2020. Zunaj sneži! Materinski dan je v tem času, vsaj v mojih očeh, še tako lepši. Zaradi večjega zavedanja, kako pomembno je čim večkrat biti mama, ki je srečna in ljubi življenje. Tudi, ko se to zelo spreminja. In pogled nanj je tisti, ki ga lahko pokaže kot lepega. In to novo normalno ki prihaja, prinaša veliko lepega, če se mu odpreš. 

Tudi veliko mam v zdravstvenih in drugih službah se trenutno še bolj kot prej trudi uskladit delo, gospodinjstvo, šolanje na domu.. in veste kaj, kljub totalnemu kaosu jih v večini to še bolj povezuje in v večino poprej samoumevnih reči usmerja večje spoštovanje in vrednost.  Te dni sem s parimi klepetala in vam povem, krasne in modrosti polne knjige bi lahko nastale iz teh podeljenih misli in zapisov.

Tudi v Sloveniji je med strokovnimi delavci kar nekaj ljubiteljev te komplementarne veje.
Foto N. A.

Novi časi in kako tudi lahko pomagam bližnjemu

Naredi danes nekaj lepega. 

Vse vas, ki že imate naša eterična olja, danes vabim, da doma poiščete prazen doTerra ali drugi rollon. Ga odprete, razkužite v kopeli z alkoholnim kisom in si pomagate lahko tudi s palčko za ušesa.

Pokukajte, kaj od spodnjih olj imate doma, namešajte, dopolnite s frakcioniranim kokosovim oljem, nalepite nalepko in podarite komu, za katerega veste, da to sedaj potrebuje in bo tega vesel.

Če ne veste komu, mi pišite in vam pošljem naslov za pošiljanje mojim prijateljicam in delavkam v zdravstveni stroki, podkovanim in tudi navdušenim uporabnicam te komplementarne veje, ki bodo to z velikim veseljem in hvaležnostjo razdelile kolegom. 

Polepšajte jim dan in vse delovne trenutke! 

Kar nekaj eteričnih olj deluje pomirjajoče, poživljajoče, ima čistilne vrednosti ali podpira zdravo odzivnost živčnega ali imunskega sistema.

Recepti za naredi sam podporni rollon

Če imate v bližini zdravstvenega delavca ali drugega delavca iz javne uprave, mu magari v stari rollon v podporo in za pobožek čustvom podarite kakšno od spodnjih mešanic.

V 10ml rollon lahko za nežno Touch varianto dodate npr. nekaj eteričnih olj, ki jih imate doma oz. če bi radi uporabili ugodnejša, a zelo učinkovita eterična olja:

  • 5 kapljic klinčkov (Clove), 8 kapljic poprove mete, 20 kapljic pomaranče, ostalo FCO (frakcionirano kokosovo olje)
  • 10 kapljic cedre, 8 kapljic sivke in 20 kapljic limone, ostalo FCO
  • 10 kapljic limonske trave, 10 kapljic majarona, 20 kapljic limete, ostalo FCO
  • 4 kapljic zelenke (wintergreen), 10 kapljic sibirske jelke, 20 kapljic grenivke, ostalo, FCO
  • 5 kapljic lemon eucalyptus, 5 kapljic arborvitae, 10 kapljic čajevca, 20 kapljic limone, ostalo FCO
  • 3 kapljic cassia (kitajski cimet), 5 kapljic black pepper, 10 kapljic eucalyptus, 20 kapljic pomaranče, ostalo FCO

Če imate doma osebe, ki delajo povečano število ur, jim lahko pred mešanjem kombinacijo odprtih olj zavrtite pred nosom, da vidite, če jim dišijo. Ker je slednje tudi pomembno, ko podpiramo čustva.

Naredi sam rollon v podporo in za pobožek čustvom.

Kako uporabim podporni rollon?

