Eterična olja

doTerra Madagascar Vanilla

doterra vanilija madagascar vanilla

doTerra vanilija

doTerra Madagascar Vanilla ~ presrečna sem, da nam je na voljo, ker je 80% vanilina in arom vanilije na svetovnem trgu pravzaprav sintetičnih, predelanih ali ponarejenih. Končno imamo z doTerra Madagascar Vanilla v rokah čisto, naravno vanilijo, redčen vanilija superkritični izvleček (ne navadni absolut), ki je že pred-pripravljen za uporabo, tudi interno!

Zaradi trdnosti super kritičnega izvlečka doTerra vanilije je kot take ne bi mogli uporabljati kapljično, zato je za nas in zaradi svoje dragocenosti in tako večje (finančne) dostopnosti že pripravljena kot redčena s FCO Fractionated Coconut Oil.

Vanilija

Vanilija spada v rod kukavičark, orhidej, ki izvirajo iz Mehike, največ pa sodobnega vira vanilije najdemo na Madagaskarju, od koder prihaja tudi doTerrina. Raste podobno kot trta, je vzpenjalka, zato potrebuje podporo, v divjini običajno po drevesih, na plantažah na palicah. Za boljše cvetenje je ponavadi pridelovalci upogibajo. Sušeni strok vanilije vsebuje aromatična semena, ki nam prinašajo najslajšo aromo vonja in okusa, ki se imenuje vanilin (4-hidroksi-3-metoksi-benzaldehid).

Vanilin

Med vsemi vrstami vanilije (Planifolia, Tahitiensis, Pompona,..) pa največ vanilina prinaša prav Vanilla Planifolia, ki jo je za najčistejši izvor izbrala tudi doTerra. V malem deležu pa je v vaniliji vsebovana esenca piperonal (heliotropin), ki ob pridobivanju preide v eterično olje. Piperonal in ostale substance prav tako prinašajo aromo naravne vanilje.

Umetni, sintentični vanilin, ki žal predstavlja vsaj 80% ponudbe vanilina na svetovnem trgu, pridelujejo iz lignina. Nekdanja velesila pridelave naravnega vanilina, Mehika, danes prida le še k 10% naravne ponudbe vanilina,. Madagaskar pa danes prinaša 50% naravno pridelanega vanilina na svetovnem trgu.

doterra vanilija madagascar vanilla

Pridobivanje doTerra Madagascar Vanilla

Cvet in strok vanilije

doTerrina Madagascar Vanilla je dragocena pridobitev, saj rastlina strok lahko obrodi šele pri 3-4 letih starosti in se mora oprašiti ročno točno na en in edini dan v letu, ko zacveti. In še to se mora oprašiti le v določeni uri tega dne. Delikatnost ter redkost dozorevanja cvetov in proces pridobivanja vanilijo delajo tako dragoceno in cenjeno.

Cvet je hermafrodit, dvospolnik in ker ga opraši lahko naravno le mehiška vrsta čebele melipone, ki drugje ne preživi, se jo od 19. stoletja dalje oprašuje ročno. Traja dolgih 9 mesecev, da strok dozori. En cvet proizvede en strok.

Proces pridobivanja

Stroki se pri doTerra Madagascar Vanilla zdrobijo in gredo v zelo poseben CO2 proces z naravnim alkoholom za pridobivanje najčistejše arome, superkritičnega izvlečka, ki vsebuje preko 500 naravno prisotnih spojin in od 40-45% prisotnosti vanilina. doTerra Vanilija je po koncu procesa neizmerno čista in se zmeša s FCO in tako v roke dobimo čudovito stekleničko z dragoceno vsebino.

Stroke vanilije se zmelje na majhne koščke in se jih namesti v ekstrakcijsko komoro pod ustreznim tlakom (do 200 bar) in pod primerno temperaturo (do okoli -20 St. C). Izvleček se pridobi s superkritičnim, nestrupenim in nereaktivnim CO2 topilom (ki se pod pogoji tlaka in temperature iz plinastega stanja utekočini), ki pomaga izločiti hlapne in nehlapne naravno prisotne aktivne spojine. V separatorju se izhlapevanjem topilo loči od izvlečkov. V doTerra vaniliji tako( za razliko pridobivanja absoluta vanilije na trgu) ne ostaja popolnoma nič ostankov topil ali ostalih primesi. Z naravnim alkoholnim topilom se iz izvlečka odstrani morebitne ostanke naravnih voskov ali drugih neželenih naravnih komponent.

Z natančno doTerra Co-Impact metodo organskega pridobivanja vanilijevega superkritičnega izvlečka se na Madagaskarju podpira preko 80.000 kmetov. Preko neprofitne doTerra Healing Hands Foundation se podpira projekt Mahadera agrikulturnega centra za 3-letno usposabljanje, ki je namenjeno predvsem otrokom kmetom.

Uporaba Madagascar Vanilla

Te doTerra Madagascar Vanilla navdušuje vsaj toliko kot mene? Nihče ne more zanikat, da je aroma vanilina tista, ki je najbolj zaželena v svetu! Ko sem prvič preizkusila doTerrino, sem bila čisto vzhičena!

Tako da, če iščeš omamno čisto parfumsko aromo zase, personificirani pure~fume, dekadenten losjon, za pomlajevanje v kremo za obraz ali za sproščujočo večerno luksuzno kopel, ti povem, je sedajle pravi čas, da se obkrožiš s čudovito aromo najčistejše vanilje, kar jo lahko prejmeš! Božanska je v kavi, čaju, pecivu, sladki kremi, sladoledu, stepeni smetani ali smutiju. Blagodejna je tudi z vsem v difuzorju.

Interna uporaba

  • TOPLI NAPITKI: Dodaj doTerra Madagascar Vanilla v svojo najljubšo kavo, ceremonialni kakav ali čaj. Za aromo in podporo celičnemu in prebavnemu zdravju, tudi ob menstrualnih nelagodjih.

Aromatična uporaba

  • PURE~FUME: s tehniko plastenja ali za sladko spodnjo noto parfuma uporabi z Neroli, Magnolia ali drugim cvetnim, Touch oljem. Lahko tudi z lesnimi olji (Cedarwood, Guaiacwood, Frankincense, Copaiba, Arborvitae, Sandalwood,..) in citrusnimi eteričnimi olji (Lime, Lemon, Green Mandarine, Tangerine, Wild Orange, Bergamot,..). Za aromo, zapeljivost, afrodiziak in avtentičnost, zvestobo samemu sebi, za zdrav apetit po uživanju v življenju.
  • DIFUZOR: dodaj 2 kapljici svoji naj difuzor mešanici
  • HYGGE VZDUŠJE: kani v difuzor z mešanico On Guard za atosfero polno udobja in ugodja. Interno v tej kombinaciji ter s Copaibo lahko tudi za zdravo imunsko odzivnost.
  • PODPORA BISTREMU UMU: s Spanish Sage
  • OB VEČJEM STRESU: v difuzorju, topično na pulzne točke ali zatilje ali interno za več veselja, evforije.

Topična uporaba na koži

  • PARFUMIRAN LOSJON: dodaj 40 kapljic v Hand & Body Lotion
  • KREMA ZA OBRAZ: dodaj svoji obrazni kremi nekaj kapljic cvetnega eteričnega olja (Geranium, Lavender, Rose, Jasmine, Magnolia, Neroli, Roman chamomile, Helichrysum) in Madagascar Vanilla
  • MEŠANICA ZA V DVOJE: dodaj svoji najljubši mešanici za Aromatično intimnost za večji libido.
  • VEČERNA KOPEL: v sol kani nekaj kapljic Lavender in Madagascar Vanilla

Med našimi izdelki aromo vanilije najdeš že v doTerra Citrus Bliss, Motivate, Serenity. Odlično se ujame z Sandalwood, Cinnamon, Lavender, Lemon, Wild Orange.

Mojih slastnih 14 minut o Vanilinu in Madagascar Vanilla, ker lahko o njej povem toliko uporabnega, priročnega, za recepte in DIY!

Z ljubeznijo, Maja

Maja Čebašek
maja@zavsakdom.si
041902293

Sledi mi na svojem najljubšem socialnem omrežju:
You Tube
FB skupina
Instagram
FB stran
Pinterest
doTerra spletna stran | WA svetovalka 983829

Maloprodaja €55.33, veleprodaja:€41.50, 39PV točk, 5ml. Od 15.2.2023 – 28.2.2023 jo doTerra doda brezplačno ob vseh 150PV nakupih, tudi vpisnih. Dodaja jo lahko največkrat 5 x vašim nakupom za 150PV točk.