Olja in recepte in arome sem comprala sama, da sem zaobjela takšna, ki umirjajo, dvigajo fokus in razpoloženje in imajo čistilne učinke ter tudi takšna, ki podprejo zdravo odzivnost imunskega sistema.

Rollon najprej preizkusiš s testom na notranji strani komolca ali zapestja, da narediš test občutljivosti. Nanašaš v mali količini, ob občutljivi koži pripraviš bolj redčeno različico.

Z rollonom si lahko namažeš vrat in prsi za podporo čustvom, podporo in prenosni difuzor. Lahko tudi pod nos, za ušesi, na zapestja, zatilje.

Ko eterično olje povonjamo, v 30 sekundah vplivamo na limbični najstarejši del možganov, kjer so doma centri za uravnavanje razpoloženja, hormonov, intuicije in spomin.

Če redčeno eterično olje naneseš na kožo, v minuti in pol vstopi v krvni obtok in deluje s potovanjem po celotnem krvnem obtoku 20 minut. Da lažje razumeš zakaj se aromaterapija lahko tako uporabi in kako na nas deluje.

V podporo čustvom redčena olja najpogosteje nanašamo na zapestja, za ušesa, na zatilje, na srčni predel, pod nos ali na aroma nakit.
Foto: Maja Rokavec

Novi časi in naše misli: dnevnik hvaležnosti

Pa morda super nasvet, ki je meni spremenil življenje. Priporočam ga še posebej, če ti misli prevečkrat pobegnejo v pesimizem. Če še ne, toplo priporočam -prični pisati dnevnik hvaležnosti. Lahko je le navadni zvezek. Brezplačno pa mojega lahko prejmeš tudi tukaj.

Zjutraj zapiši pozitivno misel, hvaležnost dneva. In morda pozitivno afirmacijo sebi, glede tega, kar te čaka ta dan. Čudežno je.

Poleg si dam še kakšno naj eterično olje v difuzor in krasno vzpodbudno vpliva na mojo podzavest, da iskreno želeno še bolj ponotranjim, ker ima aroma močan vpliv tudi na naš spomin. In vsakokrat ko to meni drago eterično olje ali mešanico zavonjam, me podzavest vrže v preteklo doživeto in pozitivno. Tudi na takšen način so naše dragocene kapljice neprecenljive!

Sedaj, ko smo zaradi fizičnega distanciranja #ostanidoma doma ali okoli doma, še večkrat kot poprej ustvarjamo skupaj. Bodisi tedenski jedilnik, program za naš ˝Vrtec pri veseli kravi˝, mandale ali naloge iz mojega Magičnega uvoda v planiranje in dnevnik hvaležnosti.

Novi časi in kako še lahko pomagam?

In če imate v bližino staro osebo, ji prosim prijazno pomagajte nakupit najnujnejše in hrano za te dni, nesti težje vrečke. Oz če si kdo težje privošči, tudi podarite osnovne dobrine in hrano, ki jih lahko pogrešate. Čeprav mesečna zaloga hrane ni potrebna (uradne info).

Skupaj zmoremo veliko in vsak od nas lahko kaj pogreša. Od olj pa sem tudi prepričana, da lahko marsikaj “stoječega” sedaj izrabimo in podarimo kvalitetno in uporabno vsem, ki jim bo to neprecenljiva dodana vrednost v tem času.

Če imaš še kakšno idejo, prosim deli z nami.

Hvala ker ste. Ljubezen, prijaznost in pozitivne misli zmorejo neprecenljivo. In kaos vedno kar kliče po novih kreacijah, v pozitivni naravnanosti našega uma in kreativi.

Pozdravčke od vseh nas! Naj bo združevanje našega dela od doma, poučevanje ali animiranje otrok in skrb za gospodinjstvo in ene drugega čim bolj prijetno, smeha polno, v ravnovesju in pozitivno. Naj bo vsak naš izziv le prijazen smerokaz za nadaljnjo pot. V odnosu do sebe, odnosih z bližnjimi, na delu in vseh ravneh življenja.